Utvecklingen i Syrien !

Syrisk flyktingvåg mot Turkiet

Publicerad 6 april 2012

Över 2.800 syriska flyktingar korsade under torsdagsdygnet gränsen till Turkiet, uppger tjänstemän. De flesta kom från Idlib-området där svåra sammandrabbningar ägt rum mellan syriska säkerhetsstyrkor och oppositionella.

– Armen förstör byggnader och bombar dem till aska, sade Mohammed Khatib, som flytt från staden Kastanaz.

I princip alla flyktingar anlände till byn Bukulmez och togs till ett läger i Reyhanli.

Tidigare har som mest 1.000 flyktingar anlänt under ett och samma dygn.

Källa:TT-Reuters

 

Deadline för våld i Syrien får stöd

Publicerad 5 april 2012

FN:s säkerhetsråd uppmanar Syrien att rätta sig efter Kofi Annans deadline för ett slut på våldet i landet. Men Ban Ki-Moon varnar för fortsatt våld och aktivister vittnar om många döda.

Famlande efter ett sätt att stoppa våldet i Syrien satte det internationella samfundet på torsdagen sitt hopp till den deadline som Kofi Annan, FN:s och Arabförbundets gemensamma sändebud, lagt fram.

I ett formellt uttalande uppmanade FN:s säkerhetsråd den syriska regimen att senast den 10 april stoppa truppförflyttningar mot tätorter, dra tillbaka sina styrkor och sluta angreppen med tunga vapen.

När detta har skett vill rådet se ett eldupphör och "uppmanar alla parter, inklusive oppositionen, att avbryta det väpnade våldet i alla former inom 48 timmar" efter att regeringen mött kraven.

Många dödade under dagen
Syrien sade sig, enligt Kofi Annan, ha påbörjat tillbakadragandet av trupper, men i ett tal till FN:s generalförsamling varnade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att "våldet och angreppen" inte upphört.

Ban manade församlingen att fortsätta ge Annans fredsarbete sitt stöd och sade att behovet av en politisk process är akut.

Säkerhetsstyrkor dödade under dagen minst 42 människor runtom i Syrien, enligt uppgift till TT från aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC).

Källa:TT

 

Kofi Annan kräver truppreträtt

Publicerad 5 april 2012

Fredssändebudet Kofi Annan förväntar sig en total vapenvila i Syrien inom 48 timmar från den 10 april, uppger hans talesman Ahmad Fawzi vid en presskonferens i Geneve.

Enligt Fawzi har syriska trupper redan inlett reträtt.

-De har sagt att de börjat dra tillbaka styrkor från vissa områden. Vi håller på att verifiera uppgifterna, säger Fawzi enligt AFP.

Även FN:s säkerhetsråd enades på torsdagen om ett uttalande som uppmanar Syrien att rätta sig efter den deadline för slut på strider, som satts till den 10 april, samt dra tillbaka sina trupper från tätorter, rapporterar Reuters.

Frankrikes utrikesminister: Skeptisk
Frankrikes utrikesminister Alain Juppé är skeptisk till att Annans fredsplan verkligen ska lyckas få slut på striderna i Syrien.

-Kan vi vara optimistiska eller inte? Jag är det inte, eftersom jag tror att Bashar al-Assad lurar oss. Han låtsas acceptera Kofi Annans sexpunktsplan, samtidigt som han använder våld, sade Juppé till journalister på torsdagen, enligt Reuters.

Syrien öppnar för ICRC
Syriens regering har gått med på att ge Internationella rödakorskommittén (ICRC) större tillgång till fängelser, rapporterar AFP.

I ett uttalande meddelar ICRC:s chef Jakob Kellenberger, som i onsdags avslutade en två dagar lång resa till Damaskus, att gruppen fått grönt ljus för viss tillgång.

"Överenskommelsen kommer att genomföras i praktiken med ett ICRC-besök till folk som hålls gripna i Aleppos centralfängelse", skriver ICRC utan att ange när detta ska ske.

Källa:TT

 

Hårda strider norr om Damaskus

Publicerad 5 april 2012

Intensiva strider utbröt på torsdagen mellan syriska säkerhetsstyrkor och oppositionella i Douma, en dryg mil norr om huvudstaden Damaskus.

Regeringstrogna styrkor med stöd av stridsvagnar stormade Douma i gryningen, enligt Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien. Intensiv skottlossning och granatbeskjutning ska ha utbrutit.

Minst 170 människor uppges ha dödats i oroligheterna bara den här veckan.

Mellan 800 och 900 flyktingar har strömmat över gränsen till Turkiet de senaste 24 timmarna, uppger turkiska tjänstemän för Reuters.

Källa:TT

 

"Extremt spänt" i syrisk stad

Publicerad 3 april 2012

Dussintals bepansrade trupptransportfordon har anlänt till staden Dael i södra Syrien. Situationen i staden beskrivs som "extremt spänd".

-De brände ned 14 hus i går. De griper folk och har skickat in truppförstärkningar, sade oppositionsaktivisten Sayyed Mahmud.

Så sent som på måndagen meddelade FN-sändebudet Kofi Annan att Syriens president Bashar al-Assad lovat att "omedelbart" inleda det trupptillbakadragande från stadsområden som ska vara klart den 10 april.

Turkisk ilska mot FN
Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan gick ut i hård kritik mot FN:s säkerhetsråd på tisdagen, med anledning av situationen i Syrien, rapporterar Reuters.

Recep Tayyip Erdogan -Genom att inte ta något beslut stöds förtrycket indirekt av FN:s säkerhetsråd. Att stå med era händer och armar bundna medan det syriska folket dör, dag för dag, är att stödja förtrycket, sade Erdogan vid ett partimöte i Ankara.

Tror ej på brorsonen
I Paris sade samtidigt Rifaat al-Assad, landsflyktig farbror till Syriens president Bashar al-Assad, att han inte tror att brorsonen kommer kunna hålla sig kvar vid makten särskilt länge.

-Problemen berör nu hela Syrien - det finns inga platser som har sluppit våldsamheterna - så jag tror inte att han kan stanna vid makten, sade farbrodern i en intervju med BBC.

-Enligt min mening borde han dock stanna för att samarbeta med en ny regering och erbjuda den erfarenhet han har. En kommission från Arabförbundet och säkerhetsrådet borde åka iväg och övervaka fria och rättvisa val.

Rifaat al-Assad blev ökänd för att ha lett det brutala tillslaget mot staden Hama 1982 då minst 10.000 människor dödades, men tvingades sedan i exil efter att ha försökt ta makten från sin bror Hafez.

Källa:TT

 

Clinton: "Sluta döda era medborgare"

Publicerad 1 april 2012

Istanbulmötet "Syriens vänner" satte på söndagen ökad press på Assadregimen men kunde inte kunnat stoppa regimens fortsatta blodiga framfart.

Minst tio människor dödades under söndagen, de flesta av dem rebellsoldater och regeringssoldater vid strider i staden Quriyah.
USA:s utrikesminister Hillary Clinton gjorde ett kraftigt utfall mot Assadregimen vid Istanbulmötet och sade att regimen fortsätter att fylla på listan över brutna löften.

"Sluta döda!"
-Sluta döda era medborgare annars väntar allvarliga följder, sade Clinton.

Men pressen ökar också på FN. Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan uttryckte stöd för upproret mot Syriens diktator Bashar al-Assad men sade också att omvärlden "inte har något annat val än att acceptera syriernas rätt till självförsvar" om FN:s säkerhetsråd förblir oenigt.

Vid mötet deltog drygt 50 utrikesministrar, bland dem Carl Bildt, som anser att man ändå kom en bit på väg. Bildt företrädde de nordiska och baltiska länderna vid mötet.

Bildt om flyktingarna
-Länder som var skeptiska till medling under förra mötet i Tunis slöt denna gång i betydligt högre grad upp kring Kofi Annan och hans medlingsuppdrag, sade Bildt i telefon med TT.
Mycket få syriska motprestationer har noterats, medgav Bildt.

Mötet enades dock om att erkänna oppositionsrörelsen SNC (Syriska nationella rådet) som "huvudtalesman" i medlingssamtal om Syrien. Dessutom uppmanas regeringssoldater att ordervägra om det gäller aktioner som riktar sig mot civila.

Slutligen tillsattes en arbetsgrupp för att utarbeta en lista med sanktioner, något som bland andra Bildt välkomnade.
Han berömde också Turkiet, Libanon och Jordanien för att man öppnat sina gränser för flyktingar från Syrien.

En miljon människor är i behov av akut hjälp inne i Syrien och bara i Jordanien finns nu över 90 000 flyktingar, sade Bildt.

Stänger inte ambassaden
Många länder har valt att stänga sina ambassader i Syrien av politiska skäl. Det är dock inte aktuellt för svensk del, säger Carl Bildt till SVT:s korrespondent Samir Abu Eid:
-Bland annat på grund av vädjanden av den syriska oppositionen vill vi ha en fortsatt närvaro inne i Damaskus. Det ger oss möjligheter att se och göra saker som vi annars inte skulle ha.

Han utesluter också att man skulle förse den syriska oppositionen med vapen.
-Då skulle man underminera den politiska processen. Varje annan lösning skulle innebära att man går mot ett fullskaligt inbördeskrig, säger Carl Bildt till SVT.

Källa:TT/SVT

 

Regimen: Striden om Syrien är över

Publicerad 1 april 2012

Syrien meddelade på lördagen att försöken att störta regimen har stoppats. Oppositionen reagerade med att be om hjälp för att kunna beväpna rebellerna.

Försöken att störta Syriens regim har stoppats, sade Jihad Makdisi, talesman för utrikesdepartementet i Damaskus.

-Striden om att störta staten är över, sade Makdisi i en tv-intervju.
Han uttalade än en gång regimens stöd för FN:s och Arabförbundets fredsplan.

Utspelet tolkades av oppositionen som ett försök att sätta dagordningen inför ett möte som den internationella kontaktgruppen "Syriens vänner" ska hålla i Istanbul på söndagen.

Syriens nationella råd, som representerar oppositionen, gjorde ett eget utspel inför mötet.

-Vi har upprepade gånger bett om beväpning av Syriens fria armé. Vi vill att konferensen "Syriens vänner" ska uppfylla detta krav, sade ledaren Burhan Ghalioun.

Han efterlyste "en förändring av maktbalansen" efter mer ett års våldsamheter.

Makdisi sade att militären kommer att dra sig tillbaka från bostadsområden först när de är säkrade. Enligt honom är militären i syriska städer för att skydda civila.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton besökte Riyad och uppmanade tillsammans med sin saudiska kollega sändebudet Kofi Annan att fastställa en tidtabell för ytterligare åtgärder om våldet fortsätter.

I Istanbulmötets avslutande resolution sägs bland annat att al-Assads utrymme för att uppfylla de löften han redan gått med på har en tidsgräns. Dessutom uppmanas regeringssoldater att ordervägra när det handlar om aktioner som riktar sig mot civila.
Mötet uppmanade också Kofi Annan att upprätta en tidsplan för de åtgärder som bör göras den närmaste tiden, däribland att återföra Syrienfrågan till säkerhetsrådet

Källa:TT

 

Våld i Syrien trots al-Assads löfte

Publicerad 28 mars 2012

Granateld skakar Syrien bara en dag efter president Bashar al-Assads ja till Kofi Annans fredsplan. I Bagdad möts Arabförbundet (AF) men läget i Syrien är låst och förbundet pekas ut som en tandlös papperstiger.

Månader har gått sedan USA:s militär lämnade Irak men inför Arabförbundets toppmöte, med Syrien högst upp på dagordningen, står en utländsk styrka än en gång på irakisk mark.

Khakiuniformer finns dock knappast i garderoben hos armén av butlers, servitörer och kockar som flugits in för att passa upp. Bagdadbor suckar över spärrade vägar och skrytmenyer med förgyllda dadlar.
-När har en resolution från Arabförbundet gett konkreta resultat på marken?, frågar sig läkaren Lubna Naji i telefon.
-Kommer al-Assad att sluta döda sitt folk? Nej. Så vad är poängen?

Mjukare ton?
AF:s ton mot Syrien tycks dessutom ha tappat viss skärpa, ett möjligt tecken på att man kört fast sedan regimen inte visat tecken på snar kollaps.

I ett resolutionsförslag manar förbundet, enligt nyhetsbyrån AFP, al-Assad att "omedelbart upphöra med allt våld och dödande, skydda syriska civila och garantera rätten till fredliga demonstrationer". Däremot inte, som i januari, att kliva ned.

Kruxet är att just det, för oppositionen, är ett villkor för förhandling, något koalitionsgruppen Syriska nationella rådet (SNC) i tisdags upprepade.
-Inga förhandlingar är möjliga förrän al-Assad lämnar ifrån sig makten, sade talesmannen Ausama Monajed till TT.
Regimen å andra sidan sade på onsdagen till AFP att samarbete med Arabförbundet är uteslutet.

Angrep stad
I stället vänds strålkastarna mot FN-sändebudet Kofi Annans fredsplan som regimen, trots skepsis från väst och opposition, i tisdags sade ja till. Men även den kräver ett slut på våldet och när regimen stormade staden Qalaat al-Madiq fick sig hoppet ännu en törn.

-I granatelden har tio människor fallit och tiotals civila har skadats, sade Sami Ibrahim, talesman för Syriska nätverket för mänskliga rättigheter (SNHR), till TT från staden Homs.

Minst 23 människor ska på onsdagen ha dödats i Syrien.
Samtidigt pekade FN:s chef för mänskliga rättigheter Navi Pillay ut regimen som ansvarig för systematiska övergrepp mot barn.
-Hundratals är gripna och torterade. Det är förskräckligt, sade hon i en intervju med BBC.

Källa:TT

 

Syriska armén stormade stad

Publicerad 28 mars 2012

Den syriska armén stormade i morse staden Qalaat al-Madiq i centrala Syrien, rapporterar Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

Enligt den londonbaserade organisationen har armén under mer än två veckor belägrat och beskjutit Qalaat al-Madiq för att komma åt rebeller i staden.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet har den syriska armén fortfarande inte kontroll över staden.
-Häftiga sammanstötningar mellan regimstyrkorna och beväpnade rebeller hindrar armén från att avancera, uppger organisationen

-Rebellerna ägnade sig åt nålsticksattacker och försökte skydda invånarna och försena övertagandet av staden, säger aktivisten Abu Ghazi till AFP.

Källa:TT

 

FN: Syriska regimen begår övergrepp mot barn

Publicerad 28 mars 2012

Den syriska regimen utövar systematiska och överlagda övergrepp på barn. Det menar FN:s chef för mänskliga rättigheter, Navi Pillay.
-De har gett sig på barnen. Hundratals är gripna och torterade. Det är förskräckligt, säger hon i en intervju med brittiska BBC.

Pillay menar att barn ofta grips och hålls i förvar tillsammans med vuxna under omänskliga förhållanden. De nekas vård för sina skador, hålls som gisslan och pressas att lämna ut information.

"Assad är ansvarig"
Pillay hävdar att president Bashar al-Assad är direkt ansvarig och skulle kunna ställas inför rätta för övergreppen utförda av hans säkerhetsstyrkor.
Enlig Navi Pillay skulle al-Assad kunna stoppa övergreppen omedelbart helt enkelt genom att utfärda en order.

Hon säger också att FN:s säkerhetsråd har tillräckligt med bevis för att hänvisa Syrien till Internationella brottmålsdomstolen i Haag.
-En utredning och ett åtal skulle vara ett viktigt element för att avskräcka från dessa övergrepp och stoppa dem.

Källa:TT/BBC

 

Syrisk opposition sluter leden

Publicerad 28 mars 2012

Majoriteten av den ofta splittrade syriska oppositionen har ställt sig bakom Syriska nationella rådet (SNC) som representant för det syriska folket, meddelade SNC sent i går.

Beskedet kom efter en två dagar lång konferens där oppositionen träffats för att diskutera läget i Syrien.

Omvärlden, inte minst USA, har uppmanat den att sluta leden och tala med en röst, efter kritik om att det saknas ett politiskt alternativ till den syriska regimen.

Resolutionsförslag
De arabiska utrikesministrarna ska under onsdagen diskutera ett resolutionsförslag som kräver att Syriens regering för samtal med oppositionen och gör slut på våldet i landet.

Ministrarna möts inför arabledarnas toppmöte i Bagdad i morgon. Det är första gången på 20 år som Irak står som värd för ett sådant möte.

Förslaget, som AFP läst, uppmanar Syriens regering att "omedelbart upphöra med alt våld och dödande, skydda syriska civila och garantera rätten till fredliga demonstrationer för det syriska folkets krav".

Enligt Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi ska utrikesministrarna också diskutera situationen i de palestinska områdena, Somalia och Jemen liksom "farorna som omger Israels kärnvapen och de faror massförstörelsevapen utgör för arabisk nationell säkerhet".

Syrien nobbar AF-initiativ
Syrien kommer att nobba eventuella initiativ som kan komma ur Arabförbundets toppmöte i Bagdad, meddelar regimen på onsdagen.

"Syrien kommer inte att ta upp några initiativ från Arabförbundet om Syrienläget som utfärdas vid Bagdad-mötet", sade en tjänsteman enligt den Hizbollah-ägda tv-kanalen al-Manar.

Den väpnade, libanonbaserade rörelsen Hizbollah står den syriska regimen nära.

Källa:TT

 

Syrien sägs acceptera Kofi Annans fredsplan

Publicerad 27 mars 2012

Syrien accepterar FN:s och Arabförbundets sändebud Kofi Annans sexpunktsplan för fred i Syrien, uppger Kofi Annans talesman.

Fredsplanen stöds av FN:s säkerhetsråd, och Kofi Annan menar att Syriens godkännande av planen är ett viktigt första steg mot att våldet upphör, att drabbade får hjälp och att det skapas ett samtalsklimat för en politisk dialog.

Men det viktiga är dock att planen verkligen genomförs, tillade Kofi Annan.

Fredsplanen innebär bland annat att parterna omedelbart upphör med att bruka våld och att regimtrogna styrkor drar sig tillbaka från områden där oppositionen har starka fästen.

Kofi Annans förslag innehåller även krav på att president al-Assads regim tillåter hjälporganisationer att bistå utsatta och att de får möjlighet att leverera förnödenheter och medicin.

Fredsplanen innehåller även uppmaningen att regimen och oppositionella grupper inleder förhandlingar.

Det skriftliga beskedet från Damaskus lämnades till Annan under hans besök i Peking. Kina ställer sig bakom Annans fredsplan och uppmanar den syriska ledningen att samarbeta med Annan.

Samtidigt fortsatte våldet i Syruen. Enligt aktivister som TT har talat med ska säkerhetsstyrkor dödat minst 25 människor på tisdagen.

-I dag har vi dokumenterat våld på flera ställen i Syrien med utdragna granatattacker från militären mot civila, säger Sami Ibrahim, talesman för Syriska nätverket för mänskliga rättigheter (SNHR), i telefon från staden Homs där sju av dödsoffren ska ha mist livet.

Regimens löften om att acceptera Kofi Annans fredsplan är bara ett spel för gallerierna - en förhalning för att vinna tid, säger Ibrahim. Oppositionens misstänksamhet är inte omotiverad. Den föreslagna planen är mycket lik den plan Arabförbundet tidigare lagt fram. Även då sade sig regimen rätta sig efter kraven trots att dödandet enligt aktivister och FN fortsatte.

-Alla vet att den här regimen bara spelar spel, säger Sami Ibrahim.
-Om de nu går med på fredsplanen - varför fortsätter då stridsvagnarna att beskjuta civila? Varför har 25 människor dött i dag?

Källa: SVT - Nils Edman

 

Syrisk opposition i Istanbul

Publicerad 27 mars 2012

Syriens splittrade oppositionsgrupper inleder ett möte i Istanbul på tisdagen för att enas och visa att de kan erbjuda ett effektivt alternativ till president Bashar al-Assad.

Oppositionen har bjudits in av Turkiet och Qatar, som håller i det roterande ordförandeskapet i Arabförbundet.

Omkring 300 personer deltog i välkomstmiddagen i Pendik, en förort till den arabiska delen av Istanbul, och fler väntades komma till det värdarna kallade ett öppet hus-möte senare på dagen.

Samtidigt fortsatte våldet i Syrien. På tisdagen kom uppgifter från nyhetsbyrån AFP och den exilbaserade aktivistgruppen SOHR att minst åtta personer, däribland fyra civila, dödades i oroligheter runt om i Syrien.

Framför allt var det oroligt i Maaret al-Numan i Idlibprovinsen där två civila kvinnor och fyra soldater dödades.

FN:s och Arabförbundets Syrien-sändebud Kofi Annan träffar under tisdagen Kinas ledare för att diskutera situationen.

Protestavgång
Turkiska Yakin Ertuk, en av de tre FN-tjänstemän som ska utreda avrättningar och tortyr i Syrien, avgår i protest mot den syriska regeringens vägran att släppa in utredarna i landet.

Ertuk säger till Reuters att hon känner att det inte är någon idé att fortsätta med arbetet. Den grupp som Ertuk ingick i har tillsatts av FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Källa:TT/SVT

 

Medvedev lovar FN-chefen stöd i Syrien-frågan

Publicerad 25 mars 2012

Rysslands president Dmitrij Medvedev utlovade "allt vårt stöd" till FN:s och Arabförbundets Syrien-sändebud Kofi Annan när de båda möttes på Vnukovo-flygplatsen i Moskva i dag.

-Det här är kanske sista chansen för Syrien att undvika ett utdraget och blodigt inbördeskrig. Vi hoppas att ert arbete kommer att nå ett positivt resultat, sade Medvedev.

-Vi hoppas att vi, som alltid, kan förlita oss på Rysslands hjälp och goda råd, svarade Annan

Källa:TT

 

Annan besöker Moskva och Peking

Publicerad 2012-03-23

FN-sändebudet Kofi Annan besöker det här veckoslutet Ryssland och Kina för att diskutera krisen i Syrien, sade hans talesperson på fredagen. En grupp som fört intensiva samtal med syriska myndigheterna om hur Annans plan för att stoppa blodsutgjutelsen ska genomföras har återvänt från Damaskus.

I Moskva ska Annan träffa utrikesminister Sergej Lavrov och avgående presidenten Dmitrij Medvedev. Annans program i Peking har inte bekräftats

Källa:TT

 

EU drar åt tumskruvar mot Syrien

Publicerad 23 mars 2012

Syriska presidentfrun Asma får inte längre göra shoppingresor till europeiska modehus. Sanktionerna utvidgas till att omfatta presidentens närmaste familjekrets - ett sätt för EU att förstärka det politiska trycket.

EU:s utrikesministrar förbjöd på fredagen tolv personer i president Bashar al-Assads familjekrets att resa inom unionen och förbjöd europeiska företag att göra affärer med dem. EU fryser också deras tillgångar. Förutom hustrun, omfattas bland andra al-Assads mor, syster och svägerska.

36-åriga trebarnsmamman Asma al-Assad har tycke för kläder från det franska modehuset Chanel och skor från Christian Louboutin. Innan det syriska upproret började för ett år sedan beskrev modetidningen Vogue henne som "en ros i öknen" och hennes hushåll som "galet demokratiskt".

Brittiskt pass
För henne kanske det svider något att tvingas avstå från lyxshoppingen, som det ryktas om att hon fortsatt med under upproret och makens regims blodiga ansträngningar att kväsa detsamma.
I övrigt har beslutet mest symbolvärde.

För den brittiska regeringen ställer det till vissa problem att införa sanktioner mot just Asma al-Assad, som är född i London och har brittiskt pass. Utrikesminister William Hague såg sig föranledd att säga att hon visserligen inte kan hindras från att komma in i landet men att han inte tror att det är aktuellt under nuvarande omständigheter.

Oljeaffärer stryps
Ett beslut av större tyngd är att affärerna med två syriska oljebolag stoppas.

-De fulla oljesanktionerna börjar nu träda i kraft och det är det som successivt kommer att ha effekt. Det är ingen tvekan om att det har effekt på den syriska ekonomin, säger Carl Bildt.
Men sanktioner i all ära, deras syfte är bara att förstärka det politiska budskapet, enligt Bildt.

-En politisk lösning är den enda möjligheten för att undvika att detta faller ned i ett sekteristiskt inbördeskrig som kommer att bli fullständigt förödande, säger han.

