Berlusconi avgår efter omröstning

Publicerad: 2011-11-08

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi lovar att avgå när landets ekonomiska reformpaket har antagits, uppger presidentens kansli.

Den senaste turen i den ekonomiska krisens Italien tog en ny vändning sent på tisdagen då Berlusconi träffade Italiens president Giorgio Napolitano. Vid mötet lovade Berlusconi att han lämnar premiärministerposten när budgetpropositionen för 2012 är genomröstad av parlamentet. Budgetpropositionen ska enligt utsago innehålla tillväxtstimulerande åtgärder som krävts av EU.

Sin vana trogen ringde den 75-årige veteranen, som dominerat italiensk politik i 17 år, själv in till den största av de tv-stationer som han äger.

"När finanslagen har godkänts, som har de tillägg som Europa kräver och som eurogruppen har begärt, så kommer jag att avgå. Då kan statschefen inleda förhandlingar", sade Berlusconi till Canale 5 enligt Reuters.

Berlusconi sade att det är avgörande att "vi måste visa marknaderna att vi är seriösa".

"Det är vad som är viktigt och vad vi måste bry oss om — sedan kan vi bekymra oss över vem som leder landet", sade Berlusconi.

Även president Napolitano bekräftade löftet, som kom efter en hård dag för Berlusconi vars regering klarade av en omröstning om fjolårets budget endast tack vare att oppositionen lade ned sina röster.

När siffrorna räknades ihop vid 16-tiden på tisdagen visade det sig att "bara" 308 av 630 ledamöter stött Berlusconi.

Ett av regeringens koalitionspartier, Lega Nord, förklarade redan inför tisdagens omröstning att man inte längre vill ha kvar Berlusconi som regeringschef.

"Vi har bett premiärministern att avgå", sade Lega Nords partiledare Umberto Bossi till reportrar och förde fram förre justitieministern Angelino Alfano som ersättare. Alfano är partisekreterare i Berlusconis parti Frihetens folk och har länge setts som Berlusconis tilltänkte efterträdare.

Samtidigt noterades under tisdagen ett ränterekord på 6,76 procent på den tioåriga statsobligationen, farligt nära det som anses vara "smärttröskeln" för vad marknaden kan acceptera innan landet tvingas begära stöd från Internationella valutafonden och EU.

Källa:TT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.