Oljeutsläpp i Nordsjön

Publicerad: 2011-08-12

London. Oljebolaget Royal Dutch Shell arbetar med att bekämpa en oljeläcka vid plattformen Gannet Alpha på brittiskt område i Nordsjön. Bolaget bekräftade läckaget på fredagen, men ville inte uppge hur allvarlig läcka det var fråga om.

Shell sa att det inte kan ange hur mycket olja som kan ha läckt ut, men de vet vid vilken linje som har läckan och flödet har härstammade under vattnet. De har stängt av linjen vid Gannet Alpha-plattform  så att den är trycklös.

Shell sade att det har en fjärrstyrd fordon som söker efter läckan. Samtidigt är en plan som övervakar ytan, och ett fartyg med sanering utrustning är på plats.
Gannet ligger 110 miles (180 km) öster om Aberdeen, Skottland.

Ett dokument tillgängliga från Shells hemsida säger Gannet anläggningar har kapacitet att exportera 88 tusen fat råolja per dag.

Shell sade också i ett uttalande den hade startat sin North Sea Brent Alpha och Bravo fält på torsdagen efter en sju månader avstängning, medan två andra områden förblev stängd.

Företaget stängde alla fyra av sina Brent plattformar, Alpha, Bravo, Charlie och Delta i januari för reparationer.
"Brent Alpha och Brent Bravo producerar gas för export
via Flaggor (Far North Vätskor och gas linje) till St Fergus
gasanläggning, " har Shell sagt.

"Det förväntas Brent Delta kommer att återuppta export i
snar framtid och Brent Charlie starta i början av 2012. "
Uttalandet sade att arbetet på Brent fälten var tekniskt utmanande och berodde på vädret i området.

Innan avstängning i producerade fyra Brent fälten 4,5 miljoner kubikmeter per dygn av gas, eller mindre än 2 procent av nuvarande brittiska efterfrågan på gas, och bara 20 tusen fat per dag olja.

Källa:TT-Reuters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.