Saab fick nej till rekonstruktion

Publicerad: 2011-09-08

Vänersborgs tingsrätt säger nej till Saab Automobiles ansökan om rekonstruktion. Nu rycker konkursen från de fackliga organisationerna allt närmare.

Tingsrätten motiverar sitt beslut med att de finansiellla problemen i Saab Automobile kvarstår sedan den förra rekonstruktionen, trots att en rad olika åtgärder vidtagits för att tillföra bolaget kapital och det att det är oklart hur de ska komma att lösas.

Tingsrätten pekar framför allt att det är oklart om och när kinesiska myndigheter kommer att godkänna avtalen för de bolagen Youngman och Pang Da så att de kan gå in med pengar i bolaget.

Det är fullt möjligt att bolaget begär sig självt i konkurs efter tingsrättens besked på torsdagen. Det framgick av den ansökan om rekonstruktion som tingsrätten nu har behandlat.

Saab kan visserligen överklaga beslutet till hovrätten och teoretiskt också till Högsta domstolen. Men ett överklagande ger inget skydd från konkursansökningar så länge det inte finns något beslut från hovrätten.

Och enligt Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, kommer man att fortsätta på den inslagna vägen vid ett nej från tingsrätten.

”Vi jobbar vidare för att kunna agera och inge en konkursansökan och i dag är ju första möjliga dag för oss. Vi kommer dock inte att säga om vi gör detta och i så fall när vi gör detta förrän i nära anslutning till det”, säger han.

Enligt Wästfält finns det dock inte så mycket till handlingsutrymme, på grund av att tjänstemännen har höga löner och dessutom kan ha gjort stora utlägg som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Lönegarantin har ett tak och skyddar bara för intjänade pengar tre månader bakåt i tiden.

Metalls förbundsjurist Darko Davidovic säger att facket tvingas agera av säkerhetsskäl, för att inte riskera att de anställda missar rätten till den statliga inkomstgarantin.

”En eventuell konkursansökan från Saab kan dras tillbaka och då får vi problem om vi inte agerar inom de tre veckor som vi har på oss”, säger han till TT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.