Papandreou klarade förtroendeomröstningen

Publicerad: 2011-11-04

Greklands socialistregering, med premiärminister Giorgos Papandreou, vann på fredagen med knapp marginal en förtroendeomröstning. Därmed inleds arbetet med att bilda en koalitionsregering.

Risken för ett nyval i Grekland är undanröjd, för tillfället. Det är också risken för en folkomröstning om den omstridda krisuppgörelsen med euroländerna från förra veckan.

Greklands regering vann vid midnatt lokal tid på fredagen förtroendeomröstningen med 153 av 300 röster i parlamentet.

I fredagens omröstning röstade bland annat den före detta arbetsmarknadsministern Louka Katseli ja. Hon uteslöts ur regeringspartiet Pasoks parlamentsgrupp i oktober sedan hon röstat mot det andra stödprogrammet till det skuldtyngda landet, men ingår nu åter i Papandreous röstbas.

Med fredagens bekräftelse i ryggen inleder Papandreou nu arbetet med att bredda regeringsunderlaget genom att bjuda in andra partier till en koalitionsregering. Inför den dramatiska omröstningen aviserade han att han redan på lördag avser att träffa Greklands president för att diskutera möjliga konstellationer.

Samtidigt måste han säkra att parlamentet godkänner uppgörelsen med euroländerna, som utöver ett nytt paket av nödlån på 130 miljarder euro innefattar ett förslag enligt vilket drygt 100 miljarder euro i skulder till privata långivare (banker och försäkringsbolag) skrivs av.

I utbyte har Greklands regering åtagit sig fler åtstramningar för att få bukt på landets skenande statsskuld och de ohanterliga underskotten i budgeten.

Uppgörelsen kommer även att slå särskilt hårt mot Greklands redan problemtyngda banker, som just nu plågas av vågor av uttag från sparkonton och av kreditförluster i kölvattnet av recessionen och den rekordhöga arbetslösheten.

Även utländska banker kommer att drabbas, vilket är anledningen till att euroländerna enats om att försöka skapa en räddningsfond med uppåt 1.000 miljarder euro i kassan för att stödja banker och stoppa skuldkrisens spridning till andra länder.

Sedan i somras har även Spanien och Italien smittats av skuldkrisen, som drivit upp räntorna i länderna och skapat ett stort behov av inrikespolitiskt känsliga nedskärningar och skattehöjningar.

I debatten inför omröstningen förklarade Papandreou att det inte var självklart vem som skulle bli regeringschef i den koalitionsregering han nu vill försöka bilda. Källor med insyn i samtalen i Aten talade under fredagen om att det finns en plan för att låta finansminister Evangelos Venizelos ta över den rollen, rapporterar flera byråer och grekisk press.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.