Analytikerna: Därför rasade börsen

Världens börser backar. För en gångs skull är de flesta analytiker överens. Här är orsaken till det senaste fallet.

I går backade OMX Stockholm 6,04 procent. Atlas Copco sjönk med 8,26 procent. Nordea sjönk med 7,37 procent. H&M sjönk med 6,04 procent.

I New York stängde Dow Jones IA ned med 3,7 procent.

Under gårdagen presenterade riksbanken Philadelphia Fed sitt index för augusti som visade på ett historiskt fall för den ekonomiska utvecklingen.

Morgan Stanley sänkte sin prognos för den globala tillväxten i år till 3,9 procent till 4,2 procent. Skälet till sänkningen uppges vara otillräcklig respons på den europeiska skuldkrisen. Enligt analyshuset är USA och Europa farligt nära en recession.

Aktiemarknaden föll och flykten till statspapper och guld fortsatte.

Den amerikanska tio-åringen indikerade på torsdagen en avkastning 1,97 procent, vilket är det lägsta sedan april 1950, enligt Global Financial Data.

Guldet handlas åter för nya rekordpriser, 1845 dollar per troy uns.

- Det finns en stark oro att recessionen kommer förr eller senare. Det här är en historiskt unik period, säger Jim Reid, kreditanalytiker på Deutsche Bank, till Financial Times.

En annan fransk analytiker tror även han att fallet fortsätter då investerare nu inser vad skuldbördan i västvärlden innebär för tillväxten den kommande tiden.

- Den enkla sanningen är att marknaden nu börjar inse att den stora skuldminskningen kommer påverka tillväxten, vilket kommer få skuldminskningen att ta längre tid, vilket i sin tur kommer påverka tillväxten och så vidare, säger Didier Saint Georges på Carmignac Gestion, en stor fransk fondförvaltare till FT.

- 2008 talades det om hur återhämtningen skulle se. Sådana tongångar hör jag inte längre. Det jag hör nu är om det ska bli en Japan-liknande återhämtning eller om det kommer ta 15 år att återhämta sig från krisen.

- Ekonomin är långsam med få inslag av drivkrafter och indikatorer som skulle få utvecklingen att accelerera, säger Ken Goldstein, oberoende analytiker, till Wall Street Journal.

Huruvida USA redan ramlat ned i recessionens träsk är dock fortfarande oklart.

- Om det inte är recession så känns det åtminstone som en och det har ingen betydelse om det går att visa med statistik, säger John Hailer, ordförande för Natixis Global Asset Management i USA och Asien, till WSJ.

- Vi har riktigt tuffa utmaningar som väntar oss och vi behöver nu verkligen starka företagsledare i USA och Washington, säger han.

Framtiden ser med andra ord rätt mörk ut. Det som är positivt, åtminstone för de riskbenägna, är att det får anses vara billigt.

- Enligt de flesta är väl allt billigt efter de senaste veckorna. Analytikerna har väl hunnit ikapp och förbi nu när marknaden vänder. Personligen skulle jag dock inte köpa någonting. Tror det kan dröja innan marknaden kommer tillbaka på ett hälsosamt sätt, säger en analytiker till Affärsvärlden.

En annan analytiker håller och tror liksom de flesta att marknaden faller mer.

- Det är billigt. Men det kan bli billigare. Stora Enso handlas till omkring sex gånger vinster med 70 procent av eget kapital. Verkstadsbolaget Haldex ger sju gånger vinst.

Gårdagens fall på Stockholmsbörsen är det största sedan den 6 oktober 2008 då index backade med 7,24 procent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.