Jubel på Västbanken över FN-ansökan

Publicerad: 2011-09-23

New York. Konflikten i Mellanöstern har ställts på sin spets, sedan palestinske presidenten överlämnat en begäran om att bli ett nytt FN-land.

Invånarna på Västbanken jublade - men det gjorde inte Israel och USA.

– Det här är sanningens ögonblick, vårt folk väntar på världens svar, sade Abbas inför FN:s generalförsamling, efter att ha överlämnat den officiella ansökan till FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon.

Han möttes av stående ovationer och jubel när han steg in för att hålla sitt tal. Abbas sade att en fredsuppgörelse om en tvåstatslösning hotas av utbyggandet av judiska bosättningar i ockuperade områden.

Medan Abbas talade i FN uppmanade USA honom att återvända till "direkta förhandlingar" med Israel.

– När talen slutar i dag måste vi alla erkänna att det enda sättet att skapa en stat är genom direkta förhandlingar. Inga genvägar, sade USA:s FN-ambassadör.

Israel "beklagade" omedelbart det palestinska beslutet att begära formellt medlemskap i FN, vilket Benjamin Netanyahu i starka ordalag gjorde klart i sitt tal inför generalförsamlingen.

– Som Israels premiärminister kom jag inte hit för att vinna applåder. Jag kom för att säga sanningen.

Netanyahu sade att Israel vill ha fred, men tillade att den freden inte kan uppnås genom en FN-resolution utan bara genom förhandlingar mellan inblandade parter.

– Det var två väldigt starka, konfrontatoriska tal, som tydligt markerade de egna uppfattningarna, sade Fredrik Reinfeldt på en presskonferens, efter sitt anförande i nationalförsamlingen.

Reinfeldt hoppas att EU ska kunna ta över den ledande roll i fredsprocessen mellan Israel och Palestina som USA tidigare spelat.

– Som Obama sade i sitt tal ligger lösningen hos de två parterna. Men det är uppenbart att det är svårt att fortsätta processen utan någon form av stöd.

Han ville dock inte kommentera den splittring som finns mellan EU-länderna vad gäller Palestinas FN-status.

Under tiden som processen i FN:s generalförsamling pågick samlades sändebud för den så kallade fredskvartetten - EU, USA, Ryssland och FN - i New York.

Enligt EU:s utrikeschef Catherine Ashton har kvartetten enats om ett uttalande som uppmanar israeler och palestinier att återuppta direkt samtal inom en månad och nå ett resultat inom ett år.

– Vi hoppas att båda parter kommer att reagera positivt, säger Ashton.

I uttalandet meddelar kvartetten att den vill se förslag om territorie- och säkerhetsfrågor inom tre månader och väsentliga framsteg inom ett halvår.

Den palestinska ansökan om FN-medlemskap överlämnades senare till säkerhetsrådet.

Rådet har 15 medlemmar och USA försöker få en majoritet av dem att säga nej till palestinierna. Men USA har samtidigt också sagt sig vara redo att använda sitt veto om det skulle krävas.

Många hade i förväg fruktat att firandet på Västbanken skulle grusas av oroligheter. En palestinsk man sköts i dag till döds av militär i samband med sammandrabbningar mellan palestinier och israeliska bosättare i byn Qusra söder om Nablus.

Källa:TT-AFP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.