Regeringen diskuterar kommande höstbudgeten

I dag samlas regeringen på Harpsund för att diskutera den kommande höstbudgeten. Klockan 15 ger finansminister Anders Borg en färsk prognos över det ekonomiska läget.

Ordkriget har trappats upp inom alliansen de senaste dagarna. Framför allt Kristdemokraterna plågas av sjunkande opinionssiffror och slåss alltmer högljutt för att få sin del av den krympande budgetkakan.

Konjunkturinstitutet har tidigare beräknat reformutrymme till cirka 30 miljarder kronor. Men det var innan finansoron blossade upp på allvar för några veckor sedan. Nu räknar samtliga bedömare med betydligt lägre siffror.

De uppskjutna skattesänkningarna – jobbskatteavdraget, höjd brytpunkt för statsskatten samt sänkt skatt för pensionärerna – skulle tillsammans ha kostat 17 miljarder kronor. Det motsvarar mer än halva reformutrymmet.

Flera tunga ekonomer har under veckan varnat för att regeringens höstbudget kan komma att bli för stram. Och Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Annie Lööf sa i en intervju med tidigare i veckan att reformutrymmet kommer att bli ”betydligt lägre” än 30 miljarder kronor.

Samtidigt har vart och ett av allianspartierna lyft fram sina egna hjärtefrågor inför budgetförhandlingarna. Moderaterna vill prioritera satsningar på nya jobb för unga och har bland annat lyft fram behovet av fler utbildningsplatser inom yrkesvux.

Centerpartiet är hittills det enda av småpartierna som vunnit Moderaternas gunst. Partiet har länge drivit på för en sänkning av restaurangmomsen och har nu både Moderaterna och Folkpartiet med sig på tåget.

En sänkning av restaurangmomsen beräknas kosta 5,4 miljarder kronor och kan bli den enskilt dyraste reformen i årets höstbudget. Annie Lööf har tidigare sagt att momssänkningen kommer att ta en ”väldigt stor del” av reformutrymmet.

Folkpartiet har fört fram krav på högre löner för lärarna inför förhandlingarna, men har hittills inte haft några större framgångar. Det har heller inte Kristdemokraterna, som stångat sig blodiga med kravet på sänkta skatter för pensionärer.

Höstbudgeten läggs fram i riksdagen den 20 september. Förhandlingarna inom alliansen väntas pågå in i det sista. Kristdemokraterna har legat under riksdagsspärren i de senaste opinionsmätningarna och är i desperat behov av en framgång. I Synovates senaste mätningen, som presenterades på fredagen, hamnade även Centerpartiet under riksdagsspärren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.