Presidentval i Sao Tomé och Principe

Publicerad: 2011-07-17

Sao Tomé. Den lilla västafrikanska önationen Sao Tomé och Principe går till valurnorna på söndagen för att välja president. Sammanlagt har 92 000 av landets 200 000 invånare röstregistrerat sig.

Kampen står mellan den forne presidenten Manuel Pinto da Costa och den före detta premiärministern Evaristo de Carvalho.

Landet blev självständigt från Portugal 1975 och såg slutet på ett enpartisystem 1990. Sedan dess har det politiska läget varit mycket instabilt.

Detta lilla lands ekonomi har under de senaste 28 åren blivit alltmer beroende av kakao. Produktionen har dock minskat väsentligt på senare tid, beroende på torka. Man måste importera det mesta man behöver, såsom bränsle och mat. Detta har gjort att utlandsskulden har vuxit, vilket gjort São Tomé och Príncipe beroende av internationell ekonomisk hjälp, bland annat i form av avskrivning av skulder. Landets viktigaste handelspartners är Portugal, Nederländerna, Frankrike och Japan.

Privatiseringen av ekonomin har gått långsamt sedan landet blev en demokrati.

Nyligen har petroleum upptäckts i havsbottnen på São Tomé och Príncipes territorialvatten, vilket väntas förändra det ekonomiska läget i landet.

Ungefär 60 % av elektriciteten produceras av vattenkraft och resterande av fossila bränslen.

Källa:TT-AFP och Wikipedia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.