Den turkiske utrikesministern Ahmet Davutoglu deltog på fredagen i en arbetslunch med EU-kollegorna, vilket aldrig tidigare hänt. Turkiet är en viktig aktör och EU har intresse av samordna för att trycket mot Syrien ska bli så effektivt som möjligt.

Källa:TT

 

Stridande i Syrien trotsar fredsplan

Publicerad 2012-03-22

Syriska regeringsstyrkor använder sig av "Homs-taktik" när bostadskvarter i småstaden Qusayr nära gränsen till Libanon bombarderas, sade Human Rights Watch på torsdagen.

Att FN:s säkerhetsråd i onsdags enhälligt ställt sig bakom sändebudet Kofi Annans fredsplan för Syrien tycktes inte ha någon inverkan på stridsaktiviteterna i landet.

Människorättsorganisationen HRW, som hänvisade till 18 vittnesmål, sade att bostadskvarter beskjuts i Qusayr, krypskyttar sätts in och civila som försöker fly attackeras. Mönstret känns enligt HRW igenom från Idlib i nordväster och Homs i mellersta Syrien tidigare den här månaden.

Invånare i Qusayr har berättat för HRW att rebeller som retirerade från stadsdelen Baba Amr i Homs den 1 mars efter månadslånga strider har anslutit sig till Fria syriska arméns styrkor i deras stad.

Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) rapporterade också om hårda strider i Qusayr.

Oppositionskällor rapporterade att ett bostadsområde i Hama, ett annat motståndsfäste, beskjutits. Enligt källorna ska 20 människor ha dödats de senaste två dagarna.

Minst tio civila dödades i skottlossning mot en buss nära staden Idlib i norra Syrien. Enligt Rami Abdel Rahman från SOHR var det busschauffören och medlemmar av två familjer på flykt till Turkiet som dödades.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

Tio döda i skott mot buss i Syrien

Publicerad 22 mars 2012

Minst tio civila dödades i skottlossning mot en buss nära staden Idlib i norra Syrien på torsdagen. Enligt Rami Abdel Rahman från exilbaserade aktivistgruppen SOHR var det busschauffören och medlemmar av två familjer på flykt till Turkiet som dödades.

En oppositionsaktivist i området hävdar att bussen besköts av regeringsstyrkor.

I Bryssel uppgav samtidigt en diplomat att EU kommer att införa rese- och ekonomiska sanktioner mot president al-Assads hustru Asma.

Källa:TT-AFP

 

Kina och Ryssland bakom uttalande i säkerhetsrådet

FN varnar för att konflikten i Syrien kan få globala återverkningar

Publicerad 21 mars 2012

FN:s säkerhetsråd uppmanar enhälligt Syrien att omedelbart genomföra den fredsplan som sändebudet Kofi Annan lagt fram.

Efter intensiva förhandlingar ställde sig även de tidigare motsträviga Ryssland och Kina bakom uttalandet som antogs på onsdagen. Uttalandet innehåller en förtäckt varning om internationellt ingripande om så inte sker.

Syrien uppmanas att omedelbart stoppa militärens framryckningar och attacker mot bostadsområden med tungt artilleri. Även oppositionen åläggs att lägga ned vapnen.

Både regimen och oppositionen ska enligt planen utse bemyndigade förhandlare som Kofi Annan kan kontakta.

Varnar för globala återverkningar
På onsdagen varnade också generalsekreteraren Ban Ki-Moon för att konflikten i Syrien kan få globala återverkningar, särskilt om andra nationer beväpnar rebellerna eller skickar in egna trupper.

Han sa också att Kofi Anna skulle återvända till Damaskus "mycket snart".

Nya strider bröt ut i två förorter i Syriens huvudstad Damaskus natten till onsdagen. Fria syriska armén angrep regeringsstyrkorna, som svarade med tung artilleribeskjutning. Tidigare har rebellsidan vädjat om hjälp och vapen utifrån.

-Vi kan inte förvänta oss ett beslut om väpnad hjälp från FN eftersom Kina och Ryssland väntas blockera ett sådant förslag i säkerhetsrådet. Det säger FN:s blivande biträdande generalsekreterare Jan Eliasson till SVT.

-Däremot kan man även om det finns ett veto förhandla fram en vapenvila och en politisk lösning.

-Den enda väpnade hjälp de syriska rebellerna kan få är i så fall från enskilda stater, och då utan FN-stöd, säger Jan Eliasson.

Men det är få länder som överväger att hjälpa rebellerna militärt eftersom det skulle kunna förvärra konflikten i landet.

Två sändebud
För närvarande har generalskreteraren Ban Ki-Moon skickat sitt sändebud i humanitära frågor till regionen för att arbeta för humanitär hjälp i Syrien.

Dessutom har förre generalsekreteraren Kofi Annan utsetts till särskilt sändebud, han arbetar på uppdrag av både FN och Arabförbundet.

Källa:Nils Edman – SVT

 

Rebeller anklagas för övergrepp

Publicerad 20 mars 2012

Tortyr, kidnappningar och avrättningar präglar konflikten i Syrien och samtliga parter bär skuld. Även rebellerna anklagas för grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna

Den oberoende människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) kommer med skarp kritik mot oppositionsrörelsen och deserterade soldater som strider mot president Bashar al-Assads regim i Syrien.

Dokumenterat
-Den syriska regeringens brutala taktik berättigar inte den väpnade oppositionens övergrepp. Oppositionsledarna måste göra klart för sina anhängare att de inte får tortera, kidnappa eller avrätta under några som helst omständigheter", säger HRW:s Mellanösternansvariga, Sarah Leah Witson till AFP.

HRW säger sig ha dokumenterat flera fall av övergrepp, som bland annat utförts med religiösa eller etniska motiv.
"Några av de vittnesmål som samlats in tyder på att vissa väpnade attacker som gjorts av oppositionsgrupperna styrts av anti-shiitiska eller anti-alawitiska åsikter", rapporterar HRW.
Tidigare har människorättsorganisationer som Amnesty International redogjort för berättelser om den syriska säkerhetspolisens omfattande tortyr av civila och misstänkta oppositionella.

Fortsatt offensiv
Den syriska arméns offensiv mot oppositionens starka fästen i Syrien fortsatte på tisdagen. I Deir al-Zor flydde den regimkritiska Fria syriska arméns (FSA) soldater från staden sedan syrisk militär bombarderat staden och de kvarter där rebellerna haft starka fästen.
"Stridsvagnar körde in bland bostadskvarter, speciellt i de sydöstra delarna av staden", uppgav en lokal oppositionsgrupp enligt Reuters.
"Fria syriska armén lämnade staden för att undvika en massaker på civila" enligt gruppen som kallar sig Deir al-Zors revolutionära förenade kommitté.

Även i trakterna runt Hama kom rapporter om fortsatta oroligheter, samtidigt som internationella aktörer med FN i spetsen försökte finna en lösning på konflikten. Generalsekreteraren Ban Ki-Moon krävde på tisdagen att världssamfundet börjar tala med en röst i konflikten, samtidigt som FN-representanter anlände till Damaskus för att försöka förhandla fram en fred.

Källa:TT

 

Sverige håller ambassaden i Syrien öppen

Publicerad 19 mars 2012

Brutala sammandrabbningar, enligt aktivister de hårdaste sedan Syriens uppror började, skakar huvudstaden Damaskus.

För Sverige, som betonat betydelsen av att ha ambassadpersonal på plats i Syrien trots oroligheterna, är det inte aktuellt att stänga ambassaden i Damaskus, enligt UD.

-Det görs avvägningar hela tiden dag för dag men för tillfället är det inte aktuellt att kalla hem ambassaden, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst.

-Just nu värdesätter vi ändå att vara kvar, att vara på plats och att kunna följa utvecklingen.

Vittnen beskriver blodigt våld mellan rebeller och regimstyrkor, efter ett misstänkt lönnmordsförsök.

Sent i söndags, i skydd av mörkret, rörde sig de väpnade rebellerna i Fria syriska armén (FSA) fram genom den nollgradiga Damaskus-natten. Plötsligt, i den välbärgade stadsdelen al-Mezzeh, hördes explosioner och ljuden av intensiv skottlossning, uppger aktivister i en Damaskus-förort för TT.

-Under natten förekom strider mellan den fria syriska armén och säkerhetsstyrkorna, det hördes flera explosioner och ljuden av skottlossning, säger aktivisten Mohammed, som av rädsla för repressalier inte vill ge hela sitt namn, i telefon.
-Ögonvittnen sade till oss att de såg dödade på båda sidor.

Misstänkt mordförsök
Rebellsoldaterna ska, enligt AFP, ha angripit en bostad tillhörande en syrisk toppmilitär. Måltavlan kan, enligt källor i Syrien, ha varit general Assef Shawkat, Syriens biträdande försvarsminister och president Bashar al-Assads svåger.

-Han är en stor skurk och alla vet mycket väl vem han är, säger Mohammed.

FSA-soldaterna ska sedan, enligt statliga medier, ha tagit skydd i ett närliggande bostadshus och i fyra timmar rasade hårda strider - "de mest våldsamma" sedan upproret började, enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Osäkra dödssiffror
Regimstyrkor strömmade till platsen och stängde enligt aktivister av området. Statliga nyhetsbyrån Sana rapporterar att två rebeller och en medlem av säkerhetsstyrkorna dödades i striderna och att ytterligare en rebell greps. Men enligt SOHR:s siffror dödades två medlemmar av regimstyrkorna och minst 16 av dem skadades.

På andra ställen runtom i landet uppges regimen ha slagit till mot oppositionella. Enligt aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC) dödades minst 26 människor i landet på måndagen.

Obekräftade uppgifter
Uppgifterna kan dock inte bekräftas oberoende då journalister inte tillåts rapportera fritt inifrån Syrien.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska regimens stridsvagnar ha ryckt in i staden Deir al-Zor i landets östra delar. Stridsvagnarna uppges vara på väg mot stadens sydöstra delar, som kontrolleras av rebeller.

Under natten drabbade också rebeller och regeringsstyrkor samman i hårda strider i centrala Damaskus. Granatexplosioner hördes i den ambassadtäta stadsdelen al-Mezze i stadens västra del och strider förekom vid affärscentret Hamada, berättar invånare i telefon till Reuters.

Stöd från Ryssland?
Enligt Syriens statstelevision har tre "terrorister" samt en soldat i regimens säkerhetsstyrkor dödats i strider nu på morgonen i Damaskus.

På måndagen uppgav Internationella rödakorskommittén (ICRC) att de fått positiva indikationer om stöd från Ryssland om ett förslag om dagligt två timmar långt eld upphör, då ICRC:s medarbetare ska kunna undsätta de drabbade.

Källa:Andreas Liebermann - TT

 

Dödlig bilbomb i syriska Aleppo

Publicerad 18 mars 2012

En bilbomb har exploderat i ett bostadskvarter i den syriska staden Aleppo, rapporterar statstelevisionen enligt Reuters.
AFP skriver att dödsoffer har krävts.

Döda och skadade syns på Aleppos gator, skriver Reuters och AFP.
Enligt Syriska människorättsobservatoriet inträffade explosionen nära stadens säkerhetskontor. Statsmedier hävdar att explosionen skett nära bostadshus och ett postkontor.

Aleppo ligger i norra Syrien och är ett av landets största städer.

Enligt de första rapporterna har minst tre människor mist livet och 25 skadats i explosionen i Aleppo, uppger Syriska människorättsobservatoriet med bas i Storbritannien.

Källa:TT

 

Vapen från Saudiarabien till syriska rebeller

Publicerad 17 mars 2012

Saudiarabien levererar militär utrustning till rebellerna i Syrien i ett försök att stoppa president Bashar al-Assads blodiga kväsning av protester.

Det uppger en hög arabisk diplomat för AFP.

-Saudisk militärutrustning är på väg mot Jordanien för att beväpna den Fria syriska armén, sade diplomaten som ville vara anonym.

-Det här är ett saudiskt initiativ för att få stopp på massakrerna i Syrien.

Källa:TT

 

Flera dödade i explosioner i Damaskus

Publicerad 17 mars 2012

Två explosioner skakade Syriens huvudstad Damaskus tidigt på lördagen.

Den ena explosionen uppges ha inträffat nära en säkerhetsbyggnad.
Flera människor dödades i explosionerna.

Bland de döda finns civila, poliser och medlemmar av säkerhetstjänsten, uppger den statliga televisionen. Minst 27 människor dog och 97 skadades i sprängdåden i Damaskus, uppger hälsoministern i statlig tv enligt AFP.

Enligt preliminära rapporter har gärningsmännen sprängt fordon fyllda med sprängmedel.

De båda attackerna ska ha varit riktade mot kriminalpolisens högkvarter och ett kontor som tillhör den syriska underrättelsetjänsten.

Blodstänkta gator visades på tv
Statstelevisionen visade bilder på blodstänkta gator och skadade hus och bilar. En bränd kropp, som sades vara en gärningsman, i resterna av ett fordon visades också.

En källa på ett av sjukhusen i Damaskus sade att minst 40 skadade hade förts dit, enligt AFP.

Statstelevisionens kommentatorer skyllde bombningarna på Qatar och Saudiarabien, länder som varit kritiska mot president Bashar al-Assads våldsamma nedslag mot oppositionella.

Källa:TT

 

Nya protester i Syrien inför Kofi Annans FN-briefing

Publicerad 16 mars 2012

En internationell militär intervention, det är vad den syriska oppositionen har krävt i dagens protester i Syrien.

Samtidigt talade FN och Arabförbundets speciella sändebud, Kofi Annan, till FN:s säkerhetsråd idag och manade till en enad front. "Ju starkare och mer enat ert budskap, desto bätter chans har vi att påverka dynamiken i konflikten." Det ska vara kontentan av vad Kofi Annan sade idag, säger en diplomat till Reuters.

Utsikterna bättre
Ryssland och Syrien har sagt att man kommer att stödja Kofi Annan i hans uppdrag. Tidigare har Ryssland och Kina lagt in sitt veto när Säkerhetsrådet har velat skärpa tonen mot Syrien.

Kräver vapen och intervention
Fredagens protester har kallats "The Friday for International military Intervention", där har man krävt en internationell intervention och att andra länder beväpnar oppositionen.

Turkiet vill ha buffertzon
Turkiets premiärminister, Recep Tayyip Erdogan, har uppmanat turkiska medborgare att lämna Syrien. Han sade även att han och hans regering har planer på att upprätta en buffertzon längs den syrisk gränsen.

Under dagens protester dödades mins 25 personer när säkerhetsstyrkor slog till mot protester runt om i landet, det säger Syriska nätverket för mänskliga rättigheter till TT.

Källa: Regina Svedberg Ågren – SVT

 

Arabstater stänger Syrienambassader

Publicerad 16 mars 2012

Persiska vikens arabstater stänger sina Syrienambassader. Det är en protest mot att landets ledning "massakrerar sitt folk", sade ordföranden för vikens samarbetsråd, GCC, Abdullatif al-Zayani på torsdagen.

Syriens ledning har valt det militära alternativet, sade han.
I GCC ingår Bahrain, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Oman, Qatar och Saudiarabien.

Bildt har velat stanna
Utrikesminister Carl Bildt har tidigare uttalat ståndpunkten att Sveriges ambassadör i Damaskus ska stanna kvar så länge det går.

-Vi har behov av kontakter in i det syriska samhället. Men jag vet inte hur länge vi kan vara kvar, sade han i februari.

Ryssland uppger att man använder sina kontakter med Syriens president Bashar al-Assad för att få Damaskus att samarbeta fullt ut med Arabförbundets och FN:s fredssändebud Kofi Annan.

Ryssar jobbar med Annan
-Vi jobbar med Kofi Annan på daglig basis och vi sänder relevanta signaler till Damaskus för att försäkra oss om det syriska ledarskapets fulla samarbete, sade utrikesminister Sergej Lavrov vid en direktsänd presskonferens, enligt AFP.

-Vi förväntar oss att alla medlemmar i FN:s säkerhetsråd stödjer hans (Annans) försök.

Syrien lovar bekämpa "terrorism"
Syrien lovar att samarbeta med FN:s och Arabförbundets sändebud, Kofi Annan, för att bekämpa "terrorism", säger Syriens utrikesdepartement enligt AFP.

"Den syriska regeringen är fast besluten att skydda sina medborgare genom att avväpna terroristerna och fortsätter att leta en fredlig lösning på krisen genom att samarbeta med det särskilda sändebudet Kofi Annan", heter det i ett brev adresserat till FN och publicerat av den statliga nyhetsbyrån Sana.

Syriens militära offensiv i den nordliga provinsen Idlib har drivit ettusen människor över gränsen till grannlandet Turkiet det senaste dygnet, uppgav Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter på torsdagen enligt Reuters.

Då hade 45 civila har dödats i gränsprovinsen, varav 23 hittats med sina händer bakbundna, enligt organisationen.

Flyktingvåg till grannländer
För att möta flyktingvågen kan Turkiet tänka sig en buffertzon för flyktingarna inne i Syrien, en åtgärd som troligen retar upp regeringen i Damaskus.

Flyktingvågen slår mot Syriens grannländer efter ett års revolt mot president Bashar al-Assads regim. Libanon, Jordanien och Turkiet rustar för att kunna ta emot många fler än de 30.000 som FN hittills registrerat.

Röda halvmånen i Turkiet befarar en "extrem situation" där uppåt 500.000 syrier flyr över gränsen. Turkiet planerar för två nya flyktingläger med plats för 30.000 människor.

Sydväst om Syrien, i Libanon, finns inga läger. Där har i stället släktingar och andra värdfamiljer öppnat sina hem för omkring 12.000 flyktingar.

Turkiet överväger buffertzon
Turkiska UD rekommenderade på fredagen "starkt" sina medborgare att lämna grannlandet Syrien av säkerhetsskäl. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan sade också att hans regering överväger att dra tillbaka sin ambassadör.

Dessutom, sade premiärministern, överväger Turkiet att upprätta en "säkerhets- eller buffertzon" längs gränsen.

Antalet människor som flyr oroligheterna har ökat kraftigt efter den senaste offensiven mot gerillafästen nära den turkiska gränsen. Antalet syrier i gränsprovinserna uppskattas till 15.000.

Källa: SVT/TT

 

Halv miljon syrier väntas fly till Turkiet

Publicerad 15 mars 2012

Flyktingströmmen till Turkiet från Syrien blir allt stridare. Röda halvmånen i Turkiet befarar att upp emot 500.000 syrier kommer att fly från landet och över gränsen till Turkiet.

Det uppger nyhetsbyrån AFP.

Omkring 1.000 flyktingar har det senaste dygnet strömmat över gränsen till Turkiet från Syrien, uppgav en turkisk tjänsteman på torsdagsmorgonen.

Totalt har därmed 14.000 syriska flyktingar registrerats i Turkiet.

-Vi väntar oss att det här fortsätter så länge som operationen i Idlib pågår, sade tjänstemannen.

Syriska regeringstrupper har de senaste dagarna efter hårda strider tagit kontroll över staden Idlib. Idlib var tidigare ett starkt oppositionsfäste.

Bland de 1.000 flyktingarna fanns en avhoppad general, uppgav det turkiska utrikesdepartementet för AFP. Turkiska myndigheter beskriver det senaste dygnets inflöde som en "skarp ökning" och satte det totala antalet registrerade syriska flyktingar i Turkiet till 14.700. Utöver dessa beräknas omkring 2 000 bo hos släktingar och vänner.

Nytt flyktingläger
I april planerar Turkiet att öppna ett nytt flyktingläger nära staden Kilis med kapacitet för ytterligare 10.000 syrier. Dessutom planeras ytterligare ett läger, nära Ceylanpinar vid Syriens nordöstra gräns, med plats för 20.000.

Enligt FN har totalt omkring 30.000 människor flytt våldets Syrien. Förutom i Turkiet finns många flyktingar i Libanon och Jordanien.
Syrien har drygt 22 miljoner invånare.

Landminor
Syriska säkerhetsstyrkor har placerat ut landminor nära gränsen mot Turkiet för att förhindra flyktingar att lämna landet den vägen, säger Turkiets vice premiärminister Besir Atalay enligt AFP.

 

Källa:TT

SVT:s Samir Abu Eid om läget i Syrien:

Oppositionen kan vara på väg att krossas

Publicerad 15 mars 2012

Mellan 8 och 10.000 människor har dödats och över 200.000 har flytt. Det är det svarta facit ett år efter upproret i Syrien.

Vid en av de gränser där flyktingar försöker lämna Syrien - nära Antakya i södra Turkiet - befinner sig SVT:s korrespondent Samir Abu Eid.

-De senaste veckorna har det kommit fler och fler flyktingar hit. Många anser att det egentligen borde handla om hundratusentals människor, men problemet är att människor inte kommer ut. Gränsen är hårdbevakad och det finns minor - de få som lyckats ta sig ut har tagit väldigt stora risker.

Från hus till hus
-Det är alldeles uppenbart att president al-Assad och regimen vill krossa motståndet, och det med våld. De går in i städer och byar med soldater och stridsvagnar och beskjuter demonstrationer. När de väl har tagit kontrollen går de från hus till hus och griper oppositionella.

Många av de flyktingar som Samir Abu Eid möter är på väg att tappa hoppet om att upproret ska lyckas.

Regimen är på god väg att krossa motståndet - både Homs och Idlib kontrolleras nu nästan helt och hållet av regimen. Man har länge trott att regimen varit på väg att falla, men nu säger många att risken istället är att oppositionen helt kommer att krossas.

Ser väldigt mörkt ut
-Flyktingar som jag har pratat med inser att det ser väldigt mörkt ut. Det har gått ett helt år och människor dödas varje dag. Det de hela tiden säger är att de vädjar om ett militärt ingripande. De ser att de själva inte har någon chans att störta regimen, säger SVT:s Samir Abu Eid.

Källa:Frida Pettersson Normark – SVT

 

Syriskt svar på FN-chefens krav

Publicerad 14 mars 2012

Syriska regeringstrupper har tagit kontroll över staden Idlib efter dagar av sammandrabbningar med oppositionen. Samtidigt har president Bashar al-Assad lämnat ett svar på FN-medlaren Kofi Annans krav.

Syriska trupper och säkerhetsstyrkor uppgavs genomsöka hus i Idlib i nordvästra delen av landet, som tidigare varit ett starkt fäste för den oppositionella Fria syriska armén. Det fanns inga oberoende uppgifter om hur många som dödats under striderna i staden eller hur många invånare som flytt.

Medan den syriska militären flyttade fram sina trupper, meddelade Syriens utrikesdepartement att regimen svarat på FN-sändebudet Annans förslag till fredsplan.

Positiv ton
-Tonen i vårt svar var positiv, sade det syriska utrikesdepartementets talesman Jihad Makdesi enligt Reuters. Han tillade att Syrien erbjudit "förtydliganden" gällande hur somliga förslag ska genomföras.

FN bekräftade att man tagit emot och beaktade det syriska svaret.

Kofi Annan, som även representerar Arabförbundet, lade fram förslag om eld upphör från samtliga stridande parter, krav på att humanitär hjälp ska nå fram till drabbade och att en politisk dialog inleds.

Parallellt i FN pågick informella diskussioner om hur FN:s säkerhetsråd ska agera. Amerikanska diplomater uppgav enligt AFP att Ryssland och Kina har närmat sig ett möjligt fördömande av Syriens regim i rådet.

Källa:TT

Amnesty-rapport om Syrien:

Grym katalog av brutal tortyr

Publicerad 14 mars 2012

Dödssiffran under ett år av uppror i Syrien tros överstiga 7.500.
Men otaliga är de som förföljts, slagits och utsatts för omänsklig tortyr.
"Jag ville bara dö" säger en av dem i en ny Amnestyrapport.

Människorättsorganisationen Amnesty International har lyckats få direkta vittnesmål om den syriska regimens försök att tysta all opposition.

Metoden att tysta är enkel: Våld. Men de olika sätten att hota, skrämma, skada och ibland döda är många.
"En grym katalog över tortyr och andra illdåd har framkommit från Syriens förvaringsanstalter under det år som protesterna mot president Bashar al-Assads regering har pågått" konstaterar Amnesty i en rapport som publicerades på onsdagen.
Enligt organisationen råder det ingen tvekan om att brotten har utförts "med den högsta ledningens vetskap och samförstånd."

Knäckt rygg
Berättelserna från fångcellerna och tortyrkamrarna är svåra att läsa.
"Under en nattlig session av slag fick en kille sina revben sönderslagna framför mina ögon. En annan fick sin rygg knäckt, men han togs inte till sjukhus. En ung man från Homs slogs med metallrör. Hans nacke bröts och han dog direkt." berättar en 18-årig student som kallar sig Karim.

