Rekorddyrt guld - rekordlåg ränta

Guldpriset på världsmarknaden slog nytt rekord på torsdagen, då en ny våg av oro svepte över börser runt om i Europa. Guld anses vara en tillflyktsort i orostider.
Samtidigt fortsatte börserna nedåt ihop med räntorna på statspapper från stabilare ekonomier, som den svenska och tyska.

Sveriges tioåriga statsobligation låg vid 14-tiden på rekordlåga 2,01 procent. Samtidigt hade Stockholmsbörsen fallit med 3,5 procent.
Räntan är därmed på en historiskt låg nivå, den lägsta hittills.

-Vi har kollat med Riksbanken. Tidigare bottennoteringen var 1938, på 2,18 procent, säger Elisabet Kopelman, ränteanalytiker på SEB.

-Det är en väldigt negativ stämning, både på börsen och räntemarknaden. Det är recessionsoro som driver både räntemarknaden och börsen, tillägger hon.

Enligt Kopelman fungerar räntefallet delvis som marknadens egna stimulansåtgärd, då de lägre obligationsräntorna drar med sig räntor på bolån och andra krediter till hushåll och företag.

-Långsiktigt finns det även positiva effekter för ekonomin, att räntorna kommer ned. Det bidrar till en viss form av stimulans, när centralbankerna inte kan sänka så mycket ner. Marknaderna gör därmed delvis jobbet åt centralbankerna.

Hon varnar samtidigt för att det kraftiga kursfall i sig tvingar fram anpassningar bland investerare, som vill dra ned på riskfyllda tillgångar i sina portföljer.

Källa:TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.