Skottlossningen på Utøya

FLASH:Skottlossning i Norge

Skottlossning pågår på ett läger hos norska socialdemokraternas ungdomsförbund utanför Oslo, säger vittnen till NRK. (TT)

Skottlossning pågår på ett läger hos norska socialdemokraternas ungdomsförbund utanför Oslo, säger vittnen till NRK.

Mer information kommer inom kort.

TT

Enligt Aftonbladet är det skottlossning i Buskerud i Norge

Flera ska vara träffade

En person utklädd till polis har enligt VG avlossat flera skott i Buskerud i Norge.

560 ungdomar befinner sig på platsen där det just nu hålls ett ungdomsläger.

Norska socialdemokraternas ungdomsförbund håller för närvarande läger  i Buskerud strax utanför Oslo. Ungefär 560 ungdomar medverkar på lägret.

Vittnen säger till VG att personen identifierade sig som polisman när han åkte ut till lägret, som hålls på Buskerud, som ligger på en ö.

– Plötsligt hörde vi en massa skott. Folk var tvungna att springa och gömma sig. Vi har fått besked om att vi måste lämna ön, säger vittnet till VG.

Norska NRK har fått bekräftat att minst ett skott har avlossats på ön. De vill dock inte uttala sig om eventuella skadade och döda.

Kjetil Vevle, styrelsemedlem i AUF, som är med på lägret, twittrar:

– Vi är välbevarade. Avvaktar situationen. Nya skott nu.

Flera skadade

Enligt uppgifter till norska VG ska flera personer ha träffats.

Bjørn Jarle Røberg-Larsen i Arbeiderpartiet är inte med på lägret, men har haft telefonkontakt med flera av ungdomarna på plats.

– De säger att minst en person klädd som polis avfyrade skott med ett handeldvapen. Flera ska vara träffade, säger han till VG.

Ungdomarna har inte vågar prata någon längre stund, eftersom de legat gömda och har varit rädda för att upptäckas av gärningsmannen.

Ambulanser på väg

Bård Flaarønning skriver på facebook: ”Person som skjuter vilt omkring sig med handeldvapen”

Polisen har nu spärrat av området, och Oslopolisen har informerats om händelsen.

Både polis, ambulanshelikopter och flera ambulanser är på väg till platsen.

– Vi har fått rapporter om en allvarlig situation där – om en kritisk situation på Utøya, säger Jens Stoltenberg till norska TV 2.

Jens Stoltenberg skulle själv ha hållit tal på lägret i morgon. I dag har Gro Harlem Brundtland talat på lägret.

Utøya ligger strax väster om Oslo, i Tyrifjorden i Buskerud.

Skott på politiskt läger i Norge

En man i polisuniform uppges skjuta vilt omnkring sig på ett läger hos norska socialdemokraternas ungdomsförbund utanför Oslo, säger vittnen till NRK.
Flera personer vittnar om skottlossningen på Utøya, rapporterar norska NRK.

Skytten som identifierade sig som polis, och enligt tipsare bar en polisuniform, uppgav att han kommit för en rutinkontroll kopplad till explosionen i Oslo, säger ögonvittnen till Verdens Gang på nätet.

Det är ännu okänt om någon är dödad eller skadad.
Deltagare på lägret ska ha gömt sig bakom klippor vid vattnet för att komma i säkerhet. En partikälla i Haugesund uppger för NRK att hon fått sms om att en flicka blivit träffad i armen vid skottlossningen på lägret.
Norska radion har talat med en orolig mamma som fått sms från sonen på politiklägret. Sonen uppger att han tagit betäckning.

På ön finns just nu ungefär 560 ungdomar. Platsen ligger strax väster om Oslo, i Tyrifjorden i Buskerud.
Norges motsvarighet till SSU, AUF, håller sommarlägret varje år.
Källa: TT

Fem skottskadade på sommarläger i Norge

Minst fem personer har skottskadats på norska Socialdemokraternas ungdomsförbunds läger väster om Oslo, rapporterar NRK.

Flera personer vittnar om skottlossningen på Utøya, rapporterar norska NRK.

Enligt obekräftade uppgifter är sjukvårdspersonal på väg till platsen. En tipsare uppger att en person skjutit vilt omkring sig med ett handeldvapen. Det är ännu okänt om någon är dödad eller skadad. Den person som öppnade eld på lägret ska ha varit klädd som polis.

Norges motsvarighet till SSU, AUF, håller sommarlägret varje år.På ön finns just nu ungefär 560 ungdomar. Platsen ligger strax väster om Oslo, i Tyrifjorden i Buskerud.

