Upploppen kan kosta 2,1 miljarder

Publicerad: 2011-08-11

Manchester. Storbritanniens parlament samlades i dag för att diskutera upploppen. Premiärminister David Cameron tillkännagav extra medel på drygt 105 miljoner kronor för att täcka poliskostnaderna för oroligheterna.

Men den totala notan kan hamna över 200 miljoner pund, alltså över 2,1 miljarder svenska kronor, säger Förbundet för brittiska försäkringsbolag (ABI) till TT.

En massiv polisnärvaro i flera städer tycks ha satt stopp för en femte natt av upplopp i Storbritannien. Men antalet poliser i Londonområdet kommer att fortsätta ligga på 16 000 under helgen, sade Cameron i sitt tal i underhuset.

– De unga som stjäl platt-tv-skärmar och tänder eld på butiker har inget med Mark Duggans död att göra, sade Cameron vidare.

Upploppen började när en protest mot att polis skjutit ihjäl 29-årige Duggan i Tottenham urartade.

Cameron sade att han överväger att använda militären för att frigöra polisresurser i framtida upplopp.

Han framhävde också sociala mediers roll i upploppen och menar att polisen bör titta närmare på möjligheter att förhindra brott.

– Det fria kommunikationsflödet kan nyttjas för gott och för ont, sade Cameron.

Premiärministern lovade även oförsäkrade att de ska kunna kräva ersättning för egendom som förstörts under upploppen.

Labourpartiets partiledare Ed Miliband sade i sitt anförande i underhuset att det är viktigt sedan lugnet och ordningen återställts att inte "glömma och gå vidare" utan gå till roten av problemen som fått situationen att urarta på Storbritanniens gator. Han krävde också en utredning av hanteringen av upploppen.

Andra parlamentsledamöter invände mot bland annat polisens taktik att skingra orosmakare "när man borde ha omringat dem".

Under onsdagen kom det första rättsliga efterspelet av kravallerna i Storbritannien, då en domstol i Manchester dömde två män till 10 respektive 16 veckors fängelse. Men fler domar är att vänta. Sedan upploppen startade i lördags har över 1 100 personer gripits över landet.

Den 26-åring som i tisdags blev kravallernas första dödsoffer, sköts efter ett bråk mellan två gäng i Croydon, säger en talesperson för Scotland Yard.

– Bråket kulminerade i en biljakt med tre bilar, /.../ som slutade på Duppas Hill Road där offret blev skjuten.

Obduktionen visar att mannen dog till följd av skottskador i huvudet, skriver The Guardian.

Endast 8 procent av britterna anser att det är nedskärningar som ligger bakom upploppen, visar en opinionsundersökning i tidningen The Sun, rapporterar AFP.

De flesta tror snarare att det är kriminalitet och gängkultur som orsakat oroligheterna, medan en av tjugo menar att det beror på den höga arbetslösheten.

Majoriteten av de svarande skyller inte upploppen på David Camerons koalitionsregering, men 57 procent anser att Cameron hanterat frågan dåligt.

85 procent trodde att majoriteten av de skyldiga till upploppen kommer att gå fria från rättsligt efterspel.

Antalet gripna i samband med oroligheterna i London är nu uppe i 888 personer och 371 har formellt anklagats för brott, enligt Metropolitanpolisen, som ansvarar för området Storlondon, dock inte Londons stadskärna.

Källa:TT-AFP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.