Putin föreslås som president

Publicerad: 2011-09-24

President Medvedev föreslår premiärminister Vladimir Putin som kandidat i presidentvalet 2012, uppger nyhetsbyråer. Medvedev kom med beskedet i sitt tal i dag på Enade Rysslands pågående kongress i Moskva.

Putin föreslår å sin sida Medvedev som premiärminister.

– Jag anser att det vore korrekt av kongressen att stödja partiordförandens kandidatur, sade Dmitrij Medvedev i sitt anförande till Enade Rysslands kongress - och utlöste en flera minuter lång applåd som förvandlades till en stående ovation för Putin.

Medvedev säger också att han för sin del är redo att modernisera Ryssland genom att arbeta inom regeringen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin sade å sin sida till enade Rysslands kongress att han föreslår att nuvarande presidenten Dmitrij Medvedev blir landets nästa premiärminister, rapporterar Reuters och AFP.

Samtidigt förklarar Putin att han accepterar Medvedevs förslag att han (Putin) ska kandidera till presidentposten, uppger den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Jag vill säga direkt att fördelningen av vad som ska göras, och vad vi ska göra - det kom vi överens om för länge sedan, flera år sedan, sade Putin.

Utrikesminister Carl Bildt framför via mikrobloggen Twitter en något syrlig kommentar till lördagens besked från Putin och Medvedev.

"Urvalet i Ryssland förefaller vara avgjort. Nu är det bara valet kvar."

Vladimir Putin blev rysk premiärminister 1999 och ett halvår senare president efter Boris Jeltsin som avgick på förra millenniets sista dag, nyårsaftonen 1999.

Putin valdes om 2004, men fick enligt grundlagen inte ställa upp för en tredje mandatperiod i valet 2008. Han efterträddes då av Dmitrij Medvedev, som arbetade under Putin redan på 1990-talet i S:t Petersburgs stadsförvaltning.

Medvedev var stabschef under Putin 2003, blev vice premiärminister 2005 och valdes alltså till president 2008 - då Putin i sin tur i stället återgick till att vara premiärminister.

Källa:TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.