I Syrien rådde undantagstillstånd under den tidigare diktatorn Hafez al-Assads regim från 1963 till april 2000, då regimen försökte blidka omvärlden med genom att avskaffa lagarna. Men läget har snarast förvärrats och liknar nu den mörka tiden under 1980-talet.

Flygande mattan
Den 22-årige dekoratören Ghazi berättar hur att utsattes för det som kallas bisat al-rih - den flygande mattan.
"Jag låg på en träplatta, med ansiktet uppåtvänt och med förbundna ögon. Min kropp sträcktes ut som bokstaven "v" medan jag blev slagen. Tre turades om att slå mig med en piska, medan de andra drack te och rökte."

Systematisk tortyr
Ghazi utsattes även för andra tortyrer som "shabeh" - där offret hängs upp i händerna eller fötterna för att bli slagen eller torterad med elchocker.

Tortyr som förstärks av psykologisk förnedring är ofta förekommande enligt Amnestys vittnesmål: våldtäkt eller andra sexuella övergrepp som att få sönderslagna glasflaskor penetrerade analt.
"Listan över brutaliteter visar att syriska myndigheter inte gör något för att sluta med denna systematiska tortyr" konstaterar Amnesty i sin rapport.

Källa:TT

 

Parlamentsval i Syrien i maj

Publicerad 13 mars 2012

Syriens hårt pressade president Bashar al-Assad lät idag meddela att det ska hållas parlamentsval i landet den 7 maj, uppger den statliga nyhetsbyrån Sana.

Samtidigt uppges minst tio syriska soldater ha dödats när rebeller gick till attack mot en militärenhet i staden Maaret al-Numan i provinsen Idlib i norra Syrien tidigt på tisdagen.

Enligt den oppositionella exilorganisationen SOHR utfördes attacken av en grupp armédesertörer.

Syriens armé genomför sedan slutet av förra veckan en offensiv mot oppositionsstyrkor i Idlib-området.

Annan väntar sig ett svar idag
FN och Arabförbundets gemensamma sändebud till Syrien, förre FN-generalsekreteraren Kofi Annan, säger att han väntar sig svar redan idag på hur Syrien ställer sig till hans förslag för att stoppa våldet, rapporterar AFP och Reuters.

Turkiet hyser oppositionsmöte
Turkiet meddelar att landet blir värdnation för ett möte för oppositionen i Syrien samt de länder som stödjer motståndsrörelsen i landet. Konferensen för Friends of Syria (Syriens vänner) hålls den 2 april i ett internationellt försök att sätta press på regimen i Damaskus.

Den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan sade att världssamfundet och internationella organisationer måste "ta verkliga steg" för att få till stånd en förändring i Syrien.
En tidigare stödkonferens hölls i Tunisien den 24 februari.

Observatörer
FN:s råd för mänskliga rättigheter UNHCR ska sända observatörer till Syriens grannländer. Deras uppdrag blir att samla information och dokumentation om övergrepp och illdåd genom att intervjua syriska flyktingar.

Det sades inte exakt var observatörerna kommer att arbeta men flest flyktingar från Syrien finns i Libanon och Turkiet. Sammanlagt har minst 30 000 syrier flytt oroligheterna i hemlandet enligt UNHCR.

Källa:TT

 

Aktivistuppgifter om massaker i Homs

Publicerad 12 mars 2012

Den syriska storstaden Homs har drabbats av en massaker där offren mördades kallblodigt, flera med halsarna avskurna.
Oppositionella anklagar regimen, men den syriska ledningen skyller på "terroristgäng".

Minst 47 kroppar hittades i stadsdelarna Karm al-Zaitun och al-Adawiyah i Homs där militärens trupper genomfört en offensiv för att fördriva och tysta de oppositionella.

Stympat barn
Enligt aktivisten Hadi Abdallah var 26 av offren barn och 21 kvinnor.
-Några av barnen hade slagits ihjäl med trubbiga föremål mot huvudet, en liten flicka hade stympats och några av kvinnorna hade våldtagits innan de dödades, sade Hadi Abdallah till AFP.

Det syriska oppositionsrådet vill att händelsen diskuteras i FN.
"Syriens nationella råd har tagit nödvändiga kontakter med organisationer och länder som är vänner till det syriska folket för att få FN:s säkerhetsråd att hålla ett extrainsatt möte", sade rådet i ett uttalande.

Även Syriens regim bekräftade massakern i staden, där få oberoende observatörer kan bekräfta illdåd och brott. Syrisk stats-tv anklagade "beväpnade terroristgäng" för morden och hävdar att invånarna kidnappats och dödats i syfte att diskreditera regeringsstyrkorna.

Press på FN
Trycket ökade därmed på FN och dess säkerhetsråd som höll ett möte på utrikesministernivå på måndagen. Utrikesministrarna från USA och Frankrike fördömde den syriska regimens attacker på civila. Den franske utrikesministern Alain Juppé riktade sig dessutom direkt till Ryssland och Kina med en vädjan om att "lyssna på världssamvetet och förena sig med oss" i en FN-resolution om Syrien.

Den ryske utrikesminister Sergej Lavrov motsatte sig förslaget.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanade i sin tur Syriens president Bashar al-Assad att handla "de närmaste dagarna" för att uppfylla kraven från FN och Arabförbundet för att nå en fredlig lösning.

FN:s och Arabförbundets särskilde sändebud, förre FN-chefen Kofi Annan, kommer på tisdagen att möta företrädare för den syriska oppositionen i den turkiska huvudstaden Ankara.

Källa:TT-AFP

 

Kofi Annans "optimism" upprör

Fredssändebud till Syrien

Publicerad 11 mars 2012

Fredssändebudet till Syrien, förre FN-chefen Kofi Annan träffade i dag på nytt Syriens president Bashar al-Assad.

Annan beskrev lördagens samtal mellan dem två som "uppriktigt" och "innehållsrikt".

Svårt nå överenskommelse
Efter mötet med al-Assad medger Kofi Annan att det kommer vara svårt att nå en överenskommelse för att stoppa våldet, samtidigt som han sade sig vara "optimistisk".

-Det kommer att vara svårt. Det kommer att vara svårt men vi måste hoppas, sade Kofi Annan efter mötet, enligt Reuters.

-Jag är optimistisk av flera skäl.

Uttalandet upprör. Säkerhetsstyrkor har på söndagen dödat 51 människor i Syrien, enligt uppgift till TT från aktivistgruppen Syriska nätverket för mänskliga rättigheter (SNHR).

Bara i Idlib, där regimen driver vidare den offensiv som i går trappades upp, ska 21 människor ha mist livet. Ytterligare tolv ska ha dödats i Homs.

-Granatelden från stridsvagnarna i Idlib har dödat tre personer, bland dem en liten flicka, säger SNHR:s talesman Sami Ibrahim i telefon inifrån Homs.

-Här i Homs är situationen fortfarande katastrofal, granatelden är oavbruten och den urskiljningslösa beskjutningen fortsätter.

Ibrahim kallar regimens tillslag "ett angrepp mot mänskligheten" och avfärdar den "optimism" Kofi Annan, FN:s och Arabförbundets gemensamma talesman, uttryckte efter möten med president al-Assad.

-Kofi Annan säger att han är optimistisk. För vad? I går dödades 91 människor och hittills i dag 51, säger Ibrahim.

-Vi är upprörda över hans uttalande.

Källa:TT

 

Inga tecken på framgång för Annan

Publicerad 10 mars 2012

Kofi Annan, FN:s och Arabförbundets särskilda sändebud för Syrien, träffade i dag den syriske presidenten Bashar al-Assad i Damaskus.

Enligt syrisk statstelevision var det en positiv stämning på mötet mellan Annan och al-Assad.

Ingen av dem gjorde dock något uttalande efter det två timmar långa samtalet.

Men al-Assad ska ha sagt till Kofi Annan att ingen politisk lösning är möjlig så länge "terrorgrupper" sprider kaos i landet.

För att ta udden av motståndet har regimen gång på gång hävdat att det är terrorister understödda av utländska krafter som ligger bakom upproret.

Kofi Annans uppdrag från FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon är först och främst att få till stånd en vapenvila.

Just nu tyder inget på att han lyckas. Oppositionen avfärdar alla förhandlingar. I morgon ska Kofi Annan träffa oppositionella ledare men inte inne i Syrien utan utanför landets gränser.

Samtidigt som Annan anlände uppges syriska säkerhetsstyrkor ha gått till hårt angrepp mot staden Idlib i nordväst, även den ett fäste för oppositionen.

Det skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till uppgifter från Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien.

-Det är upptakten på en markoffensiv, sade Rami Abdel Rahman vid observatoriet.

Syriska säkerhetsstyrkor har på lördagen dödat 31 människor i Syrien, uppger aktivister för TT.

Enligt aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC) dödades totalt 19 människor i provinsen Idlib, åtta i provinsen Daraa varav fem deserterade soldater, tre i Damaskus förorter och en i staden Homs.

Enligt FN:s beräkningar har minst 7.500 människor dödats i oroligheterna sedan upproret mot al-Assads styre startade i mars i fjol.

Källa: SVT/TT

 

Kina svänger om Syrien

Publicerad 8 mars 2012

Ungefär samtidigt med nyheten om den avhoppade ministern och hans fördömanden av Ryssland och Kina meddelade kinesiska UD något som liknande en helomvändning i den kinesiska synen på Syrien.

Den syriska regeringen bör "omedelbart upphöra med våldet och aktivt arbeta samman med FN och Röda korset för att förbättra den humanitära situation och då särskilt i Homs".

UD-uttalandet kom sedan Kinas sändebud Lu Huaxin träffat syriska högt uppsatta myndighetsföreträdare.

Det framgick dock att torsdagens uttalande byggde på ett sexpunktsuttalande från den gångna helgen där Kina även varnade "andra krafter" att inte blanda sig i Syriens inre angelägenheter.

I det uttalandet jämställdes den syriska Assadregimen med oppositionen och uppmanade båda sidor att "omedelbart helt och fullt och utan förhandsvillkor" upphöra med striderna.

Nödhjälp
FN är berett att skicka nödproviant till 1,5 miljoner invånare i Syrien som drabbas av oroligheterna i landet. Hjälpen är en del av FN:s nödplan för Syrien.

Samtidigt uppmanar FN:s och Arabförbundets specielle sändebud till Syrien, den förre generalsekreteraren Kofi Annan, både regimen och oppositionen i Syrien att upphöra med våldsamheterna och i stället söka en politisk lösning på konflikten.

Annans utspel gjordes under ett besök i Kairo inför avresan till Syrien.

-När jag nu tar mig till Syrien, så kommer vi att göra allt som står i vår makt för att få fientligheterna att upphöra och få ett slut på dödandet och våldet. Det syriska folket förtjänar ett bättre öde.

-Det är ett urgammalt och stolt folk som har hamnat mitt emellan, sade Annan efter ett möte med Egyptens utrikesminister Mohammed Kamel Amr.

"Förfärad"
FN:s representant för humanitära frågor, som är i Syrien, är bekymrad.

-Jag blev förfärad över vad jag såg i Baba Amr i går, sade FN:s chef för humanitära frågor, Valerie Amos, till Reuters efter ett möte med syriska ministrar i Damaskus.

-Förstörelsen där är betydande, den delen av Homs är fullständigt förstörd och jag försöker nu få veta vad som har hänt med dem som bodde där.

Källa:TT

 

Syrisk minister hoppar av

Publicerad 8 mars 2012

Syriens biträdande oljeminister Abdo Hussameldin, hoppar av och ansluter sig till det folkliga upproret mot president Bashar al-Assad. Det är den högst uppsatte civile tjänsteman som hittills lämnat regimen.

-Jag ingenjören Abdo Hussameldin, biträdande oljeminister...meddelar mitt avhopp från regimen och min avgång som minister, säger han i en video som aktivister lagt ut på Youtube.

Han berättar att han "ansluter sig till folkets revolution som avvisar orättvisa och regimens brutala kampanj för att krossa folkets krav på frihet och värdighet".

Fördömer Kina
Rami, aktivisten som filmade Hussameldin och publicerade videon, säger till AFP i Beirut att oppositionen har hjälpt ministern att planera avhoppet. Av säkerhetsskäl ville han inte avslöja var videon filmades.

Hussameldin fördömer Ryssland och Kina för att länderna stöder den syriska regimen. I videon säger han att de inte är "det syriska folkets vänner utan delaktiga i dödandet av det syriska folket".
Ex-ministern berättar att han jobbat för Syriens regering i 33 år men att han inte vill sluta livet med att "tjäna en kriminell regim".

-Det är därför jag har anslutit mig till den rätta vägen, medveten om att denna regim kommer att bränna ner mitt hus, jaga min familj och dikta ihop lögner, säger Hussameldin.

Stöd från USA
Nyheten om hans avhopp kom bara timmar efter det att USA:s försvarsminister Leon Panetta meddelat att Washington överväger att skicka stöd till de syriska rebellerna. Han undvek att svara tydligt på en fråga om det rör sig om kommunikationsutrustning, men avslöjade att det som övervägs är breda "icke dödliga" stödinsatser.

Panetta gjorde på nytt klart att USA-regeringen kraftigt fördömer dödandet av civila i Syrien men att den är emot att på egen hand ingripa militärt. Washington förespråkar i stället diplomati för att tvinga al-Assad att lämna sin post. Om det skulle vara nödvändigt utesluter han dock inte en potentiell internationell militär insats.

FN:s bedömning är att 7.500 personer har dödats under den syriska regimens brutala försök att slå ned upproret som pågått sedan mars i fjol.

Källa: SVT/TT

 

FN-chef insläppt i Baba Amr

Publicerad 7 mars 2012

En vecka efter Baba Amrs fall har Röda halvmånen till sist fått besöka det forna motståndsnästet i Homs - tillsammans med Valerie Amos, FN:s chef för humanitära frågor.

Amos anlände till Damaskus på onsdagen för att under två dagar försöka få den syriska regimen att släppa in hjälp till den hårt drabbade befolkningen i Homs och andra städer. Röda Korsets lastbilskonvojer har i dagar stått redo med mat, medicin och kläder utan att släppas in i den isolerade stadsdelen Baba Amr.

Mord och tortyr
Regimen hävdar att anledningen är att man måste röja undan minor och icke-detonerade bomber. Men enligt den syriska oppositionen är det en helt annan typ av upprensning regimen vill hinna ägna sig åt innan omvärlden släpps in. Aktivister inne i Homs vittnar om mord och tortyr, men uppgifterna är svåra att bekräfta.

Flesta flytt
På onsdagen släpptes ändå Amos och Röda halvmånen till sist in.
-Syriska Röda halvmånen stannade i Baba Amr i omkring 45 minuter. De upptäckte att de flesta av invånarna har lämnat Baba Amr och åkt till områden som redan besökts av ICRC och den syriska Röda halvmånen under den senaste veckan, berättade Hicham Hassan, talesman för Internationella rödakorskommittén (ICRC) i Genève.

FN:s chef för humanitära frågor Valerie Amos betecknade efter sitt besök Homs som "totalt ödelagd" och att hon hörde skottlossning medan hon var i staden, uppger Amos talesperson Amanda Pitt för nyhetsbyrån AFP.
Amos ska också ha hindrats från att ta sig till områden som fortfarande hålls av oppositionen.

Diplomatisk lösning
Från USA meddelade samtidigt försvarsminister Leon Panetta att USA undersöker möjligheterna att stödja Syriens oppositionsstyrkor materiellt.
-Jag skulle helst diskutera det inför lyckta dörrar, men jag kan berättar för er att vi överväger olika former av icke dödande assistens, sade Panetta som svar på en fråga i senatens försvarsutskott om USA var redo att bistå med kommunikationsutrustning till de syriska rebellerna.

Hoppas på diplomatin
Panetta betonade samtidigt att USA fortfarande hoppas på en diplomatisk lösning.
-Även om vi inte utesluter någonting inför framtiden så fokuserar regeringen på diplomatiska och politiska insatser snarare än ett militärt ingripande

Källa:TT

 

Venezuela redo sända mer bränsle till Syrien

Publicerad 6 mars 2012

Venezuela är enligt uppgift redo att skeppa mer diesel till Syrien.

Samtidigt intensifierar den syriske presidenten Bashar al-Assad regimens dödliga angrepp mot prodemokratiska aktivister.

När den nya leveransen kan komma att ske är oklart, liksom om Venezuelas statliga oljebolag PDVSA förhandlar direkt med Syriens statliga Sytrol, som svartlistats av USA och EU.

Det finns dock inget heltäckande embargo mot bränsleleveranser till Syrien.

Källa:TT

 

Röda korset framme i kvarter nära Baba Amr i Homs

Publicerad 5 mars 2012

Kofi Annan, nyligen utsedd till FN:s och Arabförbundets särskilda sändebud till Syrien, kommer att göra ett första besök i landet den 10 mars.

Det berättade Arabförbundets generalsekreterare Nabil El Araby för reportrar efter ett möte i dag vid förbundets högkvarter i Kairo.

Kofi Annan - före detta generalsekreterare för FN - kommer att ledsagas av den palestinske diplomaten Nasser al-Kidwa. Deras uppdrag är att försöka få slut på våldet och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i Syrien.

Får mat och filtar
Minst 7 500 människor har dödats under oroligheterna som har varat i snart ett år. Röda Korset har nu nått fram till de kvarter i staden Homs som omedelbart gränsar till den hårt drabbade stadsdelen Baba Amr.

Människor i stadsdelerna al-Tawzii och al-Inshaat, dit många nödlidande familjer från Baba Amr flytt, får på måndagen ta emot mat och filtar.

Samtidigt har enligt Röda Korset ytterligare en konvoj lastbilar med mat för tusentals människor anlänt till Homs från Damaskus.

Plan ställs in
På grund av det oroliga läget i Syrien ställde flygbolaget Air France in flighterna mellan Paris och Damaskus som skulle ha gått på måndagen.

-Air France har än så länge inte fattat något beslut om de två andra flighterna den här veckan, på torsdag och lördag. Vi följer situationen i landet, sade en talesman till AFP.

Källa:TT

 

Nya strider i Syrien

Publicerad 5 mars 2012

Hårda strider bröt tidigt under måndagen ut i Daraa i södra Syrien, nära gränsen till Jordanien, uppger aktivister.

Striderna startade efter att Fria syriska armén attackerat ett antal vägspärrar som kontrolleras av regimen.

-Stridsvagnar svarar med att skjuta med luftvärnseld in i bostadsområden och krypskyttar skjuter på allt som rör sig, säger en aktivist i staden.

Källa:TT

 

Hårda strider på nya orter i Syrien

Publicerad 4 mars 2012

Rastan, Qusair, Dair al-Zor - strider blossade upp i nya orter i Syrien på söndagen. Från Qusair spred sig en bred flyktingström till Libanon.

I Homs började den första nödhjälpen delas ut.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) kunde inte heller på söndagen nå den avskurna stadsdelen Baba Amr i Homs.

-Vi är mycket oroliga för människorna i Baba Amr, sade ICRC:s talesman Saleh Dabbakeh i Damaskus.

Invånarna har varit instängda i den krigsmärkta stadsdelen nästan en månad. Det har varit kallt och bristen på bränsle har varit stor. Förråden av mat och mediciner har sinat.

Sju lastbilar med förnödenheter från ICRC och ambulanser från Syriska röda halvmånen har stått i Homs sedan i fredags.

På söndagen började Röda korset och Röda halvmånen dela ut nödhjälp i en by utanför Homs och skulle därefter fortsätta till stadsdelar dit invånare från Baba Amr flytt undan granatregnet.

Nya orter
Sedan rebellarmén retirerat från Baba Amr har striderna blossat upp på nya ställen. Den till största delen rebellkontrollerade staden Rastan utsattes för intensiva granatattacker som startade redan i gryningen.

Sju civila, varav fyra barn, dödades, rapporterade London-baserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. Sex av offren var familjemedlemmar, som dödades när en raket träffade deras hem.

Den lilla gränsstaden Qusair söder om Homs bombarderades också. FN:s flyktingorgan UNHCR uppgav att en strid flyktingström var på väg till Libanon. Ett vittne sade till Reuters att det främst var kvinnor och barn som gav sig av till fots.

Upp till 2.000
Jean Paul Cavalieri, UNHCR-representant i Libanon, sade att det kunde röra sig om upp till 2 000 flyktingar.

Det här är vad vi har hört från våra fältgrupper och lokala myndigheter, sade Cavalieri.

I Dair al-Zor har pansarvagnar och bepansrade fordon intagit positioner vid de stora rondellerna. Minst en gång i halvtimmen hörs skottlossning. Det är Fria syriska armén som skjuter mot säkerhetspolisen och regimtrogen milis, förklarade aktivisten Abu Abdel Rahman.

-Fria syriska armén har nu tio brigader som opererar i Dair al-Zor och mer vapen flödar in från Irak, men rebellerna saknar fortfarande organisation. Säkerhetsstyrkorna återtar kontrollen över staden dagtid. Nattetid är marken rebellernas, sade Rahman.

Källa:TT

 

Hjälp framme nära Homs

Publicerad 4 mars 2012

Mat, filtar och sanitär utrustning fördelades på söndagen till hjälpbehövande i en by nära Homs, berättade en talesman för Internationella rödakorskommittén, ICRC, för Reuters i Genève.

-ICRC och syriska Röda halvmånen har börjat fördela hjälp i byn Abel, tre kilometer från staden Homs. Planen är att sedan fortsätta till stadsdelarna al-Inshaat och al-Tawzii i Homs för att hjälpa lokalbefolkningen och familjer som flytt från Baba Amr, sade talesmannen Hicham Hassan.

Fortfarande har dock hjälpen inte släppts in i den hårt drabbade Baba Amr-stadsdelen.
-Det här är ett positivt steg - men vi vill ta oss in i Baba Amr i dag, sade Hassan till Reuters.

Källa:TT

 

Kina uppmanar till dialog i Syrien

Publicerad 4 mars 2012

Kina uppmanade på söndagen den syriska regimen och rebellerna att omedelbart avbryta alla våldshandlingar och inleda en dialog med Arabförbundets och FN:s gemensamma sändebud Kofi Annan.

Samtidigt kommer rapporter om uppblossande strider i Dair al-Zor vid gränsen mot Irak. Under tiden som de regimtrogna styrkorna koncentrerat sig på att slå ner upproret i Homs har Fria syriska armén byggt upp och organiserat motståndet i Dair al-Zor, uppger aktivister.

Journalisten Marie Colvins och fotografen Remi Ochliks lik kom på söndagen till Paris flygplats Charles de Gaulle, efter att ha smugglats ut från den belägrade syriska staden Homs.
Fransmannen Ochliks anhöriga fanns på plats för att ta emot kistan, uppger flygplatskällor för AFP.
Colvins kista ska flygas vidare till hemlandet USA.

Källa:TT

 

FN-chefen fruktar massaker i Homs

Publicerad 3 mars 2012

FN-chefen Ban Ki-Moon kräver att Syrien omedelbart släpper in hjälporganisationer i Baba Amr, efter att myndigheterna på fredagen återigen blockerat Röda Korset från att få komma in till de nödställda i den sönderbombade stadsdelen i Homs.

-Vi fortsätter ta emot ohyggliga rapporter om summariska avrättningar, godtyckliga fängslanden och tortyr, sade han.
Under fredagen ska minst 38 människor ha dött i Syrien, varav tio uppges ha skjutits ihjäl i Baba Amr.

-Bilderna som vi sett från Syrien är avskyvärda. Det är fullständigt oacceptabelt. Hur kan du som människa klara av en sådan situation? Det upprör mig verkligen. Jag är djupt sorgsen över att se det som händer, sade Ban Ki-Moon.

Enligt aktivistkällor återupptog styrkor lojala mot den syriska regimen bombardemanget mot området Jobar i Homs på lördagen. Tusentals civila ska innan dess ha sökt sin tillflykt till Jobar efter det att armén tagit över bland annat den angränsande hårt ansatta stadsdelen Baba Amr.

"Som rena hämndåtgärder har Assads armé avfyrat granater och skjutit tung kulspruteeld sedan i morse i Jobar. Vi har inga omedelbara uppgifter om skadade på grund av kommunikationssvårigheter", uppger den Londonbaserade organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter, Syria HR, i ett uttalande rapporterar Reuters.