Ung vänsters ordförande Ali Esbati befinner sig på ön och säger i telefon till TT att stämningen är mycket kaotisk.
– Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk.

Esbati säger att skytten verkar vara en person klädd i någon sorts uniform. Skottlossning har pågått och pågår eventuellt fortfarande.
– Jag såg en person som eventuellt var skjuten genom munnen, säger han.
– Jag har sett två personer som låg till synes orörliga.

Ett antal personer har av rädsla hoppat i det kalla vattnet och försökt simma ut för att komma undan skottlossningen.
– Det är totalt kaos, vi vet ingenting och jag hör nu en helikopter för första gången.

Fem skottskadade på politiskt läger i Norge 

En man utklädd till polis ska skjutit flera personer på ett sommarläger för socialdemokratiska ungdomar äger rum, skriver norska medier. Skottlossningen på sommarlägret fortsätter, enligt uppgifter till NRK kort före klockan 19.

Skott har avlossats på ön Utøya, Buskerud, väster om Oslo, där det pågår ett årligt politiskt sommarläger med ett socialdemokratiskt ungdomsförbund, AUF.

Det ska röra sig om en man utklädd till polis som ska ha skjutit med automatvapen, enligt norska Tv2.

Minst fem personer har skottskadats på norska Socialdemokraternas ungdomsförbunds läger väster om Oslo, rapporterar NRK.

Hege Haukeland Liadal har sms-kontakt med en av ungdomarna.

- Det är flera ungdomar som har har tagit beskydd. En flicka är träffad i armen men har fått hjälp, det ska nog bra men det lär bli ganska dramatiskt. Jag vet inte om ungdomarna vet vad som sker i Oslo samtidigt. Skytten är utklädd till polis och går runt fritt på området. Men det verkar som att polisen har beredskap och är på väg, de hör helikoptrar, säger han till SvD.

Enligt ett vittne till norska NRK så ska en flicka ha träffats i armen.

Panik ska ha utbrutit och flera ungdomar ska ha försökt att simma från ön.

Sommarlägret är ett arrangemang med 560-700 personer.

Ali Esbati, tidigare ordförande för svenska Ung vänster, är på plats på ön. Han ska enligt uppgift må bra.

Helikopterambulanser och vanliga ambulanser är på väg till platsen, enligt NRK.

Även 10-14 beväpnade poliser är skickade med helikopter från Oslo, skriver norska Tv2.

Svenska SSU vet inte om de har några medlemmar på plats.

– Det brukar finnas ssu-are. Men i nuläget har vi ingen uppgift. Vi håller på att undersöka det,vi vet väldigt lite. Vi försöker att komma i kontakt med pressavdelningen och personer på plats, men överallt tutar det upptaget eller så har de stängt av. Det ser ut att vara en jäkligt kritisk situation, första prioritet är att reda ut vad som har hänt, säger Marcus Strinäs på SSU.

Det var planerat att statsminister Jens Stoltenberg skulle hålla tal där under lördagen, skriver Aftenpostens nätupplaga.

 

En gripen för skottlossning i Norge

Stockholm. En person har gripits på Utöya i Norge efter skottlossningen på partilägret. Skottlossningen på sommarlägret pågick ännu kort före klockan 19, enligt uppgifter till NRK.

Minst fem personer skadades sedan en man, klädd i polisuniform, börjat skjuta vilt omkring sig på ön. Skytten uppgav att han kommit för en rutinkontroll kopplad till bombattentatet i Oslo, säger ögonvittnen till tidningen Verdens Gang på nätet.

Svenska Ung vänsters ordförande Ali Esbati befinner sig på ön och säger i telefon till TT att stämningen är mycket kaotisk.

– Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk.

Skottlossning har pågått och pågår eventuellt fortfarande.

– Jag såg en person som eventuellt var skjuten genom munnen, säger han.

– Jag har sett två personer som låg till synes orörliga

Esbati säger att de länge varit ute i skogen och försökt ligga lågt. Människor springer runt och det är hundratals på ön.

– Många är ju barn, säger han.

– Just nu är vi på ena sidan ön.

Ett antal personer har av rädsla hoppat i det kalla vattnet och försökt simma ut för att komma undan skottlossningen.

– Det är totalt kaos, vi vet ingenting och jag hör nu en helikopter för första gången.

Enligt Marcus Strinäs, SSU:s pressekreterare, finns i nuläget inga uppgifter om att svenska socialdemokrater befinner sig på ön.

