Obama söker kompromiss om budget

Publicerad: 2011-07-16

Washington. I ett försök att bryta dödläget i budgetförhandlingarna påminde Barack Obama på lördagen republikaner och demokrater om tidigare historiska kompromisser. I ett radiosänt tal tog han upp president Ronald Reagans samarbete med demokraten Tip O'Neill, och Bill Clintons avtal med republikanen Newt Gingrich.

– Ingen fick någonsin allt de ville. Men till slut arbetade de tillsammans och förde det här landet framåt, sade Obama enligt CNN.

Ju längre tiden går utan en överenskommelse, desto mer talar för den republikanske senatorn Mitch McConnells plan. Det är en nödlösning som bara en mästertaktiker med lång politisk erfarenhet kan komma på. Själva konstruktionen är extremt komplex, men i korthet går det ut på att Obama tillåts höja skuldtaket med enbart demokratiskt stöd i kongressen. Då slipper republikanerna ta ansvaret för att ha höjt skuldtaket och kan visa sitt missnöje med att USA lånar mer pengar. Då köper man också tid för att förhandla fram en lösning på själva orsaken till problemet: det enorma budgetunderskottet.

Det är en plan som Obama antytt att han i värsta fall kan acceptera.

Källa:TT-AFP-Reuters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.