På lördagen kom också uppgifter från nyhetsbyrån AFP om att en självmordsbombare dödat två personer och skadat 20 i Daraa söder om huvudstaden Damaskus.

Källa:TT

 

"Homs på väg att bli nästa Srebrenica"

Publicerad 3 mars 2012

Berättelser inifrån den hårt attackerade staden Homs i Syrien vittnar om fruktansvärda övergrepp på civilbefolkningen. -Det som sker är en ren slakt, säger den brittiske fotografen Paul Conroy.

Conroy, som skadades i beskjutningen av stadsdelsen Baba Amr den 22 februari, kallar det som sker i Homs för "en slakt på civila".
-Det finns inga militära mål, det är en ren och systematisk slakt på civilbefolkningen, säger han till BBC från sjuksängen i London dit han förts för att vårdas efter attacken.

"Katastrofal situation"
Paul Conroy smugglades ut från staden till Libanon av syriska rebeller och vårdas nu för sina skador på ett sjukhus i London. Han beskriver situationen för människorna i Homs som "mer än katastrofal", utan tillgång till vatten, elektricitet och mat.
-Det finns fortfarande tusentals människor i Homs. De lever i utbombade ruiner, där sex barn sover i en säng, i rum fulla av människor som väntar på att dö.

Han fruktar att Homs nu kan komma att bli "nästa Rwanda, eller nästa Srebrenica".
-När de är färdiga i Baba Amr, och jag tror att vi är nästan där nu /.../, så kommer de att gå vidare. De kommer att fortsätta ut på landsbygden och till städerna och det kommer inte att finnas några vittnen, säger han till BBC.

-Om tio år kommer omvärlden att vrida sina händer i skam och alla kommer att ställa sig frågan "Hur kunde vi låta detta hända?", säger Paul Conroy.

Vid attacken där Conroy skadades dödades journalisten Marie Colvin och den franske fotografen Remi Ochlik.

-Konvojen är i Homs men den har fortfarande inte fått komma in i Baba Amr, och vi har heller inte fått någon klarare uppfattning om när den kan få göra det, säger Bijan Farnoudi, talesperson för ICRC i Genève till TT vid 13-tiden på lördagen.

Källa:SVT

 

EU ryter till mot Syrien - men agerar inte

Publicerad 2 mars 2012

EU skärpte på fredagen tonen mot Syrien i samband med unionens toppmöte. EU:s ledare antog ett uttalande om att "de som står bakom de illdåd som begås i Syrien ska ställas till svars för sina handlingar". EU ska hjälpa till med att dokumentera de brott som begås.

-Vi är förfärade av de illdåd som har begåtts och som fortfarande begås, sade EU-ordföranden Herman van Rompuy.
Även Sarkozy använde starka ord.

"Homs riskerar raderas från kartan
-Det som pågår är skandalöst. Fler än 8 000 har dödats, varav hundratals barn och staden Homs riskerar att raderas från kartan. Det är fullständigt oacceptabelt, sade han.

Mer än ord blir det dock inte utan FN-mandat, påpekade fransmannen.
-Vi kommer inte att göra någonting utan en FN-resolution, sade Sarkozy.

-Det går inte att handla direkt eller indirekt såvida inte säkerhetsrådet slår fast rättsliga förutsättningar för en humanitär zon, vapenleveranser till oppositionen eller hjälpkorridorer.

Källa:TT

 

Frankrike stänger sin ambassad i Syrien

Publicerad 2 mars 2012

Frankrike kommer att stänga sin ambassad i Syrien i protest mot det "skandalösa" förtryck som utövas av president Bashar al-Assads regim, sade president Nicolas Sarkozy i Bryssel i anslutning till EU:s toppmöte där.

Premiärminister "Alain Juppé och jag har beslutat att stänga vår ambassad i Syrien", sade Sarkozy på en presskonferens.

Storbritannien kallade i torsdags hem sina diplomater av säkerhetsskäl.

Sverige, liksom de flesta anda EU-länder, föredrar dock, om säkerheten tillåter, att ha en närvaro i Syrien. Ett halvdussin svenska diplomater är stationerade i landet.

Källa:TT

 

FN:s människorättsråd fördömer Syrien

Publicerad 1 mars 2012

FN:s människorättsråd antog på torsdagen en resolution som fördömer de syriska myndigheternas "utbredda övergrepp" och manar Syrien att öppna upp för FN och humanitära insatser

Vid omröstningen i Geneve stöddes resolutionen av 37 länder, medan 3 länder röstade emot: Kina, Ryssland och Kuba.

Kuwaits parlament stödjer rebeller
Parlamentet i Kuwait uttalade på torsdagen sitt stöd för den syriska rebellarmén och manade Kuwaits regering att bryta sina förbindelser med Syriens president, rapporterar Reuters.

Parlamentet, som domineras av oppositionella efter valet för en månad sedan, har dock endast begränsad makt.

Källa:TT

 

Skadad journalist ute ur Syrien

Publicerad 1 mars 2012

Den skadade franska frilansjournalisten Edith Bouvier kom på torsdagen från Syrien till Libanon tillsammans med den franske fotografen William Daniels. Bouvier var utsänd av tidningen Le Figaro.

Bouvier skadades i lårbenet under kraftig beskjutning av stadsdelen Baba Amr i Homs som fram till torsdagen kontrollerades av rebeller.

I samma attack dödades Sunday Times krigskorrespondent Marie Colvin och den franske fotografen Remi Ochlik.

Källa:TT

 

Rebellerna lämnar Baba Amr

Publicerad 1 mars 2012

New York. Enligt Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter har minst 17 civila dödats i Homs under dagens stridigheter mellan regeringsstyrkor och de rebeller som nu drar sig tillbaka från stadsdelen Baba Amr. Dödsfallen ska ha ägt rum i stadsdelens utkant, där regeringsarmén söker efter rebeller och griper människor.

FN:s och Arabförbundets gemensamma Syriensändebud, Kofi Annan, räknar med att "ganska snart" kunna besöka Syrien.

– Budskapet är tydligt, dödandet och våldet måste stoppas och hjälporganisationer måste ges möjlighet att utföra sitt arbete, sade Annan på onsdagen.

Samtidigt passade han på att rikta en tydlig uppmaning till Ryssland och Kina, som blockerat två resolutioner i FN:s säkerhetsråd mot Syrien och den senaste tiden skickat egna sändebud till landet.

– Det är extremt viktigt att vi alla accepterar att vi bara kan ha en medlingsprocess, och det är den som FN och Arabförbundet har bett mig att leda, sade Annan.

FN:s människorättsråd antog på torsdagen en resolution som fördömer de syriska myndigheternas "utbredda övergrepp" och manar Syrien att öppna upp för FN och humanitära insatser.

Vid omröstningen i Genève stöddes resolutionen av 37 länder, medan 3 länder röstade emot: Kina, Ryssland och Kuba.

Parlamentet i Kuwait uttalade på torsdagen sitt stöd för den syriska rebellarmén och manade Kuwaits regering att bryta sina förbindelser med Syriens president, rapporterar Reuters.

Parlamentet, som domineras av oppositionella efter valet för en månad sedan, har dock endast begränsad makt.

Ryssland hoppas att Syrien inom kort kommer att släppa in FN:s chef för humanitära frågor, Valerie Amos, i landet, sade biträdande utrikesministern Gennadij Gatilov på torsdagen, enligt nyhetsbyrån Itar-Tass.

Amos beklagade i onsdags att Syrien hittills vägrat släppa in henne, trots upprepade försök.

Storbritannien har tills vidare tagit hem all sin personal från landets ambassad i Syrien, av säkerhetsskäl, uppger utrikesminister William Hague i ett skriftligt uttalande till parlamentet.

"Vi bedömer nu att den försämrade säkerhetssituationen i Damaskus utgör ett hot mot ambassadpersonalen och lokalerna och har därför tagit beslut på att dra tillbaka personalen. Vår ambassadör och diplomatiska personal lämnade Syrien den 29 februari och de återvänder till Storbritannien inom kort", skrev Hague enligt AFP.

USA stängde tills vidare ned sin ambassad den 6 februari. Flera andra väst- och arabländer har också tagit hem diplomatisk personal från landet.

Det halvdussin svenska diplomater som är utsända i Syrien stannar tills vidare kvar, säger UD:s presschef Anders Jörle.

– I likhet med en majoritet av EU:s länder anser vi att det är viktigt med en närvaro i Syrien.

Säkerhetsläget är förstås avgörande även för svenska UD, men i dagsläget ser man ingen tydlig hotbild mot svenskarna.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

Rebeller: "Slåss mot 7 000 soldater"

Publicerad 1 mars 2012

Damaskus. Några hundra rebeller i Baba Amr i Homs uppges nu kämpa mot 7 000 syriska armésoldater, som gått in i stadsdelen för att krossa motståndet.

– Be för Fria syriska armén! Spara inte på era böner! löd ett budskap från president Bashar al-Assads motståndare.

De hårt ansatta syriska rebellerna i den belägrade stadsdelen Baba Amr i Homs uppgav på torsdagen att de slåss mot över 7 000 soldater, lojala med presidenten.

Enligt en befälhavare i den Fria syriska armén har oppositionsstyrkorna på andra håll i landets uppmanats att starta en offensiven mot regeringsstyrkorna, för att lätta på trycket mot Homs, som nu varit under beskjutning i 26 dagar.

Armédesertörer och rebeller som gått samman under namnet Fria syriska arméns Farouqbrigad har svurit att slåss till sista man, sade en aktivist till Reuters.

Men enligt andra källor har en del av denna brigad redan flytt från stadsdelen.

Presidentens yngre bror Maher al-Assad leder Fjärde pansardivisionen som inriktat sig på att krossa rebellerna i Homs. Nu har också marksoldater satts in.

En regeringskälla sade till AFP att det bara fanns några få motståndsfickor kvar i Homs.

– Armén har börjat finkamma området byggnad för byggnad.

Men enligt oppositionskällor kämpade fortfarande några hundra motståndsmän i stadsdelen.

Flera utländska journalister satt fast i stridsområdet. Ett misslyckat försök att föra ut två av dem krävde 13 syriska aktivisters liv, uppgav oppositionsgruppen Avaaz.

Den syriska regimen vägrade fortfarande släppa in FN:s chef för humanitära frågor, Valerie Amos, i landet. Amos har väntat på visum i flera dagar.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

Hårda strider - "Be för fria armén"

Publicerad 29 februari 2012

Stockholm. Hårda strider rasade i kväll nära Baba Amr i Syrien.

– Be för Fria syriska armén! Spara inte på era böner! löd ett budskap från president Bashar al-Assads motståndare.

Presidentens yngre bror Maher al-Assad leder den fruktade Fjärde pansardivisionen som inriktar sig på att slutgiltigt krossa rebellerna i Homs.

Armédesertörer och rebeller som gått samman under namnet Fria syriska arméns Farouqbrigad har svurit att slåss till sista man, sade en aktivist därifrån till Reuters.

Men andra säger att en del av denna brigad redan har flytt från den ansatta stadsdelen.

Den spanske reportern Javier Espinosa lyckades på onsdagen ta sig från Baba Amr till Libanon, sade en oppositionsaktivist.

Samtidigt vägrar den syriska regimen att släppa in FN:s chef för humanitära frågor, Valerie Amos, i landet. Amos befinner sig i Beirut i Libanon där hon utan framgång väntat på visum i flera dagar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Jag är djupt besviken över att jag inte fått möjlighet att besöka Syrien, trots mina upprepade försök att få möta syriska myndighetsföreträdare på högsta nivå för att diskutera den humanitära situationen och behovet av obegränsad tillgång till de människor som drabbas av våldet", meddelade Amos i ett uttalande i dag.

USA uppges arbeta med ett tredje utkast till en resolution mot Syrien i FN:s säkerhetsråd, enligt diplomater. Genom att fokusera på krav om att släppa in humanitär hjälp till belägrade städer hoppas USA kunna blidka Ryssland och Kina, som blockerat tidigare utkast till resolutioner.

I ett telefonsamtal med Arabförbundets ledare sent på tisdagen förklarade Kinas utrikesminister att man stöder insatser för att skicka humanitär hjälp till Syrien.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

Syrien vägrar släppa in FN-chef

Publicerad 29 februari 2012

Den syriska regimen vägrar att släppa in FN:s chef för humanitära frågor, Valerie Amos, i landet.

Amos befinner sig i Beirut i Libanon där hon utan framgång väntat på visum i flera dagar, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Jag är djupt besviken över att jag inte fått möjlighet att besöka Syrien, trots mina upprepade försök att få möta syriska myndighetsföreträdare på högsta nivå för att diskutera den humanitära situationen och behovet av obegränsad tillgång till de människor som drabbas av våldet", meddelade Amos i ett uttalande på onsdagen.

Källa:TT

 

USA förbereder ny Syrienresolution

Publicerad 29 februari 2012

USA uppges arbeta med ett tredje utkast till en resolution mot Syrien i FN:s säkerhetsråd, enligt diplomater. Genom att fokusera på krav om att släppa in humanitär hjälp till belägrade städer hoppas USA kunna blidka Ryssland och Kina, som blockerat tidigare utkast till resolutioner.

I ett telefonsamtal med Arabförbundets ledare sent på tisdagen förklarade Kinas utrikesminister att man stöder insatser för att skicka humanitär hjälp till Syrien.

Källa:TT

 

FN: Över 7 500 civila har dödats

Publicerad 28 februari 2012

Amman. Fler än 7 500 civila syrier har dödats i den pågående konflikten i Syrien uppger en högt uppsatt FN-tjänsteman enligt Reuters. Men trots omvärldens vädjan om eld upphör vägrar Syrien att lyssna och fortsatte i stället avancemanget in i staden Homs.

Under dagens möte om Syrien i FN:s människorättsråd lämnade Syriens representant debatten i i protest sedan han först uppmanat medlemsländer att "upphöra med att understödja sekteristiska rörelser och ge vapen" till rebellerna som verkar i Syrien uppger Reuters.

Det syriska sändebudet karakteriserade även debatten som en "steril diskussion".

Syriens utspel kom efter det att FN:s människorättskommissarie Navi Pillay uppmanat till omedelbart eld upphör så att humanitär hjälp kan nå drabbade i landet.

Syriska elittrupper har i dag gått in i den belägrade staden Homs, uppger oppositionen i staden. Enligt vittnen rör det sig om stridsvagnar och soldater från den fruktade fjärde divisionen - som leds av presidenten Bashar al-Assads bror Maher - som har avancerat till de södra delarna av staden. Homs har varit under attack de senaste tre veckorna.

Från andra delar av Syrien kom rapporter om minst 20 dödsoffer för regimens offensiv mot oppositionen. FN uppger samtidigt att fler än 7 500 civila syrier har dödats i den pågående konflikten

Syriska Röda halvmånen avbryter sitt arbete i belägrade Homs sedan evakueringsförhandlingarna misslyckats, rapporterar AFP.

Samtidigt meddelar brittiska tidningen Sunday Times att de kan bekräfta att den skadade brittiske fotografen Paul Conroy har förts i säkerhet i Libanon.

Den franska journalisten Edith Bouvier, som skadades svårt vid en granatattack i Homs i förra veckan, befinner sig fortfarande i Syrien. Frankrikes president Nicolas Sarkozy har dragit tillbaka ett tidigare uttalande där han bekräftade uppgifter om att Bouvier evakuerats till Libanon.

Källa:TT-Reuters

 

Libyen vill hjälpa syrisk opposition

Publicerad 28 februari 2012

Tripoli. Libyen lovar att hjälpa det syriska folket, som genomlider en "tragedi", meddelade Libyens nationella övergångsråd efter ett möte med syriska oppositionsrepresentanter i Tripoli på tisdagen.

Rådet kommer att bistå Syrien med humanitär hjälp och medicinsk utrustning, uppgav den libyske ledaren Mustafa Abdel Jalil.

– Våra syriska bröders tragedi överstiger det vi såg i Libyen, sade Jalil, som dock inte nämnde något om militär assistans.

Källa:TT-AFP

 

Syriska elittrupper in i Homs

Publicerad 28 februari 2012

Syriska elittrupper har gått in i den belägrade staden Homs, uppger oppositionen i staden.

Enligt vittnen rör det sig om stridsvagnar och soldater från den fruktade fjärde divisionen - som leds av presidenten Bashar al-Assads bror Maher - som har avancerat till de södra delarna av staden.

Homs har varit under attack de senaste tre veckorna.
Från andra delar av Syrien kom rapporter om minst 20 dödsoffer för regimens offensiv mot oppositionen.

Brittisk journalist utsmugglad
Den brittiske journalisten Paul Conroy, som i förra veckan skadades i Homs i Syrien, är säkert framme i Libanon efter att ha smugglats ut ur Homs, uppger diplomatkällor för Reuters.

Även den skadade franska journalisten Edith Bouvier har nått Libanon, uppger syriska oppositionskällor för Reuters.

Källa:TT

 

Syrien: 68 dödade av beväpnade män

Publicerad 27 februari 2012

Beväpnade män uppges ha dödat 68 personer i Homs-provinsen på måndagen, sade Syriska människorättsobservatoriet, enligt AFP.
De ska ha ha dödats med kniv och skjutvapen.

-68 civila dödades i dag på landsbygden i de västra delarna av Homs, i ett område mellan byarna Ram al-Enz och Ghajariyeh, och fördes till det statliga sjukhuset i staden Homs, sade Rami Abdel Rahman till AFP.

Tidigare under dagen rapporterades sex civila ha dödats och 28 skadats av regimtrogna styrkor, enligt Syriska människorättsobservatoriet, rapporterar AFP.

Fyra dödades under morgonens granateld mot det hårt ansatta bostadsområdet Baba Amr i den belägrade staden Homs.

Ytterligare två personer dödades i Idlib-provinsen, då bilen de färdades i träffades av raketeld från regimtrupper. 28 personer skadades i provinserna Idlib och Homs.

Uppgifterna om attacker mot civila i provinsen Homs har inte kunnat bekräftas av oberoende källor. Men den Londonbaserade organisationen Syriska människorättsobservatoriet karakteriserar den rapporterade händelsen som en "massaker". Enligt chefen för organisationen, Abdel Rahman, har "observatoriet mottagit information om att offren var boende som tvingats från staden Homs".

Enligt observatoriet ska "shabiha", regimvänlig milis, ligga bakom dådet, men uppger att man inte kan bekräfta dessa uppgifter.
Även de Lokala samordningsskommittéerna (LCC) rapporterade om en massaker i Homs-området.

"64 människor som försökte fly beskjutningen i Baba Amr dödades vid en säkerhetskontroll i Abel-området i Homs", sade LCC i ett uttalande.

Det framgick inte omedelbart om grupperna syftade på samma händelse.

Källa:TT

 

Syrien: Ny grundlag godkänd

Publicerad 27 februari 2012

Syriens nya grundlag fick ett stöd på 89,4 procent i gårdagens folkomröstning, rapporterar statlig syrisk tv.
Valdeltagandet angavs till 57,4 procent.

Källa:TT

 

EU utökar sanktionerna mot Syrien

Publicerad 27 februari 2012

EU:s utrikesministrar har beslutat att utöka sanktionerna mot Syrien. Ytterligare sju personer, närstående till president Bashar al-Assad får sina tillgångar frysta och beläggs med reseförbud.

Dessutom fryser EU den syriska centralbankens tillgångar i unionen och förbjuder allt fraktflyg från Syrien till EU:s 27 medlemsländer.
Även handel med guld och värdefulla metaller begränsas.

EU:s utrikesministrar fortsatte på måndagen den diskussion som fördes i Tunis i fredags, där en lång rad länder samlades för att försöka hitta en väg att få stopp på våldet.

-Det finns inte en enskild åtgärd som kan stoppa våldet, sade utrikesminister Carl Bildt (M) på väg in till mötet.

Han betonade vikten av att stödja förre FN-chefen Kofi Annan, som nyligen utsetts till särskilt sändebud, och som har en viktig roll att spela för att försöka undvika ett fullskaligt inbördeskrig.
EU och andra parter intensifierar nu kontakterna med den syriska oppositionen, men det är inte helt lätt.

-Det finns ingen enad opposition. Vi skulle vilja att de vore mer enade, sade Bildt.

-Det är en viktig skillnad mot hur situationen var i Libyen.

Både Bildt och hans brittiske kollega William Hague tryckte på att situationen i Syrien på många sätt är mycket mer komplex och svårhanterlig än i Libyen.

-I avsaknad av en FN-deklaration har vi en väldigt annorlunda situation än i Libyen, konstaterade Hague.

Splittrad opposition
Flera framstående medlemmar av den syriska dissidentgruppen Syriska nationella rådet (SNC) bildade i söndags en egen organisation, ett tecken på den splittring som råder inom oppositionen.

Minst 20 av SNC:s totalt 270 medlemmar, både sekulära och islamistiska, meddelade att de har bildat Syriska patriotiska gruppen (SPG).

"Syrien har erfarit långa och svåra månader sedan Syriska nationella rådet bildats", skriver SPG i ett uttalande där de anklagar det större rådet för att ha misslyckats i att nå "tillfredsställande resultat", "aktivera sin verkställande stab" och uppnå "kraven från rebeller inne i Syrien".

Syriska nationella rådet har bland annat kritiserats för att de inte öppet stött de väpnade syriska rebellerna i Fria syriska armén.

Källa:SVT,TT

 

Minst två döda i Homs i Syrien

Publicerad 27 februari 2012

Det tunga bombardemanget mot staden Homs fortsatte i dag och tog minst två liv, skriver Reuters.

-Intensiv granatbeskjutning mot Khalidiya, Ashira, Bayadam Baba Amro och gamla staden började vid gryningen, säger aktivisten Mohammad al-Homsi till Reuters från Homs.

-Armén skjuter långt in i gränder och sidogator.
Skärpta sanktioner mot regimen i Syrien står högt på dagordningen när EU:s utrikesministrar möts i Bryssel i dag.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) hoppas under måndagen kunna evakuera skadade från den belägrade stadsdelen Baba Amr i Homs, bland dem två skadade västjournalister.

En västdiplomat i Damaskus sade att vissa framsteg skett i förhandlingarna.

-Evakueringarna kan inte ske under söndagen eftersom det är för farligt att skicka in ambulanser när det är mörkt. De kommer troligen att ske under måndagen, sade ICRC:s talesman Saleh Dabbakeh.

Kina och Ryssland kritiska
USA i synnerhet och västvärlden i allmänhet kritiseras i dag hårt av Kina och Ryssland med anledning av Syrien.

Från Kinas utrikesdepartement hette det att USA:s utrikesminister Hillary Clintons kritik av Kina och Ryssland för deras inställning i Syrienfrågan är "oacceptabel".

I Moskva försvarade samtidigt premiärminister Vladimir Putin sitt lands veto mot två Syrienresolutioner i säkerhetsrådet. Putin sade att det "cyniska" väst inte har "tålamod nog" att ta fram en mer anpassad och balanserad resolution.

Ryssland och Kina, båda permanenta medlemmar av FN:s säkerhetsråd, har tidigare lagt in sitt veto mot de resolutioner som manar den syriska regimen att stoppa våldet och kräver president Bashar al-Assads avgång.

Källa:TT

Folkomröstning trots fortsatt våld

Publicerad 26 februari 2012

Samtidigt som våldet fortsätter i delar av Syrien genomförde regimen folkomröstningen om en ny grundlag. Initiativet, tänkt att lugna läget i landet, har dömts ut som både skrattretande och poänglöst.

Lördagen krävde närmare 98 människoliv, varav 72 civila, enligt Syriska människorättsobservatoriet. Valet på söndagen började i samma anda, med minst 31 döda vid 15-tiden lokal tid. Minst nio var civila offer i den hård ansatta staden Homs.

Fortsatta förhandlingar
Förhandlingarna mellan Internationella rödakorskommittén och syriska myndigheter och oppositionsgrupper om evakuering av sårade i Homs fortsatte under söndagen, efter fruktlösa försök dagen innan. De två västerländska journalisterna Edith Bouvier och Paul Conroy, som skadades i en attack i onsdags, har ännu inte kunnat föras ut.
Trots våldet hölls folkomröstningen om en ny grundlag, enligt regimen tänkt att lugna ner läget i landet. Men oppositionen kallar initiativet poänglöst och har uppmanat till bojkott, medan USA kallat omröstningen för "skrattretande".

