Budgetplanen antogs i representanthuset

Publicerad: 2011-08-02

Det amerikanska representanthuset röstade på måndagskvällen ja till ett kompromissförslag som innebär att skuldtaket höjs med minst 2.100 miljarder dollar samtidigt som budgetutgifterna sänks med minst 2.400 miljarder dollar under en tioårsperiod.

Omröstningen i representanthuset slutade med att 269 ledamöter röstade ja till förslaget medan 161 röstade nej.

Senaten kommer att rösta om förslaget vid lunchtid lokal tid på tisdagen innan president Barack Obama slutligen kan sätta sin signatur och därmed avsluta en lång politisk strid om skuldtak och budgetnedskärningar.

Demokraternas ledare i representanthuset, Nancy Pelosi, röstade ja till förslaget, men inte utan protester.

"Det är svårt att tro att vi gör vårt bästa med den lagstiftning som läggs fram för oss idag. Inte ett rött öre" kommer från de rikaste amerikanerna för att minska budgetunderskottet, sade hon.

Republikanernas ledare i representanthuset, John Boehner, såg beslutet som en seger eftersom det inte leder till höjda skatter samtidigt som det inkluderar de flesta av de utgiftsminskningar som partiet eftersträvat.

"Det ger oss den bästa chans vi har haft på 20 år att få stöd för en för en förändring i konstitutionen mot en balanserad budget", sade han, och tillade att beslutet sätter "finansiella handklovar" på kongressen.

Senatsföreträdare för de båda partierna talade på måndagskvällen om goda förutsättningar för att även den andra kammaren i USA-kongressen kommer att anta förslaget vid omröstningen på tisdagen.

"Vi är mycket optimistiska om att det kommer att gå bra", sade senatens republikanske ledare, Mitch McConnel, på måndagskvällen efter ett möte där han informerade senatens republikaner om planen.

Majoritetsledaren i senaten, demokraten Harry Reid, konstaterade att det handlar om en "typisk kompromiss" där ingen sida för vad de önskar, men han manade demokraterna i senaten att rösta ja.

"Alla har tvingats ge upp något, folk på högerkanten ör upprörda, folk på vänsterkanten är upprörda, folk i mitten är upprörda", sade han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.