Italien i möte om krisåtgärder

Publicerad: 2011-08-12

Stockholm. Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har sammankallat sitt kabinett till ett möte klockan 19 i dag. Syftet är att diskutera hur nya krisåtgärder snabbt ska kunna genomföras, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Beskedet kommer dagen efter det att ekonomiministern Giulio Tremonti sagt att Italien måste skynda på nedskärningar i budgeten för att få ordning på landets skuldtyngda ekonomi.

EU och Internationella valutafonden (IMF) har enats om att ge skuldtyngda Portugal 11,5 miljarder euro, cirka 106 miljarder kronor, i nytt stöd. Det rapporterar AFP på fredagen. Beskedet kommer sedan representanter från EU, IMF och Europeiska centralbanken (ECB) varit i Lissabon för att se hur portugisernas arbete med att minska de statliga utgifterna går.

Tidigare i år fick landet 78 miljarder euro i utbyte mot att det lovade nedskärningar i budgeten.

I samband med den amerikanska bolånekrisen och lågkonjunkturen för tre, fyra år sedan kunde Kina agera räddare för världsekonomin. Så är inte fallet nu, skriver Hubert Fromlet, professor i internationell ekonomi och tidigare chefekonom på Swedbank, i ett blogginlägg i dag.

"Kinesiska stimulanspaket i storleksordningen 600 miljarder dollar och en extrem kreditexpansion medförde att Kina lyckades uppträda som viktig tillväxtoas även under det svåra konjunkturåret 2009 - med positiva återverkningar på många företag i övriga Asien, USA och Europa", skriver Fromlet.

Han understryker samtidigt att det nu är "osannolikt" att Kina återigen ska kunna agera tillväxtmotor vid en eventuell förnyad global konjunkturförsvagning.

Källa:TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.