"Bombardemang eller kulor"
-Vad skulle vi rösta om? Om vi vill dödas av bombardemang eller kulor? Det är det enda valet vi har, kommenterade Walid Fares, en aktivist boende i Homs.
Oppositionen i den belägrade staden ville bränna kopior av den nya grundlagen, berättar han. Men det är för farligt att gå utanför dörren.
-Vi har varit fast i våra hus i 23 dagar. Vi kan inte gå ut, utom i vissa gränder. Marknader, skolor och regeringsbyggnader är stängda, och det är mycket lite rörelse på gatorna på grund av prickskyttarna, säger Fares till Reuters.

Nationell plikt
I den lugnare huvudstaden Damaskus köade däremot människor för att få lägga sin röst. Och enligt chefen för en av stadens vallokaler var dagens valdeltagande dubbelt så högt som väntat.
-Detta är en nationell plikt. Vare sig jag håller med eller inte har jag kommit för att rösta. . . Jag stödjer utkastet till grundlagen, även om jag motsätter mig vissa delar, sade väljaren Majid Elias.

Källa:TT

 

Folkomröstning trots fortsatt våld

Publicerad 26 februari 2012

Samtidigt som våldet fortsätter i delar av Syrien genomförde regimen folkomröstningen om en ny grundlag. Initiativet, tänkt att lugna läget i landet, har dömts ut som både skrattretande och poänglöst.

Gårdagen krävde närmare 98 människoliv, varav 72 civila, enligt Syriska människorättsobservatoriet. Valet i dag började i samma anda, med minst 31 döda vid 15-tiden lokal tid. Minst nio var civila offer i den hård ansatta staden Homs.

Fortsatta förhandlingar
Förhandlingarna mellan Internationella rödakorskommittén och syriska myndigheter och oppositionsgrupper om evakuering av sårade i Homs fortsatte i dag, efter fruktlösa försök dagen innan. De två västerländska journalisterna Edith Bouvier och Paul Conroy, som skadades i en attack i onsdags, har ännu inte kunnat föras ut.

Trots våldet hölls folkomröstningen om en ny grundlag, enligt regimen tänkt att lugna ner läget i landet. Men oppositionen kallar initiativet poänglöst och har uppmanat till bojkott, medan USA kallat omröstningen för "skrattretande".

"Bombardemang eller kulor"
-Vad skulle vi rösta om? Om vi vill dödas av bombardemang eller kulor? Det är det enda valet vi har, kommenterade Walid Fares, en aktivist boende i Homs.

Oppositionen i den belägrade staden ville bränna kopior av den nya grundlagen, berättar han. Men det är för farligt att gå utanför dörren.

-Vi har varit fast i våra hus i 23 dagar. Vi kan inte gå ut, utom i vissa gränder. Marknader, skolor och regeringsbyggnader är stängda, och det är mycket lite rörelse på gatorna på grund av prickskyttarna, säger Fares till Reuters.

Nationell plikt
I den lugnare huvudstaden Damaskus köade däremot människor för att få lägga sin röst. Och enligt chefen för en av stadens vallokaler var dagens valdeltagande dubbelt så högt som väntat.

-Detta är en nationell plikt. Vare sig jag håller med eller inte har jag kommit för att rösta. Jag stödjer utkastet till grundlagen, även om jag motsätter mig vissa delar, sade väljaren Majid Elias.

Källa:TT

Desperat läge i Syrien

Publicerad 25 februari 2012

Röda Korset gjorde i dag nya försök att få ut skadade människor i behov av akut vård ur den belägrade staden Homs. Syriska militärstyrkor återupptog granatbeskjutningen av det rebellkontrollerade området Baba Amr.

Dödssiffran i Syrien i dag har, enligt Syriska människorättsobservatoriet, stigit till 57 personer, däribland 16 soldater, uppger AFP. Bland de civila offren fanns 19 i den belägrade staden Homs.

Läget är desperat för de civila i Baba Amr. Människor dör för att det saknas blod och för att det inte finns kapacitet att ge dem vård. Enligt rebellerna är husen fulla av hundratals skadade.

Nya förhandlingar
Internationella rödakorskommittén (ICRC) i Genève sade att förhandlingarna återupptagits med både de syriska myndigheterna och oppositionen för att kunna föra civila i säkerhet.

Under ett eldupphör i fredags skickade syriska Röda halvmånen 11 ambulanser till Baba Amr men endast tre ambulanser lämnade området med sju människor i behov av vård. Dessutom evakuerades 20 kvinnor och barn enligt Röda halvmånen.

Stark misstro
De skadade journalisterna Edith Bouvier och Paul Conroy fanns däremot inte bland dem. Regimen sade att rebellerna vägrat lämna ut journalisterna och därmed äventyrar deras liv.

Aktivisten Nadir Husseini bekräftade för Reuters att det finns en misstänksamhet mot Röda halvmånen och att rebellerna inte vill samarbeta med en grupp som står "under regimens kontroll".

ICRC sade att syriska Röda halvmånen är en oberoende organisation.
-Deras volontärer riskerar dagligen sina liv för att hjälpa vem det än är utan undantag, sade ICRC:s talesman Hicham Hassan.

Besvikna rebeller
Bland aktivisterna i Homs finns också en besvikelse över resultatet av den internationella kontaktgruppen Syriens vänners möte i Tunis i fredags. Walid Fares ser mötet som ett misslyckande.

-Jag bryr mig inte riktigt om Tunis-konferensen. Det enda jag bryr mig om är att få hjälp till min familj i de belägrade områdena, sade Fares.

-De politiska beräkningarna är inte detsamma som beräkningarna för oss revolutionärer, förklarade han.

Omröstning hålls
Trots det fortsatta våldet ska en folkomröstning utlyst av al-Assad ändå hållas på söndagen. Väljarna ska, är det tänkt, ta ställning till en ny författning som enligt honom kommer att bana väg för ett flerpartisystem inom tre månader.

Hittills har al-Assads eget Baath-parti haft maktmonopol genom att framställas som "det ledande partiet i samhället och staten". Den verkliga makten skulle även med den nya författningen förbli hos presidenten.

Källa:TT

Journalister i Syrien evakueras

Publicerad 24 februari 2012

Skadade i den oroliga syriska staden Homs - däribland de två sårade västerländska journalisterna Edith Bouvier och Paul Conroy - ska nu evakueras.

Minst elva ambulanser och flera andra fordon körde på fredagen in i rebellfästet Baba Amr, meddelade Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Samtidigt hämtas kvarlevorna efter journalisterna Marie Colvin och Rémi Ochlik, som i onsdags dödades av granateld.

Enligt nyhetsbyrån AP meddelade Röda Korset vid halvniotiden fredag kväll svensk tid att sju skadade hade evakuerats.

Källa:TT

Jättemöte ska få Syriens regim att lägga ned vapnen

Publicerad 24 februari 2012

Ett 60-tal länder har samlats i Tunis för att försöka tvinga Syriens regim att lägga ned vapnen.
Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) var med på mötet:
-Här bildas vängruppen för Syriens folk, säger han.

De som samlats i Tunis vill tvinga Syriens regim att lägga ned vapnen och skona de civila som dödas i oppositionens fäste i Homs.

-Det här är en reaktion på misslyckanden i säkerhetsrådet. Ryssland och Kina är inte här, men det är en början på en process, med fokus på den humanitära situationen, säger Carl Bildt och fortsätter:

-Vi är ett 60-tal länder här, alla kommer inte att vara lika aktiva, utan vi kommer att vara en kärntrupp som har tätare kontakt.

Annan blir sändebud
FN och Arabförbundet har utsett FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan till sändebud för att försöka påverka regimen i Damaskus.

-Vi måste göra allt vi kan göra. Om vi tittar tillbaka så har vi haft olika kontaktkanaler med Damaskus, dessa kanaler finns inte längre. Samtidigt har Kofi Annan en trovärdighet att representera världen som få andra egentligen kan ha, säger Carl Bildt (M).

På måndag möts också EU för att besluta om nya sanktioner mot Syrien.
-Vad vi kommer att göra på måndag är att frysa tillgångar och reseförbud på de fler av dem som är tongivande inom repressionen, man lägger till personer och företag till listan.

Men Bildt menar att det hårdaste ekonomiska trycket ligger i sanktionerna:

-Oljesanktionerna börjar bita riktigt ordentligt nu. Men det politiska trycket kommer framför allt från Arabförbundet. Det har en politisk kraft i ett arabland som är svårt att motstå, det vi kan göra är att sätta kraft bakom Arabförbundet.

Vad kommer det innebära att man fryser tillgångarna i Syriens centralbank?
-Det beslutet har vi inte fattat än utan det får vi se på måndag. Men det är klart att det har betydande ekonomisk effekt. Det har det.

Källa:SVT,TT

Carl Bildt

"Kofi Annan viktig för utvecklingen i Syrien"

Publicerad 24 februari 2012

Utrikesministrar från ett 70-tal länder, framför allt väst- och arabnationer, samlades i dag i Tunis för ett möte om Syrien.

De väntas där anta en deklaration som uppmanar Syrien till ett omedelbart eld upphör i angreppen mot staden Homs, att FN ska släppas in i staden och att hjälp och mediciner ska tillåtas distribueras till invånarna.

-Mötet handlar om att öka trycket på Syriens regim och hur vi ska få till stånd en vapenvila och humanitärt tillträde, säger utrikesminister Carl Bildt som deltar i dagens möte i Tunis.

Trots dystra rapporter från Syrien ser Bildt vissa möjligheter att få till stånd en förändring.

-Utnämningen av Kofi Annan som FN:s specielle sändebud är väldigt viktig. Han kan framföra budskapet till Damaskus med stor tyngd och trovärdighet, säger Bildt på telefon från Tunis till TT.

Ryssland och Kina stöder Kofi Annan
Tidigare meddelade både Ryssland och Kina att de stöder utnämningen av Kofi Annan.

-Får han stöd av Ryssland och Kina är det synnerligen bra och ökar trycket på regimen.

Bildt poängterar att Rysslands insatser har stor betydelse i Syriens utveckling.

-Det är Ryssland som har en möjlig roll. De har kontakter och förankringar i Damaskus som inte så många andra länder har, konstaterar han.

-Det hade varit bättre om Kina och Ryssland varit här i Tunis, men nu har de tackat nej. Vi måste försöka få en så stor bredd på de internationella samfundets påtryckningar. Det som Ryssland och Kina gjorde i FN:s säkerhetsråd tog regimen som intäkt för att öka våldet, säger utrikesminister Bildt.

Försökte ta sig in i hotellet
Några hundra anhängare till president Bashar al-Assad försökte på torsdagen ta sig in på hotellet i Tunis där Bildt och övriga ledare möttes.

En Reutersreporter sade att anhängarna kom i bussar till Palace Hotel i en förort till Tunis, och lyckades ta sig in genom grindarna. Sedan hindrades de av säkerhetsmän att ta sig in i själva hotellet.

Källa:SVT,TT

 

Kofi Annan krissändebud i Syrien

Publicerad 24 februari 2012

Förre FN-chefen Kofi Annan utsågs på torsdagen till FN:s och Arabförbundets gemensamma sändebud till Syrien.

Hans uppdrag blir att försöka få slut på våldet och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna, och främja en fredlig lösning på krisen i Syrien, sade FN och Arabförbundet i ett gemensamt uttalande.

Utrikesministrar från över 50 länder, framför allt väst- och arabnationer, samlas i dag i Tunis för ett möte om Syrien.

De väntas där anta en deklaration som uppmanar Syrien till ett omedelbart eld upphör i angreppen mot staden Homs, att FN ska släppas in i staden och att hjälp och mediciner ska tillåtas distribueras till invånarna.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade i går att oppositionen i Syrien kommer att ta till vapen och gå till offensiv om inte krisen kan lösas på fredlig väg.

Mötet i Tunis är det första sedan gruppen Friends of Syria (Syriens vänner) bildades som reaktion på att Ryssland och Kina med sina veton blockerade en FN-resolution som fördömde den syriska regimens våld mot demonstranter.

Källa:TT

 

Syrien: Skadade journalister ännu ej evakuerade

Publicerad 23 februari 2012

De syriska säkerhetstruppernas fortsatta attacker ökar oron för de tre journalister som skadades i onsdagens attack.

Journalisterna har ännu inte kunnat evakueras, uppger diplomater enligt Reuters.

Det handlar om två fotografer och en reporter från den franska tidningen Le Figaro.

Söker kontakt
Le Figaro försöker få tag på reportern Edith Bouvier som behöver opereras för benbrott och skador hon fått under onsdagens attack mot Homs.

Le Figaro talade med Bouvier på onsdagen sedan en video som laddats upp på internet visade reportern vid medvetande men med bandagerade ben.

Fortsatta bombningar på torsdagen försvårade dock kontakterna med Homs.

-Eftersom bombningarna är särskilt intensiva just nu har ingen kunnat klättra upp till taket för att använda en satellittelefon, sade en talesman för Reportrar utan gränser

Humanitär korridor
Le Figaro skriver bland annat att franska regeringen krävt att en humanitär korridor upprättas för att offren för striderna ska kunna evakueras. Detta motsätter sig Ryssland, som anser att det räcker med dagliga vapenvilor.

Enligt Ryssland, som dock kraftigt fördömt dödandet av journalisterna, skulle en humanitär korridor "förrvärra konflikten och leda till allvarliga militära konfrontationer".

Marie Colvins sista rapport
Kvarlevorna efter de dödade journalisterna Marie Colvin och Remi Ochlik har inte heller kunnat föras ut från området.

Den förste västerländske journalist som dödades under upproret i Syrien var också fransman, Gilles Jacquier, som arbetade för France Télévisions. Han dödades den 11 januari. Även det skedde i Homs där motståndet mot Bashar al-Assads regim är som starkast.

Se Marie Colvins sista rapport (Youtube). Varning för starka bilder!

Källa:SVT/TT/Le Figaro

Syrien: Journalistdöd inte vårt fel

Publicerad 23 februari 2012

Den syriska regimen hävdar att den inte är skyldig till de två västerländska journalisternas död i den belägrade staden Homs på onsdagen.

"Vi avvisar påståenden som håller Syrien ansvarigt för att journalister som smög in i landet på egen risk dödades", hette det i ett uttalande som lästes upp i statlig tv.

Den amerikanska reportern Marie Colvin och den franske fotografen Remi Ochlik dödades när granater träffade det hus där journalister höll till.

FN tror sig veta vilka som är ansvariga
FN tror sig veta vilka befälhavare som är ansvariga för offensiven mot Homs, som så sent som i går resulterade i två västerländska journalisters död, uppger Reuters.

"Kommissionen mottog trovärdiga och överensstämmande uppgifter som identifierade militärbefäl på hög- och mellannivå, som beordrade sina underlydande att skjuta obeväpnade demonstranter, döda soldater som vägrade följa dessa order, gripa personer utan orsak, behandla frihetsberövade personer illa och attackera civila bostadsområden urskillningslöst med stridsvagnar och automatvapeneld", sade FN:s utredare i en rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter på torsdagen.

Listan på de misstänkt ansvariga befälen är tills vidare konfidentiell.

Den franska tidningen Le Figaro försöker få tag på reportern Edith Bouvier, som behöver opereras för benbrott och skador hon fått under onsdagens attack mot Homs.

Le Figaro talade med Bouvier på onsdagen, sedan en video som laddats upp på internet visade reportern vid medvetande, men med bandagerade ben. Fortsatta bombningar på torsdagen försvårade dock kontakterna med Homs.

-Eftersom bombningarna är särskilt intensiva just nu har ingen kunnat klättra upp till taket för att använda en satellittelefon, sade en talesman för Reportrar utan gränser.

Källa:TT

 

Västjournalister uppges ha dödats i Homs

Publicerad 22 februari 2012

Två västerländska journalister dödades på onsdagen i den syriska regeringsarméns granatbeskjutning av staden Homs, enligt aktivistkällor där.

En av de döda är enligt aktivisterna den världsberömda amerikanska krigskorrespondenten Marie Colvin vid brittiska Sunday Times.

Flera andra människor sades också ha dödats och skadats när granater träffade ett provisoriskt mediecenter i Baba Amr, en stadsdel som är ett fäste för oppositionen, sade aktivisten Omar Shaker till AFP.

Samstämmiga uppgifter förmedlades av Reuters från Syriska nätverket för mänskliga rättigheter.

Inga svenska journalister i Syrien
Det är inte klart vilka nationaliteter de andra skadade journalisterna har. UD:s presschef Anders Jörle säger dock att det såvitt känt inte finns några svenska journalister i Syrien just nu.

Flera journalister har dött i landet på senare tid. Den franske tv-reportern Gilles Jacquier dödades i Homs förra månaden när en granat landade bland en grupp journalister som bevakade protesterna i staden. Deras besök organiserades av syriska myndigheter.

I förra veckan dog The New York Times kände reporter Anthony Shadid av en astmaattack när han försökte nå ett oppositionsfäste.

Amerikansk journalist svårt skadad
Vittnen på plats i Homs uppger att en amerikansk journalist är svårt skadad och att hon behöver omedelbar hjälp - men att det är för närvarande är mycket svårt att ta sig till den raserade byggnaden.

-Ingen kan ta sig till byggnaden. Granatattackerna fortsätter, uppger ett vittne.

Byggnaden uppges ha träffats av minst tio granater uppger Reuters och citerar aktivister på plats.

Källa:TT-AFP

 

Syrisk medieaktivist sköts ihjäl

Publicerad 22 februari 2012

En syrisk aktivist och medborgarjournalist som via nätet direktsänt videomaterial från staden Homs sköts på tisdagen till döds, uppger flera källor för TT.

Aktivister i Syrien vittnar om att Rami Ahmad al-Sayyed, vars material användes av flera internationella medier, dödats av säkerhetsstyrkor. Ett filmklipp uppges föreställa hans kropp.

I ett blogginlägg beklagar svenska Bambuser, den tjänst al-Sayyed använde för att direktsända videomaterialet, hans bortgång.

Källa:TT

Syrisk stad beskjuts med artilleri

Publicerad 21 februari 2012

Moskva/Amman. Regeringstrupp besköt på tisdagen återigen staden Homs med artillerigranater, enligt oppositionella aktivister. Minst tolv människor sägs ha dödats och ett hundratal skadats i angreppet mot den rebellkontrollerade stadsdelen Baba Amro.

Minst två offer sades vara barn. Uppgifterna gick inte att få bekräftade av oberoende källor.

Enligt en aktivist var beskjutningen ett svar på att militären inte släpps in i stadsdelen av gerillan Fria syriska armén.

– Det regnar flera granater i minuten, sade han.

Anfallet mot Homs har pågått i tre veckor. Omkring 60 procent av Baba Amros 100 000 invånare tros ha flytt.

I går kväll skottskadades fyra personer när syriska säkerhetsstyrkor sköt mot regimkritiska demonstranter i södra Damaskus i går kväll. Hundratals demonstranter hade samlats på ett torg i stadsdelen Hajar al-Aswad när busslaster med poliser och regimtrogen milis dök upp, sade en aktivist i telefon till Reuters.

I stadsdelen bor tiotusentals flyktingar från de av Israel ockuperade Golanhöjderna. Många palestinska flyktingar bor också i området.

Ryssland meddelar i dag att landet inte ska delta i en internationell konferens om Syrien som hålls i Tunisien senare i veckan. Detta för att man anser att mötets syfte enbart är att "stödja en sida (oppositionen) mot en annan i en intern konflikt," hette det i ett uttalande från ryska utrikesdepartementet, enligt AFP.

Ryssland har tidigare tillsammans med Kina lagt in sitt veto mot resolutioner i FN:s säkerhetsråd som fördömer regimens våld.

Samtidigt manar UD i Moskva FN:s generalsekreterare att skicka ett särskilt sändebud till Syrien med uppdraget att säkerställa att humanitär hjälp når fram, skriver Interfax.

Källa:TT-AFP-Reuters

Egypten tar hem Syrien-ambassadör

Publicerad 19 februari 2012

Kairo. Egypten kallar hem sin ambassadör från Syrien, uppger utrikesdepartementet i Kairo enligt Reuters och AFP.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

Våld mötte begravning i Damaskus

Publicerad 18 februari 2012

Tiotusentals människor samlades i en ovanlig demonstration i Syriens huvudstad Damaskus och regimen svarade med våld.
Samtidigt vittnar boende i belägrade Homs om en växande mardröm.

När tusentals människor, enligt vittnesuppgifter till AFP så många som 30 000, på lördagen samlades för att vid en begravning protestera mot den syriska regimen var bilden både bekant och ny.

Det är inte första gången arga slagord riktas mot regeringen och inte heller första gången de besvaras med blodigt våld. Men i centrala Damaskus har protester mot president al-Assad varit ovanliga.

Minst två människor dödades vid regimens tillslag mot begravningen, enligt uppgifter från lokala aktivister till TT. Totalt miste åtta människor livet i Syrien, enligt aktivistgruppen Lokala samarbetskommittéerna (LCC).

"Värre hela tiden"
Två dödades i Homs där regimen med raketer och stridsvagnar ska ha utsatt stadsdelarna Baba Amr och Shilka för "våldsamma granatattacker". Boende i Baba Amr vittnar för TT om en mardrömslik tillvaro med upptrappade attacker och en allt svårare humanitär situation.

-Det är värre hela tiden och al-Assad-styrkorna har genomfört nya hårda attacker, säger aktivisten Khaled via satellittelefon.
-Det finns ingen mat, inga mediciner, inget vatten, ingen el.

Källa:TT

 

Skott mot demonstranter i Damaskus

Publicerad 18 februari 2012

Syriska säkerhetsstyrkor skjuter mot människoskaror vid en begravning i Damaskus, rapporterar AFP och Reuters.

Tusentals människor har demonstrerat på stadens gator under dagen i samband med begravningen av tre ungdomar som dödats i en av de största demonstrationerna sedan starten på upproret mot president Bashar al-Assad.

Enligt vittnen ska uppåt 30 000 personer ha närvarat vid begravningen.

Samtidigt manar Kinas vice utrikesminister Shai Jun Syriens regim och opposition att upphöra med våldet och hålla fredliga val, men han säger att världssamfundet måste respektera Syriens suveränitet. Kommentarerna fälldes under ett besök i Damaskus, där han i går träffade president Bashar al-Assad.

Kina har tidigare lagt in sitt veto mot en resolution i FN:s säkerhetsråd som manar regimen att stoppa våldet och al-Assad att lämna makten.

Källa:Damaskus TT-AFP-Reuters

 

Syrien: Ny våg av våld mot Homs

Publicerad 17 februari 2012

Tusentals demonstranter gick ut på gatorna i syriska städer i dag för att kräva diktatorn Bashar al-Assads avgång, rapporterar en brittisk människorättsorganisation som granskar förhållandena i Syrien. 

Syriska säkerhetsstyrkor genomförde sin tyngsta attack mot oppositionens fästen i staden Homs på två veckor, uppger en aktivist i staden.

- Det är osannolikt. . . extremt våld vars like vi aldrig sett förut, med i genomsnitt fyra raketer i minuten, sade Hadi Abdullah, medlem i oppositionsgruppen SRGC, till AFP.

I huvudstaden Damaskus dödades en demonstrant och tolv skadades när polisen besköt dem, enligt Syrian Observatory for Human Rights.

I staden Dael i söder sades minst 10 000 människor ha demonstrerat.

Attacken kommer sedan FN:s generalförsamling sent i torsdags röstat igenom en resolution som kräver ett slut på regimens blodiga tillslag mot oppositionen.

Källa:Beirut TT-AFP

 

Prisbelönt USA-reporter död i Syrien

Publicerad 17 februari 2012

New York Times prisbelönte reporter Anthony Shadid har avlidit i Syrien till följd av en astmaattack. 43-årige Shadid hade tagit sig in i landet för att rapportera om upproret mot Bashar al-Assads regim. Astmaattacken ska ha utlösts av hästar som hans guider använt.

Shadid fick Pulitzerpriset 2004 och 2010 för sin rapportering i Washington Post om USA:s invasion av Irak och följderna av den.

Källa:New York TT-AFP

FN fördömer våldet i Syrien i ny resolution

Publicerad 16 februari 2012

FN:s generalförsamling kräver ett slut på president Bashar al-Assads blodiga tillslag mot oppositionen.

Med 137 röster för, 12 emot och 17 nedlagda röster antog generalförsamlingen den icke-bindande resolutionen på torsdagen.

