Europas hårda ultimatum till Grekland

Publicerad: 2011-11-04

Frankrikes president Nicolas Sarkozy säger nej till nya stödpengar till Grekland. Landet måste bestämma sig om EMU-medlemskap: Utan hjälp kommer landet konkursförklaras inom ett par veckor.

Tålamodet från Europas ledare börjar ta slut när det gäller den ekonomiska situationen i Grekland.

Landet måste bestämma sig om man vill fortsätta eurosamarbetet eller riskera att möta framtida utmaningar på egen hand.

- Vill Grekland fortsätta vara en del av eurozonen? Det frågan det grekiska folket måste besvara, sade Angela Merkel, Tysklands förbundskansler, enligt WSJ, under en gemensam presskonferens med den franska presidenten.

Nicolas Sarkozys tonläge var än hårdare. Han sade att Grekland inte kommer få ta del av några räddningsfonder, inga franska skattebetalares pengar eller tyska skattebetalares pengar så länge frågan är obesvarad.

Om Grekland röstar nej till eruon i en folkomröstning är risken stor att landet och även eurozonen försätts i en kaotisk position.

Det tidigaste datumet som nämnts för en grekisk folkomröstning är den 4 december.

Det innebär att läget i Grekland, i Europa och på de finansiella marknaderna fortsätter att vara osäkert i drygt ytterligare en månad.

Nästa utbetalning till Grekland på omkring 8 miljarder euro är schemalagd till december. Det är pengar från den nödfond på 110 miljarder euro EU och IMF upprättade förra året.

En talesperson från tyska finansdepartementet har sagt att Grekland klarar sig till mitten på december utan nya stödpengar.

I december förfaller grekiska obligationer för närmare 12 miljarder euro.

Källa:affarsvarlden.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.