Tyskt feltryck bakom börsfall

Det var runt lunch tid som Dags-index i Frakfurt började rasa. Ett feltrycks sägs ha legat bakom börsfallet.

Börsen är mycket nervös.

En siffra som presenteras eller ett litet uttalande kan få hela börsvärlden på fall eller för all del stiga igen.

Torsdagen blev en svart dag på börsen. Först talades det om att en feltryckning i Tyskland kan ha startat fallet.

Vid klockan 11 började Dags-index att falla rejält i Frankfurt. Nedgången höll i sig till efter lunch och vid 15 tiden hade börsen fallit med 5 procent, enligt DI.se.

- Det sägs att det kan vara en felaktig order på 1 500 kontrakt som ligger bakom. I det här fallet sägs det vara en stor säljorder som av misstag exekverats i marknaden, säger John Lönnqvist, marknadsanalytiker på IG Markets, till DI.se.

Det kraftiga börsfallet fick extra fart när robotar utförde allt fler säljorder i takt med att index rörde sig nedåt. På tre minuter föll Dags-index 150 punkter.

- Det är inga vanliga traders som utlöser ett sådant fall utan datorstyrd handel som sker via robotar, säger han till sajten.

Konsekvenserna av det första börsfallet var att en våg av order triggade varandra. En anledning till att det gick så fort var alltså någon form av felorder som skapade en kedjereaktion. Att det gick så snart är för att alla är beredda på att det ska bli fallande kurser.

På grund av det snabba raset stängde Frankfurtbörsen tillfälligt. Runt 15-tiden hade index rasat med cirka 4 procent till 5 700-nivån.

Fallet smittade av sig på Stockholmsbörsen och andra europeiska börser. När statistik från USA presenterades lite senare på dagen fortsatte fallet runt om i världen.

Den här gången var snarar oron för att USA kommer att gå in en recession som skakade börserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.