Resolutionen fördömer de "utbredda och systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter" i Syrien och stöder Arabförbundets plan för Bashar al-Assads avgång.

Ryssland och Kina - som tidigare stoppat en liknande resolution i säkerhetsrådet - var bland de länder som röstade emot.

Syriens FN-ambassadör Bashar Ja'afari menade att omröstningen om resolutionen utgjorde ett omotiverat ingripande i Syriens interna angelägenheter. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon konstaterade samma dag att blodbadet i Syrien kan vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

-Vi ser hur granater skjuts urskillningslöst mot hela kvarter, sjukhus som används som tortyrcentraler och barn så unga som 10 år som dödas och skändas. Vi ser nästan helt säkert brott mot mänskligheten, sade Ban efter ett möte med Österrikes förbundspresident Heinz Fischer i Wien.

Minst 41 människor dödades i Syrien på torsdagen när syriska regeringstrupper slog till mot Homs och provinserna Daraa och Hama.

Källa:TT

 

Rysk politiker vill rädda Bashar al-Assad

Publicerad 16 februari 2012

Ryske ultranationalisten Vladimir Zjirinovskij vill rädda Syriens president Bashar al-Assad undan det pågående upproret genom att få honom till Ryssland.

-Det vore rätt att bjuda in al-Assad till Ryssland, för till exempel medicinsk behandling, och på så vis rädda livet på honom, föreslog Zjirinovskij på torsdagen.

-Om situationen i Syrien ändrar sig och blir säker så kan han ju alltid återvända senare.

Källa:TT

 

Ryssland vill ändra Syrienresolution

Publicerad 16 februari 2012

Ryssland har begärt förändringar i ett resolutionsutkast om Syrien som FN:s generalförsamling ska rösta om på torsdagen, uppger diplomater.

Utkastet innehåller ett fördömande av förtrycket i Syrien. Det lades fram några dagar efter det att vetomakterna Kina och Ryssland stoppat en liknande resolution i säkerhetsrådet med motiveringen att det ensidigt tog ställning mot regimen i Syrien.

Ryssland invänder bland annat mot att president Bashar al-Assad uppmanas lämna makten.

Källa:TT

 

FN röstar om Syrien

Publicerad 15 februari 2012

FN:s generalförsamling ska rösta om ett utkast till resolution som kräver att Syriens president avbryter säkerhetsstyrkornas dödliga angrepp på civila.

Omröstningen sker under torsdagen, uppger diplomater. Saudiarabien och Qatar ligger bakom utkastet.

Ryssland och Kina har med sin vetorätt stoppat liknande resolutionsutkast i säkerhetsrådet. Avsikten var att öka trycket på president Bashar Al-Assad men de två vetomakterna sade att utkasten var ensidiga.

USA besviket
USA:s är besviket över att Kina använde sin vetorätt och tillsammans med Ryssland stoppade en resolution mot våldsdåden i Syrien, sade president Barack Obama när han mötte Kinas vicepresident Xi Jinping, som anlände till Washington på tisdagen.

Folkomröstning
Statliga syriska nyhetsmedier rapporterar att Syrien redan nästa söndag, den 26 februari, ska hålla sin utlovade folkomröstning om en ny grundlag, uppger AFP och Reuters.

Aktivistjakt i Damaskus
Syriska elitförband gick in i delar av Damaskus under onsdagen i en jakt på oppositionella aktivister och medlemmar i den väpnade motståndsrörelsen Fria syriska armén.

Enligt boende i stadsdelen Barzeh har militären satt upp vägspärrar, letar igenom bostäder och griper människor.

-De slår sönder affärer och skickar tillbaka ungdomar som är på väg till skolan, säger universitetsstudenten Mazen i telefon från Barzeh.
Den sunni-dominerade stadsdelen har varit en av de mest aktiva i protesterna mot regimen.

Källa:TT

 

"Brott mot mänskligheten i Syrien"

Publicerad 13 februari 2012

FN:s människorättskommissionär Navi Pillay konstaterade på måndagen inför världsorganisationens generalförsamling att brott mot mänskligheten sannolikt begåtts under attackerna mot oppositionen i Syrien.

-Arten och graden av övergrepp som den syriska armén stått för indikerar att brott mot mänskligheten sannolikt begåtts, sade Pillay och slog sedan enligt Reuters fast att säkerhetsrådets misslyckande med att anta en resolution mot våldet uppmuntrat Damaskus att ytterligare öka våldet mot oppositionen och genomföra en "urskillningslös attack" mot staden Homs.

Källa:TT

 

Villkorat stöd för syrisk FN-styrka

Publicerad 13 februari 2012

London. Storbritannien välkomnar Arabförbundets förslag om en FN-kopplad fredsstyrka i Syrien. Men omvärlden kan inte gå in förrän en vapenvila redan etablerats, skriver utrikesminister William Hague.

"En sådan styrka kan spela en viktig roll för att rädda liv, under förutsättning att al-Assad-regimen upphör med våld mot civila, drar tillbaka sina styrkor från städer och samhällen, och upprättar en trovärdig vapenvila", förklarar Hague.

Ryssland "studerar" Arabförbundets förslag och vill veta mer om det, sade utrikesminister Sergej Lavrov på en presskonferens i Moskva på måndagen, efter ett möte med sin kollega från Förenade arabemiraten.

Även Lavrov betonade behovet av "något som liknar en vapenvila", och villkoret att Syrien accepterar en eventuell FN-styrka.

– Om en fredsbevarande insats ska placeras ut måste värdlandet ge sitt godkännande, sade Lavrov.

Källa:TT-AFP

 

Arabförbundet vill skicka FN-soldater till Syrien

Publicerad 12 februari 2012

Arabförbundet har enats om att be FN om hjälp i bildandet av en gemensam fredsbevarande styrka i Syrien.

Det meddelar förbundet i ett uttalande, rapporterar AFP.

AF kommer att "be FN:s säkerhetsråd att utfärda ett beslut om bildandet av en gemensam FN-arabisk fredsbevarande styrka för att övervaka implementeringen av ett eldupphör".

Samtidigt lägger Arabförbundet ned sitt hårt kritiserade observatörsuppdrag i Syrien.

Syrien: "Hysteri"
Syrien avfärdar Arabförbundets beslut att stödja den syriska oppositionen och be FN om hjälp i ett fredsbevarande uppdrag, meddelar Syriens ambassadör i Kairo till AFP.

"Den syriska arabiska republiken avvisar kategoriskt Arabförbundets beslut", svarade ambassadören i en skriftligt uttalande. Han tillade att förbundets vägval reflekterar "dessa regeringars hysteri" över att ett "utländskt ingripande" stoppats i FN:s säkerhetsråd.

Inga veton
Samtidigt rapporteras arabiska och västerländska länder på nytt jobba för att få igenom en FN-resolution om Syrien.

Men den här gången gäller det en text som ska läggas fram i generalförsamlingen, skriven av bland andra Qatar.

Innehållet är i stort detsamma som den resolution som lades fram i säkerhetsrådet - det vill säga det följer Arabförbundets fredsplan - och som Ryssland och Kina stoppade med sitt veto.

I generalförsamlingen finns inga veton, men dess beslut är inte heller lika tunga.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay ska tala om Syrien inför generalförsamlingen på måndag.

Källa:SVT/TT

AF: "Skicka FN-styrkor till Syrien"

Publicerad 12 februari 2012

Kairo/New York. I ett resolutionsförslag uppmanar Arabförbundet FN:s säkerhetsråd att skicka fredsbevarande styrkor till Syrien, rapporterar Reuters.

I förslaget uppmanar förbundet till ett totalstopp för allt diplomatiskt samarbete med Syrien och till hårdare ekonomiska sanktioner.

Arabförbundets utrikesministrar är samlade i Kairo i Egypten för nya överläggningar om Syrien. Bland annat ska de diskutera om förbundets observatörer ska skickas tillbaka till Syrien.

Arabförbundet har utsett Jordaniens förre utrikesminister, Abdelilah al-Khatib, till sändebud till Syrien, uppger Egyptens nyhetsbyrå enligt Reuters. Abdelilah al-Khatib har tidigare varit FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons särskilda sändebud i Libyen.

Också från FN i New York rapporteras arabiska och västerländska länder på nytt jobba för att få igenom en FN-resolution om Syrien. Men den här gången gäller det en text som ska läggas fram i generalförsamlingen, skriven av bland andra Qatar. Innehållet är i stort detsamma som den resolution som lades fram i säkerhetsrådet - det vill säga det följer Arabförbundets fredsplan - och som Ryssland och Kina stoppade med sitt veto. I generalförsamlingen finns inga veton, men dess beslut är inte heller lika tunga.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay ska i morgon tala om Syrien inför generalförsamlingen.

Chefen för Arabförbundets observatörsstyrka i Syrien general Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi, avgår, uppger en källa inom Arabförbundet för AFP. Källan sade inte varför generalen, som har ett förflutet inom Sudans militära underrättelsetjänst, lämnar sin post.

På marken i Homs, i centrala Syrien, verkade säkerhetsstyrkorna i dag minska sitt bombardemang. Ett 15-tal familjer har tillåtits lämna oppositionens fästen, uppger aktivistkällor för Reuters. Under natten ska tusentals människor ha intagit gatorna för att protestera mot regimen, som enligt aktivister tog 31 liv i går.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

Syrien på agendan i Kairo och i FN

Publicerad 12 februari 2012

Kairo/New York. Arabförbundets utrikesministrar håller på att samlas i Kairo i Egypten för nya överläggningar om Syrien. Samtidigt uppger al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri att han stöder upproret där.

Al-Zawahiris stöd uttrycks i ett nytt videobudskap som i dag cirkulerar i jihadistforum på nätet, enligt den USA-baserade organisationen Site. I videon, som har titeln "Framåt, Syriens lejon", kritiserar al-Zawahiri den syriska regimen för brott mot sina egna medborgare och hyllar dem som gjort uppror, uppger Site. Framför ett grönt draperi manar al-Zawahiri muslimer i Turkiet, Irak, Jordanien och Libanon att stödja revolten.

Samtidigt samlas Arabförbundets utrikesministrar i Kairo för att bland annat diskutera huruvida förbundets observatörer ska skickas tillbaka till Syrien.

Arabförbundet utser Jordaniens förre utrikesminister, Abdelilah al-Khatib, till sändebud till Syrien, uppger Egyptens nyhetsbyrå enligt Reuters. Abdelilah al-Khatib har tidigare varit FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons särskilda sändebud i Libyen.

Och från FN i New York rapporteras arabiska och västerländska länder på nytt jobba för att få igenom en FN-resolution om Syrien. Men den här gången gäller det en text som ska läggas fram i generalförsamlingen, skriven av bland andra Qatar. Innehållet är i stort detsamma som den resolution som lades fram i säkerhetsrådet - det vill säga det följer Arabförbundets fredsplan - och som Ryssland och Kina stoppade med sitt veto. I generalförsamlingen finns inga veton, men dess beslut är inte heller lika tunga.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay ska i morgon tala om Syrien inför generalförsamlingen.

Chefen för Arabförbundets observatörsstyrka i Syrien general Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi, avgår, uppger en källa inom Arabförbundet för AFP. Källan sade inte varför generalen, som har ett förflutet inom Sudans militära underrättelsetjänst, lämnar sin post.

På marken i Homs, i centrala Syrien, verkade säkerhetsstyrkorna i dag minska sitt bombardemang. Ett 15-tal familjer har tillåtits lämna oppositionens fästen, uppger aktivistkällor för Reuters. Under natten ska tusentals människor ha intagit gatorna för att protestera mot regimen, som enligt aktivister tog 31 liv i går.

Källa:TT-Reuters-AFP

 

Han är nytt sändebud i Syrien

Publicerad 12 februari 2012

Arabförbundet utser Jordaniens förre utrikesminister, Abdelilah al-Khatib, till sändebud i Syrien, uppger Egyptens nyhetsbyrå enligt Reuters.

Strax innan kom beskedet att chefen för Arabförbundets observatörsstyrka i Syrien, general Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi, avgår, enligt en källa inom Arabförbundet för AFP. Källan sade inte varför generalen, som har ett förflutet inom Sudans militära underrättelsetjänst, lämnar sin post.

Abdelilah al-Khatib har tidigare varit FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moons särskilda sändebud i Libyen.

Möte i Egypten i dag
Arabförbundets utrikesministrar samlas i dag i Kairo i Egypten för nya överläggningar om Syrien, skriver AFP. På agendan står bland annat huruvida förbundets observatörer ska skickas tillbaka till det våldsamma landet.

Samtidigt rapporteras arabiska och västerländska länder på nytt jobba för att få igenom en FN-resolution om Syrien.

Men den här gången gäller det en text som ska läggas fram i generalförsamlingen, skriven av bland andra Qatar. Innehållet är i stort detsamma som den resolution som lades fram i säkerhetsrådet - det vill säga det följer Arabförbundets fredsplan - och som Ryssland och Kina stoppade med sitt veto.

I generalförsamlingen finns inga veton, men dess beslut är inte heller lika tunga.

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Navi Pillay skulle tala om Syrien inför generalförsamlingen på måndag.

Tusentals i nya protester
Tusentals människor intog i dag gatorna i staden Homs i centrala Syrien för att protestera mot regimen.

Syriska regeringsstyrkor fortsatte natten till i dag bombardemanget mot rebeller i Homs. På marken verkade säkerhetsstyrkorna under söndagen minska sitt bombardemang. Ett 15-tal familjer tilläts lämna oppositionens fästen, uppgav aktivistkällor för Reuters.

I lördags dödades enligt aktivister 31 människor i staden som är centrum för det folkliga upproret mot president Bashar al-Assads styre.

Milismän (shabbiha) och krypskyttar hade då intagit ett citadell och beskjutit delar av gamla stan med granatkastare och automatvapen.

Tusentals civilpersoner har dödats i Syrien sedan revolten mot regimen bröt ut förra våren.

al-Qaidaledare stöder upproret
al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri stöder upproret i Syrien i ett nytt videobudskap som på söndagen cirkulerade i jihadistforum på nätet, enligt den USA-baserade organisationen Site.

Källa:TT

 

Turkiet vill få humanitär hjälp till Syrien

Publicerad 11 februari 2012

Turkiet planerar att lämna in en begäran om humanitär hjälp för Syrien till FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter i Geneve, säger Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu.

– Turkiet kommer att lansera ett initiativ tillsammans med FN-kontoret i Geneve för att få till stånd ett flöde av humanitär hjälp till Syrien, sade Davutoglu, på besök i Washington i USA, enligt AFP.

Grannlandet Turkiet har brutit med Damaskus på grund av regimens våldsamma kväsning av protesterna mot president Bashar Assads regim.

Källa:TT-AFP

 

Saudiarabien kräver att FN agerar i Syrien

Publicerad 11 februari 2012

Kraven mot att stoppa våldet i Syrien växer. Nu vill Saudiarabien att FN snarast enas om en resolution som bygger på att president Bashar Assad avgår.

I augusti förra året skickade Saudiarabien hem sin ambassadör från Syrien.

Nu har det mäktiga arablandet kommit med nästa diplomatiska markering.

Enligt BBC har Saudiarabien lagt fram förslag för FN:s generalförsamling på en resolution som i mångt och mycket tangerar det förslag som Ryssland och Kina lade in sitt veto mot nyligen i FN:s säkerhetsråd.

Det nya i utkastet är att saudierna också kräver att FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon anställer ett sändebud med uppgift att hitta en fredlig lösning på konflikten i Syrien.

Enligt FN har över 5.000 människor dött sedan protesterna mot president Bashar Assads regim inleddes i mars förra året.

FN:s generalförsamling ska träffas på måndag för att diskutera Syriens framtid. Till skillnad från säkerhetsrådet så har inga länder vetorätt i generalförsamlingen, men samtidigt är dess resolutioner endast rådgivande.

Rekommendationerna kan ändå ha stor tyngd eftersom att nästan samtliga världens länder finns representerade i generalförsamlingen.

Källa:Lasse Mannheimer-DN

 

Raketer och granateld i Homs

Publicerad 11 februari 2012

Fyra civila, bland dem en 55-årig kvinna, uppges ha mist livet när den syriska regimens säkerhetsstyrkor på lördagen omigen attackerade oppositionens fästen i staden Homs.

Säkerhetsstyrkornas stridsvagnar rullade mot de sunnimuslimska kvarteren, raketer och granateld ska ha haglat.

- Det här är den mest våldsamma rundan sedan attacken mot Homs började för sex dagar sedan, sade oppositionsaktivisten Mohammad Hassan till Reuters via satellittelefon.

”En beväpnad terroristgrupp” har skjutit ihjäl en general i Damaskus, uppger den statliga nyhetsbyrån Sana.

Generalen, som också var läkare, var chef för ett militärsjukhus i huvudstaden. Han ska ha skjutits ihjäl utanför sitt hem i Ruknaddin i nordvästra Damaskus.

Turkiet planerar att lämna in en begäran om humanitär hjälp för Syrien till FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter i Geneve, säger Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu.

- Turkiet kommer att lansera ett initiativ tillsammans med FN-kontoret i Geneve för att få till stånd ett flöde av humanitär hjälp till Syrien, sade Davutoglu, på besök i Washington i USA, enligt AFP.

Grannlandet Turkiet har brutit med Damaskus på grund av regimens våldsamma kväsning av protesterna mot president Bashar al-Assads regim.

Källa:Amman TT-Reuters

 

Patienter misshandlas systematiskt i Syrien

Publicerad 10 februari 2012

I Syrien pågår en systematisk misshandel av patienter som uppsöker landets sjukhus. Det hävdar Johan Mast från organisationen Läkare utan gränser och den syriske nätaktivisten Yasir Al-Sayed Issa, gäster i dagens upplaga av SVT:s Gomorron.

Patienter som uppsöker sjukhusen och på grund av sina skador kan identifieras som demonstranter tas in till förhör och misshandlas av syrisk polis, uppger Johan Mast.

Läkare utan gränser har ännu ingen personal på plats i landet, men rapporterar om vittnesmål om övergrepp och misshandel från patienter och sjukvårdspersonal som flytt till Syriens grannländer.

-Vi har försökt att komma in i Syrien i nio månader, men ännu inte fått något officiellt tillstånd. De rapporter vi får från patienter som vi har behandlat i grannländerna är att både patienter, läkare och sjukvårdspersonal förföljs, misshandlas och identifieras utefter sina skador.

Lämnar patienterna på provisoriska fältsjukhus
Uppgifterna bekräftas av den syriske nätaktivistern Yasir Al-Sayed Issa. Enligt honom undviker man på grund av detta i många fall att föra skadade till sjukhus.

Istället väljer man att uppsöka enklare fältsjukhus och vårdcentraler, som inrättats i lägenheter och källare.

-Jag kan bekräfta rapporterna om att de skadade ska ha blivit torterade i fängelser som hör till regimen. Därför vill man inte ta skadade till sjukhus, istället behandlar man dem i mindre, enklare fältsjukhus som saknar i princip all utrustning.

Saknar utrustning och mediciner
Enligt Johan Mast försöker sjukvårdspersonalen i Syrien att göra sitt bästa, men påpekar samtidigt att de provisoriska fältsjukhusen inte kan ge patienterna den vård de behöver.

-Det som sker är att sjukvårdspersonalen ändå försöker att ge vård, men det sker i princip på hemliga vårdcentraler och sjukstugor. Där råder inte de hygieniska förhållanden som krävs och man kan inte utföra bra sjukvård. Man har heller ingen bred tillgång till utrustning och mediciner.

Källa:SVT-Anna Grönberg

 

Bildt: "Synnerligen allvarligt läge i Syrien"

Publicerad 10 februari 2012

Enligt FN:s bedömningar har minst 6.000 människor mist livet till följd av oroligheterna i Syrien. I en intervju i SVT:s Gomorron Sverige sa utrikesminister Carl Bildt (M) att han ser mycket allvarligt på läget i Syrien.

-Det är synnerligen allvarlig och blir det allt mer. Får vi inte stopp på detta finns risken att det glider över i ett fullskaligt inbördeskrig. Läget är mycket, mycket allvarligt, säger Bildt.

Carl Bildt betonar vikten av att stödja Arabförbundets ansträngningar.

-Men det var ett allvarligt bakslag med Rysslands och Kinas veto i FN:s säkerhetsråd. Det är möjligt att de kommer tillbaka till säkerhetsrådet. Låt oss hoppas det. Men gör de inte det måste vi agera i alla fall, säger Bildt och hänvisar till överläggningar med Arabförbundet, EU med flera.

Ambassadören kvar
Många länder har kallat hem sin ambassadörer, men Bildt anser att Sveriges ambassadör ska stanna i Damaskus så länge det går. Andra länder har kallat hem sina ambassadörer av säkerhetsskäl, bland dem USA vars ambassad ligger i ett utsatt läge.

-Vi ska vara kvar så länge det går. Närvaron är viktig för att ge oss information. Vi ska inte glömma att ambassader är till för att hjälpa enskilda medborgare. Vi har svenska medborgare i Syrien som i kritiska lägen kan behöva hjälp, säger han.

Är det inte viktigt att ge en signal till den syriska regimen genom att kalla hem sina ambassadörer?

-Då skadar vi oss själva mer än vi skadar dem. Vi gör klart vad vi tycker på andra sätt, genom kraftfulla sanktioner. Vi har behov av kontakter in i det syriska samhället. Men jag vet inte hur länge vi kan vara kvar av säkerhetsskäl.

Källa:SVT Rapport

Många döda i Aleppo i Syrien

Publicerad 10 februari 2012

Minst 25 personer dödades och över 175 skadades vid de två explosionerna som inträffade i Aleppo i norra Syrien, uppger landets hälsodepartement enligt statlig tv.

Explosionerna tros vara bombdåd riktade mot byggnader som tillhör säkerhetsstyrkorna.

Och för femte natten i sträck rullade på fredagen fler stridsvagnar in nära oppositionens fästen i den syriska staden Homs. Men rebellerna är redo att göra motstånd och strida till "sista blodsdroppen".

Enligt ett regimkritiskt nätverk ska över 100 personer ha dödats under torsdagen när al-Assads styrkor fortsatte sin offensiv mot demonstranterna, enligt BBC på nätet.

Bombaderats av granater
President Bashar al-Assads regeringsstyrkor förbereder av allt att döma ett stort slag mot oppositionens fästen i staden. Områdena som bombarderats av granater, domineras av sunnimuslimer och har hundratusentals invånare.

Oppositionen varnar för att al-Assad planerar ett hugg i vad som utgör själva hjärtat för protesterna mot regimen, som dödat tusentals civila under upproret som pågått i snart ett år.

Beväpnade rebeller i den löst organiserade Fria syriska armén är nu åter redo att göra motstånd. En talesman säger att det är svårt att förutse när det stora angreppet från regeringsstyrkorna kommer att ske. Men han hävdar att al-Assad inte kan ta kontroll över staden.

Inte tillräckligt
-al-Assads styrkor förlitar sig på granatbeskjutning eftersom de inte har tillräckligt med folk. Vi talar om områden med en stor befolkning som de måste underkuva, säger major Maher al-Naimi som befinner sig i Turkiet till Reuters.

Naimi försäkrar att Fria syriska armén avser att försvara staden "till sista blodsdroppen". Han avstår från att precisera hur stora styrkor de båda sidorna har till förfogande. Men majoren i exil menar att den stridande kärnan utgör en liten del av al-Assads styrkor i Homs.

-Militärer som hoppat av har tagit sin tribut. Det är därför vi nu ser så många shabbiha (milismän) och säkerhetspoliser i hans trupper, säger Naimi.

Sönderskjutna hus
I Homs berättar aktivisten Mohammad Hassan att han kunnat lämna sin källare och betrakta förödelsen i staden under en kort paus i granatregnet.

-Det finns inte en gata utan två eller flera byggnader som är svårt skadade av granatbeskjutningen, säger han.

Bashar al-Assad, uppmuntrad av Rysslands och Kinas linje att inte lägga sig i Syriens "interna angelägenheter", har struntat i uppmaningar från många av världens ledare att stoppa blodbadet.

Men Ryssland får nu allt hårdare kritik från omvärlden för landet blockerat en FN-resolution med syfte att stoppa det dödliga våldet.

Källa:SVT Rapport/TT

 

Hård kritik mot ryskt Syrienveto

Publicerad 10 februari 2012

USA:s president Barack Obama fördömer al-Assads angrepp på demonstranterna som han beskriver som en "upprörande blodsutgjutelse", enligt BBC på nätet.

