Stödpaketet till Grekland fick ja

Publicerad: 2011-07-02

Bryssel. Eurozonens länder har nu definitivt sagt ja till att ge Grekland ett stödpaket på 12 miljarder euro, rapporterar AFP.

Beslutet kom efter en telefonkonferens mellan finansministrarna i eurozonens 17 länder.

Det är den femte utbetalningen av nödlån till Grekland, och ges inom ramen för fjolårets stödpaket från EU och IMF på 110 miljarder euro.

– Det här är helt avgörande för att Grekland ska kunna upprätthålla offentlig verksamhet. Den statliga kassakistan skulle annars bli tom i mitten på juli, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB till TT.

En förutsättning för att pengarna skulle delas ut har varit att Grekland röstat igenom omfattande sparpaket. Bergqvist bedömer dock att eurozonens länder hade tagit det här beslutet även om sparåtgärderna inte antagits.

– Alternativet hade varit en samhällelig kollaps i Grekland. Det hade man inte velat ha på sitt samvete, säger han.

På sikt räcker inte de pengar som Grekland väntas få i och med dagens beslut, enligt Cecilia Hermansson, chefsekonom på Swedbank. Ytterligare stödpaket kommer förmodligen att klubbas genom men det blir besvärligare, bedömer hon.

– Det här beslutet var inte så svårt. Det kan bli betydligt värre att få med sig skattebetalarna i eurozonens länder nästa gång, säger hon till TT.

Källa:TT-AFP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.