Greklands skulder skrivs ned med 50 procent

EUROKRISEN: Euroländerna meddelade tidigt på torsdagen att de enats om ramverket till en lösning av skuldkrisen. Greklands skulder skrivs ned med 50 procent.

Eurotoppmötet lyckades natten till torsdagen övertygade internationella privata storbanker att acceptera en grekisk skuldnedskrivning på 50 procent.

Det sade EU-ordföranden Herman Van Rompuy vid en presskonferens på torsdagsmorgonen.

Samtidigt ger euroländerna 30 miljarder euro som garantier för bankerna vid bytet från grekiska obligationer till nya 30-åriga obligationer.

Parallellt med eurotoppmötet förde höga tjänstemän från euroländerna segdragna förhandlingar med representanter för bankerna från Institutet för Internationell Finans, vars delegation leddes av vd:n Charles Dallara. Tyska förbundskanslern Angela Merkel beskrev förhandlingarna som mycket hårda.

Skuldnedskrivningen motsvarar 100 miljarder euro, och det andra grekiska stödprogrammet är lika stort, sade hon.

I och med att storbankerna frivilligt gick med på skuldnedskrivningen utgör det inte en kredithändelse som skulle utlösa en rad händelser, som att kreditswappar faller ut.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy sade att IMF-chefen Christine Lagarde stöder uppgörelsen och anser att Greklands skuld blir uthållig.

Vidare välkomnade eurotoppmötet Italiens tydliga åtaganden om ekonomiska reformer med en klar tidtabell, sade Herman Van Rompuy. Åtgärderna upprepade målet att nå budgetbalans 2013 och höjd pensionsålder till 67 år till 2026.

"Nyckeln är implementering", sade kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

"Det är första gången jag känner att vi ligger före krisen", sade Belgiens premiärminister Yves Leterme.

Den svåraste frågan på mötet var de privata bankernas frivilliga skuldnedskrivning, sade José Manuel Barroso.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet sade att toppmötet fattade viktiga beslut på en rad områden, men att nu krävdes hårt arbete och ingen slapphet.

Eurotoppmötet välkomnade även Spaniens åtgärder för att minska budgetunderskottet, omstrukturera banksektorn och reformera marknaderna för varor och arbetskraft.

Mötets slutsatser betonade vikten av ökad flexibilitet på arbetsmarknaden på företagsnivå och reformer av tjänstesektorn.

Euroländernas räddningsfond EFSF kommer att få en eldkraft på 1.000 miljarder euro.

Det sade EU-ordföranden Herman Van Rompuy vid en presskonferens efter eurotoppmötet på torsdagsmorgonen.

Eurotoppmötet beslöt att använda båda de två föreslagna alternativen till hävstångsmekanism: dels en försäkring för de första 20 procenten av förluster på statsobligationer och dels bildandet av en eller flera specialföretag (special purpose vehicles).

Utlåningskapaciteten höjs därmed fyra till fem gånger, sade Herman Van Rompuy.

"Sammantaget tillåter de oss att på ett effektivare sätt stoppa smittspridning", sade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.

Vid toppmötet sade den blivande chefen för Europeiska centralbanken Mario Draghi att han är övertygad om att ECB kommer att fortsätta stödköpa svaga euroländers statsobligationer för att undvika att marknaden inte fungerade, sade Nicolas Sarkozy.

"Vi har noterat detta. Vi respekterar centralbankens självständighet och vi har inte ställt några krav", sade Herman Van Rompuy.

José Manuel Barroso sade att ytterligare tekniskt arbete behövs under de kommande veckorna.

"Detta är ett marathonlopp, inte ett sprinterlopp", sade han.

Eurotoppmötet uppmanade eurogruppen att i november slutföra villkoren och modaliteterna för genomförandet för förstärkningen av räddningsfonden. Eurogruppen, kommissionen och EFSF kommer att arbeta vidare på alla möjliga alternativ, löd toppmötets slutsatser.

Avgående ECB-chefen Jean-Claude Trichet sade att Mario Draghi inte hade avlagt några löften om fortsatta stödköp av statsobligationer under toppmötet.

"Hursomhelst så fattas ECB:s beslut av ECB-rådet. Jag är säker på att Mario Draghi nämnde detta", sade han vid sitt sitta EU-toppmöte.

Beträffande kraven på att den italienska direktionsledamoten Lorenzo Bini Smaghi ska avgå för att lämna plats åt en fransman sade Jean-Claude Trichet att Lorenzo Bini Smaghi är självständig och fattar sina egan beslut.

1 kommentar:

  1. Intressant läsning!
    Jag postade förresten min intervju med dig idag.
    http://www.classiercorn.com/2011/11/bloggintervju-21-sheens-trading.html
    Tack för din medverkan och för dina intressanta svar!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.