Och Ryssland får allt hårdare kritik för landets veto mot en FN-resolution, med syfte att stoppa det dödliga våldet i Syrien.

Nu väljer även EU:s utrikeschef Catherine Ashton att vässa kritiken mot Ryssland, som i likhet med Kina lade in veto i säkerhetsrådet.
Ashton luftade sin besvikelse över Rysslands agerande under ett besök i Mexiko.

Hon sade även att ryssarna nu måste inse att "vi helt enkelt inte kan låta detta ske"

Källa:SVT Rapport/TT

 

Hårt tryck mot Homs

Publicerad: 2012-02-09

New York. Regimens tryck är hårt mot Homs i centrala Syrien. Ännu en dag skakade staden av raketer och granateld, enligt vittnen.

Från Baba Amr, den hårdast belägrade stadsdelen i Homs, vädjar invånare om hjälp. För TT vittnar aktivister om nedbrända hus, hårda raketangrepp och hela familjer som utplånats.

– Jag har tur, jag har mycket stor tur som över huvud taget är i livet, säger aktivisten Omar Shaker via satellittelefon inifrån Baba Amr.

– Det är en katastrof, raketerna är fruktansvärda. Vi bönfaller omvärlden, de dödar barnen.

På eftermiddagen hade minst 56 människor mist livet i Syrien, varav 49 i Homs, enligt uppgift till TT från aktivistgruppen Lokala samarbetskommittéerna (LCC). Medier tillåts dock inte rapportera fritt från Syrien och därför kan inte uppgifterna oberoende bekräftas.

Syriens regim nekar kategoriskt till att våld används mot civila och säger sig strida mot beväpnade terrorister.

President Bashar al-Assad har i dag utfärdat ett dekret om att "tillämpa reglerna för nätkommunikation och bekämpa cyberbrott", rapporterar den statliga nyhetsbyrån Sana. Beskedet kommer samtidigt som syriska aktivister trappat upp sin kommunikation med omvärlden via nätet, bland annat genom att direktsända videomaterial inifrån belägrade Homs.

I helgen lade Kina tillsammans med Ryssland in sitt veto mot förslaget till resolution i FN:s säkerhetsråd som byggde på Arabförbundets initiativ och krävde president Bashar al-Assads avgång.

Syftet med förslaget var att världssamfundet ska bistå Arabförbundet att få stopp det dödliga våldet.

FN-chefen Ban Ki-Moon fördömer säkerhetsrådets misslyckande att enas om Syrien. Han vill nu att FN och Arabförbundet tillsammans ska skicka observatörer till landet där regeringsstyrkor dödat tusentals civila.

Ban ser säkerhetsrådets misslyckande att enas som "katastrofalt" för befolkningen.

– Det har uppmuntrat Syriens regering att trappa upp kriget mot sitt eget folk, sade Ban om vetona.

Generalsekreteraren skrädde inte orden om de syriska regeringsstyrkornas dödliga beskjutning av prodemokratiska demonstranter i staden Homs. Han ser också regimens upptrappning av våldet som ett "förebud om att det kommer att bli värre".

Källa:TT-AFP

 

SVT:s Samir Abu Eid: "Arméns stöd avgörande för regimen"

Publicerad 9 februari 2012

Den syriska regimens överlevnad hänger på arméns stöd, enligt SVT:s Syrienkorrespondent Samir Abu Eid.

Syriens Sverigeambassadör hävdade i gårdagens Aktuellt att regimen har full kontroll över läget.

Enligt Samir Abu Eid är dock arméns stöd avgörande för att regimen ska kunna behålla kontrollen över situationen.

-Där vi har varit och där man vet att det finns många oppositionella är det fullt av militärer och stridsvagnar, även inne i stadsdelarna. Där har man kontroll över läget genom tillgången till armén, men skulle den dra sig tillbaka, vilket omvärlden vill, skulle de förlora kontrollen över områdena.

FN-deltagande diskuteras
Något som idag livligt diskuteras i Damaskus, enligt Samir Abu Eid, är uttalandet från FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon om ett eventuellt deltagande från FN:s håll i arabförbundets mission.

-Det alla talar om är det faktum att Ban Ki-moon vill att observatörerna återvänder till Syrien. Arabförbundet har ju bett FN om hjälp att kunna vara ute i landet, vilket skulle vara ett sätt att få stopp på våldet.

Enligt SVT:s Syrienkorrespondent finns ett antal av arabförbundets observatörer fortfarande kvar i landet efter att den senaste missionen avbröts i slutet av förra månaden.

-De första observatörerna är faktiskt kvar här i Syrien. De sitter på ett hotell här i Damaskus och väntar på besked.

Splittrat land
Regeringssidan hävdar att våldet i Syrien kommer från beväpnade terroriststyrkor.

Denna bild delas av vissa delar av den syriska befolkningen, enligt Samir Abu Eid.

-Det beror naturligtvis helt på vem man talar med, men här i Damaskus och i Syriens andra stad Aleppo finns ett ganska stort stöd för regimen och för president Bashar al-Assad. Människorna som stödjer regimen säger samma sak - det är inga fredliga demonstranter, utan beväpnade gäng och terrorister.

Enligt Samir Abu Eid är oppositionen dock stark i andra städer och delar av landet.

-I de städer, stadsdelar och förorter där oppositionen är stark säger man att det handlar om vanliga människor, som precis som andra människor i arabvärlden nu har gått ut på gatorna fredligt och kräver frihet och demokrati.

Källa:SVT-Anna Grönberg

 

Fler dödade i Homs i dag

Publicerad: 2012-02-09

New York. De syriska regeringsstyrkornas bombardemang uppges ha tagit minst 13 människors liv i Homs i morse. Detta enligt aktivistuppgifter till både Reuters och AFP.

Samtidigt meddelade Kinas utrikesdepartement att en oppositionsdelegation från Syrien besökt landet denna vecka och mött vice utrikesminister Zhai Jun.

– Kina är villigt att hålla kontakt med och kommunicera med relevanta syriska oppositionsgrupper, sade UD-talesmannen Liu Wimin om mötet.

I helgen lade Kina tillsammans med Ryssland in sitt veto mot förslaget till resolution i FN:s säkerhetsråd som byggde på Arabförbundets initiativ och krävde president Bashar al-Assads avgång.

Syftet med förslaget var att världssamfundet ska bistå Arabförbundet att få stopp det dödliga våldet.

FN-chefen Ban Ki-Moon fördömer säkerhetsrådets misslyckande att enas om Syrien. Han vill nu att FN och Arabförbundet tillsammans ska skicka observatörer till landet där regeringsstyrkor dödat tusentals civila.

Ban ser säkerhetsrådets misslyckande att enas som "katastrofalt" för befolkningen.

– Det har uppmuntrat Syriens regering att trappa upp kriget mot sitt eget folk, sade Ban om vetona.

Ban talade med Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi i tisdags. Förbundet drog tillbaka sina observatörer i slutet av januari, på grund av det ökande våldet.

– Han informerade mig om att han avser att sända gruppen med Arabförbundets observatörer tillbaka till Syrien och bad FN om hjälp, sade Ban till reportrar sedan han informerat säkerhetsrådet om samtalet med al-Arabi.

– Vidare föreslog han att vi bör överväga en gemensam observatörsgrupp i Syrien, inklusive ett gemensamt specialsändebud, sade Ban.

Generalsekreteraren skrädde inte orden om de syriska regeringsstyrkornas dödliga beskjutning av prodemokratiska demonstranter i staden Homs. Han ser också regimens upptrappning av våldet som ett "förebud om att det kommer att bli värre".

Västländer har manat Syriens president Bashar al-Assad att avgå. Arabförbundet har lanserat en plan där han kan överlämna makten till en tillfällig ledare för att möjliggöra att nya val hålls. Ryssland och Kina har däremot stått på presidentens sida.

– Om det här dödandet fortsätter kommer det bara att undergräva hans legitimitet som Syriens ledare. Därför är det viktigt att vidta djärva och bestämda åtgärder. Situationen har nått en totalt oacceptabel nivå, sade Ban.

Källa:TT-AFP

 

Ban dömer ut FN:s Syrienmisslyckande

Publicerad 9 februari 2012

FN-chefen Ban Ki-Moon fördömer säkerhetsrådets misslyckande att enas om Syrien. Han vill nu att FN och Arabförbundet tillsammans ska skicka observatörer till landet där regeringsstyrkor dödat tusentals civila.

Ryssland och Kina lade i helgen in veto mot förslaget till resolution i FN:s säkerhetsråd. Syftet med förslaget var att världssamfundet ska bistå Arabförbundet att få stopp det dödliga våldet.

Ban ser säkerhetsrådets misslyckande att enas som "katastrofalt" för befolkningen.

-Det har uppmuntrat Syriens regering att trappa upp kriget mot sitt eget folk, sade Ban om vetona.

Ban talade med Arabförbundets generalsekreterare Nabil al-Arabi i tisdags. Förbundet drog tillbaka sina observatörer i slutet av januari, på grund av det ökande våldet.

-Han informerade mig om att han avser att sända gruppen med Arabförbundets observatörer tillbaka till Syrien och bad FN om hjälp, sade Ban till reportrar sedan han informerat säkerhetsrådet om samtalet med al-Arabi.

-Vidare föreslog han att vi bör överväga en gemensam observatörsgrupp i Syrien, inklusive ett gemensamt specialsändebud, sade Ban.

Generalsekreteraren skrädde inte orden om de syriska regeringsstyrkornas dödliga beskjutning av prodemokratiska demonstranter i staden Homs. Han ser också regimens upptrappning av våldet som ett "förebud om att det kommer att bli värre".

Västländer har manat Syriens president Bashar al-Assad att avgå. Arabförbundet har lanserat en plan där han kan överlämna makten till en tillfällig ledare för att möjliggöra att nya val hålls. Ryssland och Kina har däremot stått på presidentens sida.

-Om det här dödandet fortsätter kommer det bara att undergräva hans legitimitet som Syriens ledare. Därför är det viktigt att vidta djärva och bestämda åtgärder. Situationen har nått en totalt oacceptabel nivå, sade Ban.

Källa:TT

 

Kristna räds uppror i Syrien

Publicerad: 2012-02-08

Stockholm. Regimtrogna styrkor fortsätter sina massiva attacker mot befolkningen i Syrien.

Men i inbördeskrigets Syrien räds många kristna konsekvenserna av ett våldsamt uppror, följderna i ett maktvakuum och risken att militanta islamister tar makten.

– Vi vill att landet kommer över det här utan drastiska förändringar - annars kan det bli som i Egypten eller Irak där kristna förföljs, säger syriern Teghlatflasser Sauma vid Syrisk-ortodoxa församlingen i Tensta.

Källa:TT

 

Turkiet håller konferens om Syrien

Publicerad: 2012-02-08

Amman. Turkiet planerar en internationell konferens "så snart som möjligt" med olika regionala och internationella krafter för att lösa krisen i Syrien.

– Vi är fast beslutna att etablera ett brett forum . . . med alla berörda länder, sade utrikesminister Ahmet Davutoglu på onsdagen, enligt AFP.

Davutoglu flyger under onsdagen till USA för samtal med utrikesminister Hillary Clinton i ämnet. Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan ska dessutom tala i telefon med Rysslands president Dmitrij Medvedev.

Minst 47 människor uppges ha dödats av regeringsstyrkornas bomber mot den oroliga staden Homs i Syrien, sade aktivister och oppositionskällor tidigt i dag.

– Vi fick tillbaka elektriciteten kort och vi kunde kontakta olika kvarter här eftersom aktivisterna kunde ladda sina telefoner. Vi har räknat till 47 dödade efter midnatt, sade aktivisten Mohammad Hassan via satellittelefon.

Milis som uppges vara lojal till regimen i Syrien har dödat minst 20 civila när beväpnade grupper anföll tre hus i staden Homs. Den Londonbaserade organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter uppger att attacken riktades mot tre familjer i en stadsdel där oppositionen mot president Bashar al-Assad har ett starkt fäste.

– Milisen Shabbiha tog sig in i tre hus under natten och dödade fem personer i ett hus, ytterligare sju i ett annat hem och åtta i en tredje fastighet, säger Rami Abdelrahman som leder människorättsorganisationen.

Uppgifterna har inte bekräftats av myndigheterna och har inte kunnat verifieras av oberoende källor.

Att ett antal länder, främst i arab- och västvärlden, valt att kalla hem sina ambassadörer från Syrien kommer inte att hjälpa till att lösa krisen, menar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

– För oss är den logiken obegriplig, precis som det förhastade beslutet att frysa Arabförbundets observatörsinsats i Syrien. Jag tror inte att hemkallandet av ambassadörer bidrar till att skapa förutsättningar som gynnar ett genomförande av Arabförbundets initiativ, sade Lavrov på en presskonferens i Moskva på onsdagen, efter sitt besök i Damaskus i tisdags.

Han betonade samtidigt att syrierna själva måste ta de viktiga besluten, exempelvis om president Bashar al-Assads fortsatta öde.

– Det som görs som en följd av en nationell dialog måste vara ett resultat av en uppgörelse mellan syrierna själva, och acceptabelt för alla syrier. De som har tagit till vapen, såväl på regeringens som på oppositionens sida, måste pressas att lägga dessa vapen åt sidan och sätta sig vid förhandlingsbordet, sade Lavrov enligt Interfax.

Källa:TT-Reuters

 

Blodbadet fortsätter i Homs

Publicerad: 2012-02-08

Amman. Minst 47 människor uppges ha dödats av regeringsstyrkornas bomber mot den oroliga staden Homs i Syrien, sade aktivister och oppositionskällor tidigt i dag.

– Vi fick tillbaka elektriciteten kort och vi kunde kontakta olika kvarter här eftersom aktivisterna kunde ladda sina telefoner. Vi har räknat till 47 dödade efter midnatt, sade aktivisten Mohammad Hassan via satellittelefon.

Milis som uppges vara lojal till regimen i Syrien har dödat minst 20 civila när beväpnade grupper anföll tre hus i staden Homs. Den Londonbaserade organisationen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter uppger att attacken riktades mot tre familjer i en stadsdel där oppositionen mot president Bashar al-Assad har ett starkt fäste.

– Milisen Shabbiha tog sig in i tre hus under natten och dödade fem personer i ett hus, ytterligare sju i ett annat hem och åtta i en tredje fastighet, säger Rami Abdelrahman som leder människorättsorganisationen.

Uppgifterna har inte bekräftats av myndigheterna och har inte kunnat verifieras av oberoende källor.

Att ett antal länder, främst i arab- och västvärlden, valt att kalla hem sina ambassadörer från Syrien kommer inte att hjälpa till att lösa krisen, menar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

– För oss är den logiken obegriplig, precis som det förhastade beslutet att frysa Arabförbundets observatörsinsats i Syrien. Jag tror inte att hemkallandet av ambassadörer bidrar till att skapa förutsättningar som gynnar ett genomförande av Arabförbundets initiativ, sade Lavrov på en presskonferens i Moskva på onsdagen, efter sitt besök i Damaskus i tisdags.

Han betonade samtidigt att syrierna själva måste ta de viktiga besluten, exempelvis om president Bashar al-Assads fortsatta öde.

– Det som görs som en följd av en nationell dialog måste vara ett resultat av en uppgörelse mellan syrierna själva, och acceptabelt för alla syrier. De som har tagit till vapen, såväl på regeringens som på oppositionens sida, måste pressas att lägga dessa vapen åt sidan och sätta sig vid förhandlingsbordet, sade Lavrov enligt Interfax.

Källa:TT-Reuters

Ryssland kritisk till ambassadörsflykt från Syrien

"För oss är den logiken obegriplig"

Publicerad 8 februari 2012

Att ett antal länder, främst i arab- och västvärlden, valt att kalla hem sina ambassadörer från Syrien kommer inte att hjälpa till att lösa krisen, beklagar Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

-För oss är den logiken obegriplig, precis som det förhastade beslutet att frysa Arabförbundets observatörsinsats i Syrien. Jag tror inte att hemkallandet av ambassadörer bidrar till att skapa förutsättningar som gynnar ett genomförande av Arabförbundets initiativ, sade Lavrov på en presskonferens i Moskva på onsdagen, efter sitt besök i Damaskus i tisdags.

I syriernas händer
Han betonade samtidigt att syrierna själva måste ta de viktiga besluten, exempelvis om president Bashar al-Assads fortsatta öde.

-Det som görs som en följd av en nationell dialog måste vara ett resultat av en uppgörelse mellan syrierna själva, och acceptabelt för alla syrier. De som har tagit till vapen, såväl på regeringens som på oppositionens sida, måste pressas att lägga dessa vapen åt sidan och sätta sig vid förhandlingsbordet, sade Lavrov enligt Interfax.

Källa:TT

Publicerad: 2012-02-07

Chatta med Samir Abu Eid, SVT:s utsände i Syrien, ikväll 20:00 http://svt.se/2.147109

 

Allt fler åtgärder mot Syrien

Publicerad: 2012-02-07

Brasilia. Gulfländerna kommer att utvisa alla syriska sändebud, meddelas i ett gemensamt uttalande, enligt AFP.

Samtidigt som allt fler länder vidtar åtgärdet mot Syrien, är president Bashar al-Assad är redo att föra en dialog med oppositionen. Det säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov efter ett möte med al-Assad i Damaskus.

Enligt Lavrov kommer al-Assad också snart att meddela en tidpunkt för en folkomröstning om en ny författning.

– Vi hade ett mycket bra samtal med ledningen för Syrien. Vi upprepade att vi är redo att på alla sätt bidra till en snabb lösning på krisen, på basen av det som förts fram av Arabförbundet. Syriens president har också garanterat oss att han är helt inriktad på uppgiften att stoppa våldet, sade Lavrov efter mötet, enligt ryska nyhetsbyråer.

Syrien ska samtidigt ha "uttryckt intresse för en fortsatt och utvidgad" insats från Arabförbundet.

– Det är tydligt att försöken att stoppa våldet måste följas av en dialog mellan alla politiska krafter, sade Lavrov och förklarade att han fått "garantier" av al-Assad om att han är redo för detta.

President al-Assad kommer inom kort att meddela när en utlovad folkomröstning om en ny författning ska hållas, meddelade den ryske utrikesministern vidare och lovade fortsatta ryska samtal med olika syriska oppositionsgrupper.

– Målen är enkla och tydliga: vi måste förhindra civila dödsoffer. Regionen behöver fred. Syrien behöver fred, sade Lavrov enligt Interfax.

Spanien och Belgien har kallat hem sina ambassadörer från Syrien, samtidigt som gulfstaternas samarbetsorganisation GCC uppmanat sina medlemsländer att göra detsamma, rapporterar Reuters.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton och Brasiliens utrikesminister Antonio Patriota understryker sitt stöd för Arabförbundets försök att stoppa våldet i Syrien. På ett möte i Brasilia sade Patriota att han även står bakom möjliga åtgärder som att FN-chefen Ban Ki-Moon får en mer aktiv roll och ett tätare samarbete mellan FN och Arabförbundet.

Det ryska besöket har hälsats av "tacksamma" folkmassor på gatorna som bland annat viftat med ryska flaggor, berättas ryska medier.

I morse rapporteras om artilleribeskjutning av stadsdelar i Homs, den stad som kommit att symbolisera motståndet mot president Bashar al-Assads regim.

– Beskjutningarna är återigen koncentrerade mot stadsdelen Bab Amro. En läkare försökte ta sig dit på morgonen, men jag hörde att han blev skadad, säger Mohammad al-Hassan till nyhetsbyrån Reuters.

– Det finns ingen elektricitet, konstaterar al-Hassan.

Morgonens beskjutning följer på de attacker som krävde minst 95 dödsoffer i går, enligt aktivister.

Över 6 000 människor har dödats sedan den folkliga revolten mot Syriens regim startade i mars 2011, enligt den syriska oppositionen.

Källa:TT-AFP

SVT:s utsände om det kritiska läget i Syrien

"Nu kommer nödrop efter blod och mediciner"

Publicerad 7 februari 2012

I går dödades minst 95 människor när den syriska regimens bomber fortsatta falla över staden Homs. Nu varnar SVTs utsände Samir Abu Eid om att läget blir allt mer kritisk med brist på blod och medicin.

Samir Abu Eid är tillbaka i Damaskus efter att under gårdagen ha besökt Daraa en av de städer där strider mellan regimen och de oppositionella har rasat. Men värst drabbat är tredje största staden Homs som utsatts för bombningar sedan i lördags.

- Det pågår ständigt strider där civila attackeras. Det förs en hård offensiv mot människor och dessertörer från den syriska armen, rapporterar SVTs korrespondent på plats i Syrien.

- Läget i Homs blir allt mer kritisk, nu kommer nödrop efter blod och mediciner.

På tisdagsmorgonen rapporteras om fortsatt artilleribeskjutning av stadsdelar i den stad som kommit att symbolisera motståndet mot president Bashar al-Assads regim.

Vill ha ingripande utifrån
Under gårdagen kallade USA hem all sin personal från Syrien och stängde sin ambassad samtidigt talade president Barack Obama om sanktioner och diplomati för att lösa krisen.

-Sanktioner finns ju redan och det har man pratat om sedan i mars. Oppositionen vill ha ett ingripande utifrån för att stoppa dödandet av civila. Men med endast sanktioner kommer det här att fortsätta under väldigt lång tid framöver, menar Abu Eid.

Hur är läget för civilbefolkning i Syrien?

- I de belägrade städerna har de det väldigt svårt, i städerna utanför Damaskus till exempel. Det finns ingen el, inget telefonnät, priserna på mat stiger. Och då talar vi alltså om de städer där striderna inte rasar fritt.

Att få in hjälp i landet utifrån är inte helt lätt menar Abu Eid som är en av få journalister som faktiskt är på plats.

- Nej, det är svårt. Regimen kontrollerar allt här och hjälporganisationerna får inte jobba som de vill. Städerna i sin tur är ju belägrade och du behöver passera flera vägspärrar innan du kan komma in.

Källa:SVT-Robert Lundin

 

USA stänger ambassaden i Syrien

- Reinfeldt varnar för inbördeskrig

Publicerad 6 februari 2012

USA kallar hem alla sina diplomater från Syrien samtidigt betonar president Barack Obama att konflikten måste försöka lösas utan militära ingripanden.

-Det är väldigt viktigt att försöka lösa krisen i Syrien utan ett militärt ingripande utifrån och jag tror att det är möjligt, sa Obama i en intervju med tv-kanalen NBC.

Stänger ambassaden
På eftermiddagen meddelade dock USA:s säkerhetsdepartement att de stänger sin ambassad i Damaskus av säkerhetsskäl. All amerikansk personal har redan lämnat landet.

Enligt Obama fortsätter USA nu med fler sanktioner för att öka trycket på den syriska regimen att släppa fram en övergångsregering, rapporterar Reuters.

Inbördeskrig nära
Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas precis som Obamas om att de diplomatiska ansträngningarna ska ge resultat. Men varnade för ett stundande inbördeskrig.

-Ju fler som deserterar från den reguljära armén i Syrien, ju närmare ett inbördeskrig kommer vi, sa statsministern vid ett besök i Hässleholm på måndagen.

Källa:TT

 

50 uppges döda i anfall mot Homs

Publicerad: 2012-02-06

Nicosia. Minst 50 uppges ha dödats när syriska regeringsstyrkor åter bombade den upproriska staden Homs. Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att Ryssland måste fråga sig om det verkligen är läge nu att driva en annan Syrien-politik än vad Arabförbundet gör.

– Det är fruktansvärt här. Raketer regnar över oss. Massiva explosioner skakar byggnaderna. Vi vet inte vad vi ska ta oss till, säger en Homsbo till al-Jazira.

Minst 50 döda har konstaterats i måndagens bombardemang av Homs, uppger oppositionsrådet SNC enligt Reuters.

– Antalet vi har hört om från olika aktivister i Homs sedan granatbeskjutningen inleddes klockan sex i morse är 50, de flesta är civila, säger taleskvinnan Catherine al-Talli.

– De vill röka ut Fria syriska armén, sade Homsbon Hussein Nadr via telefon, syftande på de brokiga styrkor av desertörer och andra beväpnade män som sedan flera månader kontrollerar delar av staden.

Beväpnade "terroristgäng" ligger bakom de senaste dagarnas oroligheter i Homs, hävdar statlig syrisk tv. Bland annat sägs gängen ha placerat ut bomber i staden - som dock i många fall exploderat och dödat många av terroristerna under utplacerandet.

