Shell tiger om oljeläckan i Nordsjön

Publicerad: 2011-08-13

Haag. Oljejätten Royal Dutch Shell ville på lördagen inte uttala sig om läckan vid en oljeplattform i Nordsjön. Myndigheterna kände inte till om bolaget hade utsläppet under kontroll.

Läckaget har lämnat ett tre mil långt oljebälte utanför brittiska kusten. En talesperson för kustbevakningen sade att myndigheten inte har fått någon information om läckans storlek eller om saneringsinsatser. Kustbevakningen hade inte heller någon personal på plats vid plattformen.

Det är en undervattensledning som skadats, men bolaget uppgav på lördagen att man fått kontroll på utsläppet.

Utvinningen har inte stoppats.

Skottlands försteminister Alex Salmond sade att omfattningen av utsläppet var "ganska begränsad" men att den skotska regeringen ser allvarligt på alla sådana händelser med tanke på att "den magnifika havsmiljön som omger Skottland har en enorm betydelse".

Han sade sig vara nöjd med arbetet för att hejda utsläppet. Det kommer att tillsättas en utredning för att klarlägga orsaken till utsläppet.

Salmond sade till BBC att det här förmodligen rör sig om en läcka på ungefär 100 ton olja, att jämföra med läckan i Mexikanska golfen på en halv miljon ton.

2009-2010 inträffade nio mindre och ett större oljeläckage vid plattformen 18 mil öster om skotska Aberdeen.

TT-AFP-Reuters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.