Papandreou avgår

Publicerad: 2011-11-07

Greklands premiärminister Giorgos Papandreou har beslutat att avgå och kommer inte att ingå i den nya koalitionsregering som ska bildas på måndagen, rapporterar Bloomberg News och Reuters.

Den nya koalitionsregeringen ska säkra att Grekland får sin internationella finansiering och inte går mot en kollaps.

Premiärministern träffade på söndagskvällen högeroppositionens ledare Antonis Samaras och enades om att skapa en koalitionsregering fram tills nyval kan hållas "omedelbart efter implementeringen av europeiska rådets beslut från den 26 oktober", uppgav president Karolos Papoulias i ett uttalande på söndagen.

Presidenten kommer att bjuda in de olika partiledarna till ett möte på måndag. Mötet ska leda till att en ny premiärminister utses och en ny regering kan komma att utses under den kommande veckan.

Finansdepartementet uppgav senare att den 19 februari 2012 är det mest sannolika datumet för nyvalet.

Tidigare på fredagen hade premiärministern vunnit en förtroendeomröstning i parlamentet med 153 röster av 300.

Finansminister Evangelos Venizelos har sagt att han vill se en koalitionsregering på plats före eurogruppens möte på måndagskvällen. Den grekiska tidningen To Vima uppger att Lucas Papademos, tidigare ledamot i ECB:s direktion, är aktuell för att leda den nya övergångsregeringen.

Giorgos Papandreou sade på lördagen att det främsta målet för en koalitionsregering är att säkra uppgörelsen från den 26 oktober. Denna uppgörelse, med ett stödpaket om totalt 130 miljarder euro, är ett villkor för att Grekland ska kunna stanna inom euroområdet.

Källa:Di.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.