Spänd väntan på Abbas FN-ansökan

Publicerad: 2011-09-23

New York. En palestinier har skjutit till döds i oroligheter, inför att Mahmud Abbas senare i dag lämnar in den formella ansökan om fullt medlemskap i FN.

Sverige stödjer initiativ för en tvåstatslösning - men USA lovar att stoppa ansökan.

Det palestinska sändebudet i FN, Riyad Mansour, bekräftar att Abbas ska överlämna ansökan vid ett möte med FN-chefen Ban Ki-Moon klockan 17.35, svensk tid.

Över hela Västbanken förbereder sig palestinier för att fira president Abbas formella begäran att FN erkänna Palestina som stat.

Stora tv-skärmar att satts upp på torgen så att invånarna ska kunna följa Abbas tal i generalförsamlingen, som väntas klockan 18.30.

Men många fruktar att glädjen ska grusas av oroligheter. En palestinsk man har skjutits till döds av militär i samband med sammandrabbningar mellan palestinier och israeliska bosättare i byn Qusra söder om Nablus, uppger AFP som hänvisar till sjukhuskällor.

Den israeliska armén har ökat beredskapen och skickat fem extra bataljoner till Västbanken för att förhindra oroligheter, uppger den israeliska tidningen Haaretz.

Trots palestiniernas firande väntas ansökan få kalla handen i New York. USA, som är permanent medlem i säkerhetsrådet, har sagt att man kommer lägga veto mot varje ansökan som kommer till rådet, där palestinierna behöver nio av de 15 medlemmarnas röster.

Palestinierna kan också gå till FN:s generalförsamling för att få observatörsstatus. Mot det kan inget land lägga in veto. Där räcker enkel majoritet.

Islamistiska rörelsen Hamas sade på fredagen att palestinierna själva måste befria sitt land och inte vädja om ett FN-erkännande. Hamas tog därmed avstånd från både palestiniernas president Mahmud Abbas och hans förfrågan om fullständigt FN-medlemskap.

– De palestinska folket har kämpat och försvarat sig i mer än 60 år, vilket inneburit tusentals martyrer och tusentals fångar - för att kunna befria vårt land, sade Hamasledaren Ismail Haniya efter fredagsbönen.

– Vår palestinska folk vädjar inte om att bli en stat. Stater byggs inte på FN-resolutioner.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt talar i FN:s generalförsamling, kort efter det att Mahmud Abbas och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu talat. Statsministern konstaterar att FN-mötet i New York präglas av palestiniernas önskan om fullvärdigt medlemskap.

I sitt tal slår Reinfeldt fast att den svenska positionen är tydlig.

"Vi vill se två stater som existerar sida vid sida i fred och försoning. Vi kommer att ställa oss bakom alla initiativ som befrämjar denna målsättning", skriver Reinfeldt på Dagens Nyheters debattsida.

Utrikesminister Carl Bildt skriver på Twitter att den ett avgörande sannolikt dröjer. Han konstaterar att en kritisk period väntar och att förutsättningarna för fredsförhandlingar inte är idealiska.

"Fortsätter dessutom den israeliska bosättningspolitiken kommer vi snart att komma till en situation där en tvåstatslösning i genuin bemärkelse inte längre kommer att vara en realistisk möjlighet. Då har en historisk möjlighet försummats. Och inte minst Israels situation riskerar att bli långt mer utsatt", skriver Bildt.

Källa:TT-AFP

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.