GM stoppar Saab-affären

Publicerad: 2011-11-08

GM stoppar försäljningen av sina tekniklicenser till Saabs tilltänkta kinesiska ägare. GM:s talesman James Cain säger att beslutet är definitivt.

GM ser ut att stjälpa Saabs Kinaaffär. Den amerikanska biljätten säger nej till att sälja tekniklicenser till nuvarande 9-3, 9-5 och 9-4X.

GM:s talesman James Cain förklarar att beslutet att inte överlåta tekniklicenser för Saab är definitivt.

"GM kommer inte att gå med på att fortsätta leverera de befintliga tekniklicenerna eller fortsatt försäljning av 9-4X till Saab efter den föreslagna förändringen i ägarskap, då det inte skulle vara till fromma för GM:s aktieägare."

"Det här var inget lätt beslut för oss att fatta. Och det är definitivt", säger han till TT.

Enligt Cain handlar det om att man inte vill låta GM-teknik komma i konkurrenters händer.

"Det gäller både Kina och andra marknader", säger han.

Är det möjligt för Saab att bygga bilar utan licenser från GM?
"Det är egentligen en fråga för Saab att svara på. Men när vi sålde Saab till Spyker fanns en betydande del tekniklicenser med i affären för att göra det möjligt att fortsätta produktionen", säger James Cain.

Affären med kinesiska Pang Da och Youngman var tänkt att rädda Saab Automobile. Bolagen har lovat nya miljardsatsningar för att få den lilla biltillverkaren i Trollhättan ur rekonstruktion.

Som man kunde rapportera redan i fredags har dock den tidigare ägaren General Motors tvekat om att godkänna en försäljning.

"GM kan inte stöjda en förändring av ägarskapet i Saab som skulle kunna påverka GM:s nuvarande relationer i Kina negativt, eller på annat sätt inverka menligt på GM:s intressen världen över", sa James R. Cain på General Motors då.

Saabs vd Victor Muller har tidigare sagt att det kan bli svårt att få godkänt från GM, som fortfarande äger preferensaktier i Saab.

Källa:Di.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.