Rispriset rusar

Priset på ris har stigit kraftigt den senaste tiden. En orsak är att Thailand, världens största exportör, har återinfört exportrestriktioner. En annan orsak är minskade skördar i USA.

Priset på ris har stigit med över 20 procent sedan halvårsskiftet. En orsak är sjunkande lager. Enligt en färsk prognos från USA:s jordbruksdepartement väntas de globala lagren av vete, majs och ris sjunka med 2,5 procent och nå fyraårslägsta, skriver nyhetsbyrån Bloomberg.

En annan är att Thailand ska återinföra köp av ris till priser över marknadspriset för att bygga upp lager. Det väntas minska exporten från landet, som är världens största risexportör.

I USA, världens tredje största exportör av ris, spås skörden minska med 20 procent i år eftersom jordbrukarna i stället sått vete och majs som ett svar på det senaste årets stigande priser. Enligt en Bloombergenkät med aktörer på rismarknaden kommer rispriset att öka med 20 procent till december.

Det är dåliga nyheter för världens fattiga. Ris är en stapelvara i många av de områden där livsmedelsbristen är stor. Att rispriset varit förhållandevis stabilt de senaste åren är en viktig orsak till att någon matkris liknande den 2008 inte brutit ut trots att FN:s index över livsmedelspriser slog nytt rekord i februari. Juninoteringen var något lägre, men fortfarande mycket hög.

”Världsmarknadspriset på ris har varit mycket mer stabilt än priserna på andra spannmål. Nu ändras det och rispriset rusar, vilket sannolikt kommer att försämra situationen”, säger Concepcion Calpe, ekonom på FN:s jordbruksorgan FAO, till Bloomberg.

1 kommentar:

  1. Intressant läsning!

    Hör av dig om du vill bli intervjuad och/eller byta länk!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.