Norsk kommission utreder terror

Publicerad: 2011-08-12

Alexandra Bech Gjörv

Stockholm. Juristen Alexandra Bech Gjörv kommer att leda den norska regeringens kommission för att att utreda terrordåden den 22 juli, enligt uppgifter till NTB. Kommissionen ska bland annat bidra till att upptäcka och minska risken för angrepp.

Kommissionen har tio medlemmar med "bred och relevant kompetens" inom bland annat internationell terrorism och politiskt våld, men även hälsa, räddningsarbete och frivilligsektorn.

Hanne Bech Hansen

En danska kommer också att ingå i kommissionen - Hanne Bech Hansen, tidigare polisdirektör i Köpenhamn och chef för danska motsvarigheten till Säpo, Politiets Efterretningstjeneste (PET). Det uppger Ritzau.

Kommissionen ska lägga fram sina slutsatser på ett "osminkat och ärligt" sätt.

– Det har ett värde i sig själv. Vi måste känna oss trygga i att vi vet allt om vad som hände, sade Stoltenberg.

– Det handlar om säkerhet och det handlar om trygghet. Demokrati är beroende av båda, sade statsministern.

Många lider fortfarande av fysiska och psykiska skador efter terrordåden.

– För dem är det avgörande att få svar på frågor: vad skedde, varför skedde det? Det är också viktigt för oss som nation. Målet är att det inte ska ske igen. Målet är större trygghet. Därför har regeringen i dag öppnat en 22-juli-kommission, sade Stoltenberg som förklarade att Norge fortfarande är ett land i sorg, vid en presskonferens vid lunchtid i dag.

Kommissionens mandat och sammansättning har tagits fram i samarbete med de andra partierna som också har accepterat slutförslaget.

Fremskrittspartiet tänker "orientera sig" i frågan först.

Källa:TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.