– Vad vi vet är att det är ett tämligen stort läger, och tidigare har det funnits svenska SSU:are på plats. Vi håller på att undersöka det nu, men har än så länge inga uppgifter om att det skulle vara så, säger han till TT.

– Vi försöker få kontakt med dem på ön, och försöker få klarhet i situationen.

Statsminister Jens Stoltenberg skulle enligt ungdomsförbundets program ha talat inför lägerdeltagarna på lördagsförmiddagen.

Ett tal av förra statsministern Gro Harlem Brundtland stod på programmet vid lunchtid på fredagen.

Norges motsvarighet till SSU, AUF, har 9500 medlemmar och håller sommarlägret varje år.

Källa:TT

Enligt ett vittne har flera personer skjutits till döds på ungdomsläget på Utoya utanför Oslo. Ett vittne talar om över 20 personer döda ungdomar, rapporterar den norska radion NRK

En gripen för skottlossning i Norge

Minst fem personer har skadats, varav två allvarligt, i samband med skottlossningen på Utöya utanför Oslo. En person har gripits för dådet.

-Det är närliggande att tro att det finns ett samband med händelsen i Oslo. Politiker skulle ju besöka lägret, säger polisinspektör Björn Erik Sem-Jacobsen till NRK.

Tillståndet är kritiskt för minst två ungdomar som träffades av skytten på Utöya, rapporterar NRK.

Polisen misstänker att det finns sprängämnen på ön, och har tillkallat försvarets bombgrupp. Polisen grundar misstanken på vittnesuppgifter, sade polischefen Sveinung Sponheim.

NRK:s reporter i närheten av Utöya rapporterade att skytten, som var utklädd till polis skulle ha kallat ungdomar till sig för att ge information angående bombattentatet i Oslo. Men i stället började han skjuta omkring sig.

Björn Erik Sem-Jacobsen bekräftar uppgifterna om att mannen var utklädd till polis men vill i övrigt inte kommentera den gripne.

Svenska Ung vänsters ordförande Ali Esbati befinner sig på ön och säger i telefon till TT att stämningen är mycket kaotisk.

-Det är extremt dramatiskt här, det har skjutits folk.

Skottlossning har pågått och pågår eventuellt fortfarande.

-Jag såg en person som eventuellt var skjuten genom munnen, säger han. -Jag har sett två personer som låg till synes orörliga

Esbati säger att de länge varit ute i skogen och försökt ligga lågt. Människor springer runt och det är hundratals på ön.

-Många är ju barn, säger han. -Just nu är vi på ena sidan ön.

Ett antal personer har av rädsla hoppat i det kalla vattnet och försökt simma ut för att komma undan skottlossningen.

-Det är totalt kaos, vi vet ingenting och jag hör nu en helikopter för första gången.

Enligt Marcus Strinäs, SSU:s pressekreterare, finns i nuläget inga uppgifter om att svenska socialdemokrater befinner sig på ön.

-Vad vi vet är att det är ett tämligen stort läger, och tidigare har det funnits svenska SSU:are på plats. Vi håller på att undersöka det nu, men har än så länge inga uppgifter om att det skulle vara så, säger han till TT.

SSU:s förbundsordförande Jytte Guteland berättar att medlemmarna så snart som möjligt kommer att ges möjlighet att hedra dem som drabbats vid skottlossningen på systerorganisationen AUF:s läger i Norge.

-Man tänker väldigt mycket på det hela tiden. Det är fruktansvärt. Jag tänker på hur rädda de måste ha varit, säger hon till TT.

Många inom SSU är nära kompisar med AUF:s medlemmar, berättar Jytte Guteland.

-Vi känner ett djupt deltagande och många är oroade, säger hon. -Vi vet genom sociala medier att AUF nu lägger fokus på att skapa säkerhet. De vill inte att man ringer och de uppmanas själva att inte ringa.

Statsminister Jens Stoltenberg skulle enligt ungdomsförbundets program ha talat inför lägerdeltagarna på lördagsförmiddagen. Ett tal av förra statsministern Gro Harlem Brundtland stod på programmet vid lunchtid på fredagen.

Norges motsvarighet till SSU, AUF, har 9500 medlemmar och håller sommarlägret varje år.

/TT

Enligt Polisen i Oslo bekräftar dom nu att nio eller tio personer har hittats ihjälskjutna på lägerön Utöya utanför Oslo. Ett stort antal är svårt skadade, rapporterar NRK.
En misstänkt gärningsman har gripits misstänkt för inblandning i dådet. Den gripne var utklädd till polis. Det är norska SSU som varje år arrangerar sommarlägret på Utöya. I år var 560 ungdomar på lägret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.