IMF: Europas banker klarar grekisk kris

Publicerad: 2011-09-24

Europas banker skulle utan större svårighet överleva ett scenario där Grekland ställer in betalningarna på sina lån. Det säger IMF:s Europachef Antonio Borges vid årsmötet mellan IMF och Världsbanken i Washington.

Ett av orosmolnen på finanshimlen är att Greklands usla ekonomi ska göra att landet inte har råd att betala räkningarna. Det har spekulerats i hur hårt det skulle slå mot europeiska banker som lånat ut pengar. Men enligt Borges vore den smällen inte hela världen.

-Tvärtemot vad folk ibland tror skulle det inte vara så farligt för de europeiska bankerna att absorbera grekiska förluster.

Han varnar dock för att det skulle kunna få betydligt allvarligare följdverkningar för resten av Europa och världen. Därför kräver IMF ett "beslutsamt och kollektivt agerande väldigt, väldigt snart".

Borges varnar dock euroländerna för att genomföra det andra stödpaketet till Grekland som läget är nu.

-Det är bara när vi är säkra på att Grekland är på rätt spår som det här paketet är vettigt.

Samtidigt försökte Europeiska centralbankschefen Jean-Claude Trichet lugna finansmarknaden. Han försäkrade att arbetet med att rädda Grekland och hindra att krisen sprider sig går framåt, och att läget i själva verket är mycket ljusare än det framstår.

Källa:TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.