Storslam för oppositionen i Thailand

Publicerad: 2011-07-03

Bangkok. Fem år efter att militären störtade premiärminister Thaksin Shinawatra tog hans parti åter makten i Thailand. Oppositionen vann en storseger i söndagens val och den nya premiärministern, Thaksins syster Yingluck Shinawatra, får nu i uppgift att förverkliga de dyra vallöftena.

En majoritet av de röstande thailändarna stödde Thaksins parti Puea Thai - när nästan alla röster hade räknats höll partiet fick 263 av 500 platser i parlamentet och regerande Demokratiska partiet höll 161 platser, enligt valkommissionen.

Valdeltagandet uppskattades till 74 procent.

– Jag ska göra mitt bästa för att inte göra er besvikna, sade Yingluck till sina anhängare.

Den politiskt oerfarna men mediesmarta Yingluck har blivit omåttligt populär på kort tid.

Efter sex år med sex olika premiärministrar var många redo för en ny förmåga, om än stöpt i en mycket bekant form. Yingluck anses mer eller mindre vara en nickedocka till sin bror och har lovat att återinföra hans politik.

– Jag har sett för många män som har misslyckats med att styra landet. Kanske det kan bli annorlunda den här gången, hoppades solglasögonförsäljaren Areek Saelim.

Oron för våldsamheter både inför och efter valet var stor, särskilt om inget av partierna fick tydlig majoritet. 170 000 poliser skickades ut för att hålla ordning vid vallokalerna men inga allvarliga incidenter rapporterades.

Den klara segern för oppositionen minskar risken också för våld senare. Både den sittande premiärministern, Abhisit Vejjajiva, och den blivande sade sig dessutom vara öppna för samtal.

Puea Thai har utlovat en rad ekonomiska reformer som experter befarar kommer att leda till ökad inflation.

Båda partierna lovade subventioner för fattiga, förbättrade sjukförmåner och infrastruktursatsningar.

Yingluck har sagt att hon vill utfärda en allmän amnesti för personer som har bannlysts från politiken, men hävdar att det inte handlar om att göra det enklare för hennes bror att komma tillbaka från exilen i Dubai.

Källa:TT-AFP-Reuters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.