Asiatiska börserna föll

De asiatiska börserna föll under fredagens handelssession på ökad oro för att världsekonomin håller på att dippa igen.

Amerikansk statistik på torsdagseftermiddagen spädde på oron.

Det regionala indexet MSCI Asia Apex 50 var ned 3,8 procent klockan 7.40.

- Allting som händer för närvarande urholkar investerares förtroende. Företagens förtroende klingar av och tillväxten saktar ned. Vidare verkar den europeiska skuldkrissituationen bli allt värre utan någon koordinerad politisk respons. I värsta fall hamnar vi i en ny finanskris likt den 2008, sade Matt Riordan, förvaltare på Paradice, till Bloomberg News.

På torsdagseftermiddagen uppvisades en chockerande nedgång i amerikanska Philadelphia Fed Index, som mäter industriaktiviteten i den industritunga Philadelphia-regionen. Siffran är en av de första indikationerna på utvecklingen i USA-ekonomin i augusti.

Bedömare påpekar att Philadelphia Fed Index aldrig har varit nere på så låga nivåer utan att USA-ekonomin befunnit sig i eller varit på god väg rakt in i en recession, vilket satt fart på recessionsspekulationerna.

En siffra som analytikerna särskilt tog fasta på var det mer framtåblickande indexet över nya order som sjönk till -26,8 från 0,1, en tung signal om svagare aktivitet framöver.

I USA stängde de tre ledanden börsindexen ned mellan 3,7 och 5,2 procent på torsdagskvällen.

I Tokyo backade Topix och Nikkei 2,2 respektive 2,4 procent, tredje raka dagen med nedgångar i Japan. De japanska börserna är nere på lägstanivåer sedan tidigt 2009.

Till följd av svagare tillväxt i USA sänkte Goldman Sachs rekommendationen på japanska billtillverkare. Toyota tappade 1,5 procent medan Honda var ned 3,1 procent.

Kameratillverkaren Canon tappade 2,1 procent.

Morgan Stanley har justerat ned estimatet för årets utveckling på Singapores Straits Times Index till +5 procent från +22 procent. Under torsdagsmorgonen drog Morgan Stanley ned den globala tillväxtprognosen för 2011 och 2012. STE-indexet backade 2,6 procent under fredagens handelssession.

I Hongkong var Hang Seng ned 2,7 procent. Li & Fung, den största tillverkaren av kläder och leksaker till Wall Mart, var ned 3,2 procent. Klädjätten Esprit tappade 4,5 procent.

I Kina var Shanghai och Shenzhen ned 1,3 respektive 1,4 procent. Sydkoreanska Kospi rasade 5,1 procent och var ned till lägsta nivån sedan slutet av 2009.

I Sydney var S&P/ASX 200 Index ned 3,4 procent. Gruvbolaget BHP tappade 3,8 procent medan klädbolaget Billabong föll 23,4 procent på svag rapport.

Marknadstemperatur ca kl 08:05 ========================

All Ordinaries  -3,24%

Shanghai Composite  -1,74%

Hang Seng  -2,76%

BSE 30  -1,94%

Jakarta Composite  -2,76%

KLSE Composite  -1,23%

Nikkei 225  -2,31%

NZSE 50  -0,56%

Straits Times  -2,85%

Seoul Composite  -5,75%

Taiwan Weighted  -3,57%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.