– Säkerhetsstyrkorna jagar terroristerna och kämpar mot dem, berättar syrisk tv, enligt AFP.

Även Zabadani, en stad nära gränsen till Libanon, uppges bli anfallen i dag. Zabadani har också länge kontrollerats av upprorsstyrkor.

I söndags dödades enligt oppositionen över 20 personer i regeringens offensiv mot Homs. Natten till i lördags utförde regeringsstyrkorna vad som kallats krigets värsta massaker, med över 200 döda i staden.

Ryssland måste fråga sig om det verkligen är läge nu att driva en annan Syrien-politik än vad Arabförbundet gör, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på måndagen i samband med att hon träffade Frankrikes president Nicolas Sarkozy i Paris.

Sarkozy meddelade för sin del att han kommer att tala med sin ryske kollega Dmitrij Medvedev om Syrien under måndagseftermiddagen, rapporterar Reuters.

– Frankrike och Tyskland överger inte det syriska folket. Vad som sker är en skandal. Vi accepterar inte att det internationella samfundet fortsätter att blockeras, sade Sarkozy dessutom.

Även från Storbritannien hördes samtidigt hårda ord mot Ryssland och Kina.

– Ryssland och Kina skyddar en regim som dödar tusentals människor. Vi anser att deras ställningstagande är obegripligt och oförlåtligt, sade en talesman för premiärminister David Cameron enligt AFP.

De diplomatiska ansträngningarna när det gäller Syrien måste fortsätta. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt vid ett besök i Hässleholm i dag.

– Det är naturligtvis ett stort problem att det verkar omöjligt att få med hela världssamfundet på kraven mot Syrien.

Statsministern framhöll USA:s utrikesminister Hillary Clintons uttalanden om att det finns sanktioner som kan vidtas utan att hela världen stödjer dem och som ändå kan vara verkningsfulla.

– Ju fler som deserterar från den reguljära armén i Syrien, ju närmare ett inbördeskrig kommer vi, sade statsministern.

USA:s president Barack Obama sade i en intervju med tv-kanalen NBC att det är väldigt viktigt att försöka lösa krisen i Syrien utan ett militärt ingripande utifrån och att han tror att det är möjligt. Enligt Obama kommer USA att fortsätta med fler sanktioner och öka trycket för att få Syrien att släppa fram en övergångsregering, rapporterar Reuters.

Källa:TT-AFP-Reuters

 

SVT:s utsände i Syrien: "Ett krigsliknande tillstånd"

- minst 50 döda i morgonens bombningar

Publicerad 6 februari 2012

Under morgonen har uppemot 50 dödats i den syriska regimens fortsatta bombningar mot staden Homs. Stora delar av landet befinner sig i ett krigsliknande tillstånd, rapporterar SVTs Samir Abu Eid.

SVTs utsände Samir Abu Eid är just nu på plats i Damaskus och har märkt av fortsatta oroligheter.

-Under natten har det rapporterats om oroligheter och stridigheter i flera städer mellan desertörer i militären och regimstyrkor. Bland annat i Homs, Hama och Daraa i södra Syrien där allt startade i mars förra året.

50 dödade i bombanfall
I morse svensk tid började återigen syriska regeringsstyrkor att bomba den upproriska staden Homs, säger vittnen till arabiska tv-kanaler. Minst 50 döda har konstaterats, uppger oppositionsrådet SNC enligt Reuters.

-Antalet vi har hört om från olika aktivister i Homs sedan granatbeskjutningen inleddes klockan sex i morse är 50, de flesta är civila, säger taleskvinnan Catherine al-Talli.

Soldater tillfångatagna
Enligt oppositionsgruppen Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter så har syriska armédesertörer drabbat samman med militär under morgonen. I en attack mot en militär kontrollstation i byn Al Bara i Edleb-området har tre officerare dödats och 19 soldater tagits till fånga.

Färska uppgifter till AFP från syriska oppositionsaktivister gör också gällande att "hundratals bepansrade fordon" ska ha gått till attack mot staden Zabadani i västra Syrien, nära gränsen mot Libanon. Zabadani har sedan slutet av januari sagts stå under oppositionens kontroll.

Men det är inte helt oproblematiskt att rapportera inifrån det stängda Syrien.

-Problemet är att man hör rapporter om skottlossning men det svåra är att få de här uppgifterna bekräftade eftersom regeringen inte tillåter oss att åka fritt i landet, berättar SVT:s Samir Abu Eid på plats i Syrien.

Krypskyttar på taken
Samir Abu Eid är nu på väg till Daraa och hoppas få en möjlighet att prata med de oppositionella där. I Damaskus är situationen för de regimkritiska väldigt pressad.

- I går var vi i två förorter utanför Damaskus och de var helt belarmade av militären med krypskyttar på taken. Det var väldigt obehagligt för människorna här där de flesta är oppositionella. När vi filmade tog militären vår kamera och det blev en väldigt hotfull stämning.

- Det är ett krigsliknande tillstånd på många platser här i Syrien.

Hur nära kommer du människorna?

-Här i Damaskus har regeringen sitt starkaste fäste. Men när vi tjatar och får en chans att komma ut till de oppositionella då får vi höra lite men de är rädda. De viskar och sedan drar de sig undan.

-Jag får känslan att många här vill att regimen ska avgå men det är svårt att filma detta.

Källa:SVT-Robert Lundin

 

Kontaktgrupp för Syrien

Publicerad 5 februari 2012

Paris. Arabiska och europeiska länder diskuterar att skapa en kontaktgrupp för att hitta en lösning på problemen i Syrien sedan Ryssland och Kina lagt in sitt veto mot resolutionsförslaget i FN:s säkerhetsråd.

– Frankrike ger inte upp, sade Frankrikes president Nicolas Sarkozy när han presenterade det franska initiativet till kontaktgruppen som ska organisera ett stöd för Arabförbundets plan.

Efter säkerhetsrådets möte sade den franske utrikesministern Alain Juppe att vetot hade paralyserat världssamfundet.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton förklarade i dag att hon anser att omröstningen dagen innan i FN:s säkerhetsrådet var en "travesti". Hon sade också att USA skulle fortsätta att arbeta med "vänner till ett demokratiskt Syrien runt om i världen för att stödja oppositionens ansträngningar att få till stånd en fredlig demokratisk förändring".

Tidigare under dagen hade frustrerade syrier i Tripoli i Libyen samlats utanför Rysslands ambassad och skanderat anti-ryska slagord och hissat Syriens "nya flagga".

Enligt en AFP-journalist på plats tog sig sedan omkring 200 personer in i ambassaden efter att först ha slitit ned den ryska flaggan.

Tunisiens premiärminister Hamadi Jebali sade på söndagen att att Moskva och Peking "missbrukat" sin vetorätt i säkerhetsrådet.

– Det är obestridligt att det internationella samfundet nu måste se över detta tillvägagångssätt för beslutsfattande, konstaterade han.

Källa:TT-Reuters

 

Clinton: Kampen för demokrati i Syrien fortsätter

Publicerad 5 februari 2012

USA:s utrikesminister Hillary Clinton förklarade på söndagen att hon anser att omröstningen dagen innan i FN:s säkerhetsrådet var en "parodi".

Hon sade också att USA skulle fortsätta att arbeta med "vänner till ett demokratiskt Syrien runt om i världen för att stödja oppositionens ansträngningar att få till stånd en fredlig demokratisk förändring".

Hillary Clinton sade existerande sanktionerna mot president Bashar al-Assads regim ska stärkas. Nya sanktionerna ska sökas för att stoppa inflöde av finansiering och vapen till den syriska regimen.

-Vi kommer att arbeta för att söka regionala och nationella sanktioner mot Syrien och stärka de vi har, sade Clinton under ett besök i Bulgariens huvudstad Sofia.
-Vi kommer att verka för att avslöja dem som fortfarande finansierar regimen och sänder vapen som används mot försvarslösa syrier inklusive kvinnor och barn, sade Clinton.

"Avskyvärt"
Direkt efter omröstningen i FN:s säkerhetsråd där Ryssland och Kina lade in sitt veto mot en resolution mot Syrien, kallade USA:s FN-ambassadör Susan Rice ländernas agerande "avskyvärt". Rice anklagade också Ryssland och Kina för att "sälja ut det syriska folket och skydda en tyrann".
-Allt blod som spills framöver är på deras händer, fortsatte Rice.

Tunisiens premiärminister Hamadi Jebali sade på söndagen att att Moskva och Peking "missbrukat" sin vetorätt i säkerhetsrådet.

-Det är obestridligt att det internationella samfundet nu måste se över detta tillvägagångssätt för beslutsfattande, konstaterade han.

Attack mot rysk ambassad
Tidigare under dagen hade frustrerade syrier i Tripoli i Libyen samlats utanför Rysslands ambassad och skanderat anti-ryska slagord och hissat Syriens "nya flagga".

Enligt en AFP-journalist på plats tog sig sedan omkring 200 personer in i ambassaden efter att först ha slitit ned den ryska flaggan.

Källa:TT/SVT

Sammanstötningar i Daraya

"Syriska styrkor besköt sörjande"

Publicerad 5 februari 2012

Våldet i Syrien har skördat ytterligare 48 offer, enligt oppositionsgruppen Syrian observatory for human rights.

Tolv civila dödades och 30 skadades på lördagen i Daraya, en förstad till Damaskus.

-Säkerhetspoliser öppnade eld mot de sörjande då de begravde dem som dödades dagen före i samma stad, sade oppositionsgruppens ledare Rami Abdel Rahman.

Bland dem som miste livet under lördagen fanns också 18 soldater och sex armédesertörer.

Källa:TT

 

Kina och Ryssland blockerar förslag

Publicerad 4 februari 2012

Beirut/Nicosia. Kina och Ryssland blockerar resolutionsförslaget som lagts fram i säkerhetsrådet och som stödjer sig på Arabförbundets initiativoch kräver den syriske presidenten Bashar al-Assads avgång.

Minst 260 personer har enligt syrisk opposition mist livet i arméattacker i Homs. Inför säkerhetsrådsmötet kallas det "en av de mest fruktansvärda massakrerna" hittills under upproret.

Oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet (Syria HR) larmade i fredags om hur militären med full kraft börjat angripa staden Homs, och i synnerhet al-Khalidiyya, en stadsdel som är känd för upproriskhet mot regimen.

– De syriska soldaterna bombarderar området med granater från flera håll. Många byggnader brinner, en del är förstörda, sade Syria HR:s chef Rami Abd al-Rahman till Reuters.

Sedan många hus rasat samman angavs dödssiffran till över 200, på lördagsmorgonen räknades till 260 döda.

Det nationella oppositionsråd, SNC, som enligt libysk modell har bildats, beskriver utvecklingen i Homs som "en av de mest fruktansvärda massakrerna sedan upprorets början i Syrien". SNC kräver också att "Ryssland ändrar sin inställning".

Ryssland är den största motståndaren till de resolutionsförslag som kommer i FN:s säkerhetsråd i New York. Om omvärlden ska få FN-mandat att ingripa - så som skedde i Libyen - måste Ryssland släppa igenom en skarpt formulerad resolution.

– Utkastet passar oss inte alls, sade utrikesminister Sergej Lavrov till rysk tv i Moskva.

Ryssland tycker att händelserna i Syrien är en intern angelägenhet.

– Vi säger inte att denna resolution är hopplös, sade Lavrov till delegaterna på den säkerhetskonferens som för närvarande pågår i München i Tyskland.

Den ryske utrikesministern berättade också att han redan haft diskussioner med sin amerikanska kollega Hillary Clinton och att de skulle ha fortsatta överläggningar på plats i München om resolutionen. Det är fortfarande oklart om samtalet mellan dem lett till att parterna närmat sig varandra. Lavrov ska tillsammans med underrättelsechefen och expremiärministern Michail Fradkov resa till Syrien på tisdag - den 7 februari - för att träffa landets president Bashar al-Assad, uppger den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.

President Barack Obama kräver efter blodbadet i Homs den syriske presidentens omedelbara avgång och att övergångsprocess till demokrati inleds.

Regimen i Damaskus hänvisar däremot till utländska krafter. I Homs handlar det om att "oskyldiga medborgare har kidnappats, torterats och slaktats av de beväpnade terroristgrupperna", grupper som "stöds av en del länder som Qatar, Turkiet, Frankrike och många andra", skrev den statliga nyhetsbyrån Sana på lördagen, med hänvisning till anonyma källor i Damaskus.

Enligt Sana handlar det om "en hysterisk kampanj", just för att "påverka en del länders hållning i FN:s säkerhetsråd".

De senaste dygnen kommer också rapporter från olika håll i världen om att syriska ambassader har stormats av upprörda exilsyrier.

Källa:TT-AFP

 

"Fruktansvärd massaker" i Homs

Publicerad 4 februari 2012

Beirut/Nicosia. Minst 260 personer har enligt syrisk opposition mist livet i arméattacker i Homs. Inför ett nytt säkerhetsrådsmöte under dagen kallas det "en av de mest fruktansvärda massakrerna" hittills under upproret.

Oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet (Syria HR) larmade i fredags om hur militären med full kraft börjat angripa staden Homs, och i synnerhet al-Khalidiyya, en stadsdel som är känd för upproriskhet mot regimen.

– De syriska soldaterna bombarderar området med granater från flera håll. Många byggnader brinner, en del är förstörda, sade Syria HR:s chef Rami Abd al-Rahman till Reuters.

Sedan många hus rasat samman angavs dödssiffran till över 200, på lördagsmorgonen räknades till 260 döda.

FN-omröstning under dagen?

Det nationella oppositionsråd, SNC, som enligt libysk modell har bildats, beskriver utvecklingen i Homs som "en av de mest fruktansvärda massakrerna sedan upprorets början i Syrien". SNC kräver också att "Ryssland ändrar sin inställning".

Ryssland är den största motståndaren till de resolutionsförslag som kommer i FN:s säkerhetsråd i New York. Om omvärlden ska få FN-mandat att ingripa - så som skedde i Libyen - måste Ryssland släppa igenom en skarpt formulerad resolution. Men på lördagen tydde ingenting på att ens den urvattnade version som eventuellt skulle upp till omröstning senare under dagen skulle godkännas.

– Utkastet passar oss inte alls. Jag hoppas att det inte kommer upp till omröstning, sade utrikesminister Sergej Lavrov till rysk tv i Moskva.

Ryssland tycker att händelserna i Syrien är en intern angelägenhet.

"Hysterisk kampanj"

Regimen i Damaskus hänvisar däremot till utländska krafter. I Homs handlar det om att "oskyldiga medborgare har kidnappats, torterats och slaktats av de beväpnade terroristgrupperna", grupper som "stöds av en del länder som Qatar, Turkiet, Frankrike och många andra", skrev den statliga nyhetsbyrån Sana på lördagen, med hänvisning till anonyma källor i Damaskus.

Enligt Sana handlar det om "en hysterisk kampanj", just för att "påverka en del länders hållning i FN:s säkerhetsråd".

De senaste dygnen kommer också rapporter från olika håll i världen om att syriska ambassader har stormats av upprörda exilsyrier.

Källa:TT-AFP

Fredagens facit i Syrien: 262 döda

Publicerad 4 februari 2012

Nicosia. Granateld har dödat 217 civila i den syriska staden Homs, uppgav oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet natten till lördagen.

I Rastan, en förort till Damaskus, dödades ytterligare tio människor.

De senaste offren innebär att fredagens dödstal stigit till minst 262.

– Det är rena massakern, sade rörelsens ledare Rami Abdel Rahman. Han krävde ett "omedelbart ingripande" från Arabförbundet.

Han befarade att dödssiffran skulle stiga eftersom många skadats allvarligt i granatattackerna.

Granatbeskjutningen fortsatte i Homs under natten och enligt Abdel Rahman fanns kvinnor och barn bland de döda.

– De syriska soldaterna bombarderar området med granater från flera håll. Många byggnader brinner, en del är förstörda, sade han till Reuters.

Samtidigt som dödssiffrorna steg i Syrien beslutade FN:s säkerhetsråd att mötas klockan nio på lördagsmorgonen lokal tid för att rösta om det europeisk-afrikanska resolutionsförslaget om ett slut på våldet i landet.

Enligt diplomater i FN hade Ryssland, utan framgång, begärt att mötet skulle börja först klockan 11.

Om Ryssland, som motsatt sig alla tidigare skrivningar, röstar för resolutionen, lägger ner sin röst eller lägger in sitt veto är oklart.

Det nya förslaget som läggs fram för omröstning stöder Arabförbundets krav på att presidenten Bashar al-Assad överlämnar makten till en samlingsregering inom två månader men kräver inte att han ska avgå, enligt AFP.

Källa:TT-AFP

Fredagens facit i Syrien: 150 döda

Publicerad 4 februari 2012

Nicosia. Granateld dödade 105 civila i den syriska staden Homs, uppgav oppositionsgruppen Syriska människorättsobservatoriet sent på fredagen.

I Rastan, en förort till Damaskus, hade ytterligare tio människor dödats.

De senaste offren innebär att fredagens dödstal stigit till minst 150.

– Det är rena massakern, sade rörelsens ledare Rami Abdel Rahman. Han krävde ett "omedelbart ingripande" från Arabförbundet.

Han befarade att dödssiffran skulle stiga eftersom många skadats allvarligt i granatattackerna.

Källa:TT-AFP

17 dödade i Syrienprotester

Publicerad 3 februari 2012

Damaskus. Tusentals demonstranter samlades i dag i flera städer i Syrien för att minnas en massaker med tusentals dödsoffer 1982. Minst 17 människor ska ha dödats av regeringsstyrkor under manifestationerna.

Tusentals demonstranter i Hama, Idlib, Daraa och Damaskus trotsade beväpnade regeringsstyrkor och flockades på gatorna för att minnas den massaker som dödade tiotusentals människor 1982.

Minst 17 personer, varav två barn, dödades i Syrien på fredagen, uppgav aktivister till AFP. Av dessa dödades minst fyra i Hama och Daraya, då regeringsstyrkor öppnade eld mot demonstranter.

Samtidigt rapporteras om att en försiktig optimism kan skönjas i FN:s säkerhetsråds försök att övertyga Ryssland om att stödja en resolutions som fördömer våldet i Syrien. Men den ryska vapenexporten till Syrien fortsätter.

Trots oroligheter och strider mellan regimtrogna styrkor och oppositionella rebeller fortsätter Ryssland att exportera vapen till Syrien, uppger den ryske försvarsministern.

Tidigare har ryska regeringsföreträdare hävdat att ryska vapen som exporteras till Syriens militär inte används i den interna konflikten i landet.

– Vi har gjort vissa framsteg. Det finns en önskan att komma fram till en text som kan godkännas de närmaste dagarna, men vi är inte där ännu, sade det brittiska sändebudet Mark Lyall Grant efter ett tretimmarsmöte i rådet på onsdagen.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin sade att ryssarna nu mycket bättre förstod vad som behöver göras för att en överenskommelse ska kunna nås.

– Jag tycker att det var ett ganska bra möte, sade Tjurkin.

Ett nytt resolutionsförslag väntades efter onsdagens möte i säkerhetsrådet för att överlämnas till rådsmedlemmarna på torsdagen för nya diskussioner, uppgav diplomater.

Ingen omröstning om en resolution har planerats under de närmaste dagarna, uppger Rysslands biträdande utrikesminister Gennadij Gatilov för den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Ryssland meddelar samtidigt att man "inte kan stödja" det utkast till resolution om Syrien som nu föreligger, rapporterar AFP och Reuters..

Källa:TT-AFP

Inga framsteg i FN:s Syriensamtal

Publicerad 3 februari 2012

Förhandlingarna i FN:s säkerhetsråd om förslaget till resolution mot våldet i Syrien har kört fast igen trots försöken att tillfredsställa Rysslands krav på nedtoning.

Torsdagens möte var "inte så bra" sade Indiens FN:s ambassadör Hardeep Singh Puri sedan en dag av samtal slutat utan enighet om hur regeringsstyrkornas våld ska bemötas.

"Vi är nära"
Li Baodong, den kinesiska ambassadören, som liksom Ryssland är skeptisk till behovet av en tuff FN:resolution sade:
-Vi är nära, men inte där ännu. Fler överläggningar behövs.

Diplomater sade att man under dagen gjort stora eftergifter till Ryssland genom att ta bort det uttalade kravet på den syriske presidenten Bashar al-Assads avgång, som fanns i det väststödda ursprungliga förslaget från Arabförbundet.

Enligt en diplomatkälla klargjorde Rysslands ambassadör Vitalij Tjurkin under rådsmötet att Ryssland lägger in sitt veto om rådet röstar om Arabförbundets förslag redan på fredagen.

Ryssarna tveksammare
Ryssarna vänder sig särskilt mot en formulering i förslaget som säger att säkerhetsrådet "fullt ut stöder" den arabiska planen. Den innebär bland annat att Assad avgår. Ryssland anser att detta är samma sak som ett regimskifte.

Trots Rysslands protester förberedde förslagsställarna på torsdagskvällen en version färdig att lägga fram för omröstning, sade en diplomat som var med vid rådets sammanträde.

Källa:TT

 

"Spädbarn torteras till döds i Syrien"

Publicerad 2 februari 2012

I dag är det på dagen 30 år sedan Hama-massakern inleddes i Syrien. -Det är väldigt svårt att få ut rapporterna just i dag. De har slagit ut våra satellittelefoner, säger Bassam Al-Baghdady, som sprider information från Syrien via twitterkontot @SyrienNyheter.

Hama-massakern inleddes på order av president Bashar al-Assads far. Mellan 10.000 och 40.000 människor dödades och den syriska oppositionen kvästes. Sedan dess har landets regim varit övertygad om att alla uppror kan slås ner - bara man använder tillräckligt mycket våld.

Och massakern var avgörande för utvecklingen i landet, säger Emma Jørum, statsvetare vid Uppsala universitet, till SVT:

-Dels satte det stopp mot ett väpnat uppror mot regimen som hade pågått sedan 1976, dels resulterade det i att hela det muslimska brödraskapet i princip utrotades i Syrien, och oppositionen blev i princip lika med noll.

Informationsstopp
Bassam Al-Baghdady förmedlar via twitterkontot @SyrienNyheter information på svenska från Syrien. Han har haft stora problem att få ut information i dag, när årsdagen av Hama-massakern uppmärksammas i Syrien.

Genom att koppla upp oss till grannländernas nätverk har vi fått ut uppgifterna om att nio personer dödats hittills i dag. I Damaskus är det stor brist på vatten och livsmedel, säger han till SVT.

Varje dag tar Bassam Al-Baghdady emot fruktansvärda bilder från Syrien på torterade barn och våldtagna och mördade kvinnor. Vissa bilder är så hemska att han inte lägger ut dem.

-Det yngsta tortyroffret heter Affat och är fyra månader. Hon torterades ihjäl inför sina föräldrar, för att hennes pappa är aktivist, säger han.

Hur kan vi vara säkra på att bilderna inte är förfalskade?
-Visst kan man förfalska en, två eller tre bilder. Men varje dag läggs det ut upp till 2.000 bilder och filmer på nätet, vi skulle aldrig kunna förfalska så mycket bilder, det har vi inte resurser till.

SVT på plats i Syrien
SVT:s reporter Samir Abu Eid har efter tio månaders väntan fått visum till Syrien och befinner sig just nu i Damaskus.

-I centrala Damaskus är det på ytan ganska lugnt, men regimen kommer inte att låta oss jobba fritt. De låter oss inte åka någonstans.

Folk från informationsministeriet och säkerhetstjänsten följer SVT:s team i hälarna, men Samir Abu Eid är ändå hoppfull om att så småningom få intervjua även regimkritiker.

-Jag tror att regimen inser att vi är journalister och att vår uppgift är att prata även med oppositionen för att ge en så korrekt bild som möjligt, säger han.

Demonstrationer väntas
Inne i centrala Damaskus har Samir Abu Eid sett soldater och en del prickskyttar som gömer sig i skydd av stora sandhögar. I de mer oroliga städerna där det pågår protester har prickskyttarna dödat många oppositionella.

-Jag vet att aktivister planerar stora demonstrationer i dag eftersom det är på dagen 30 år sedan massakern i Hama. Jag har inte sett någonting ännu, men det är mycket möjligt att det kommer att vara oroligt senare i dag. Det är på kvällen många människor vågar sig ut för att demonstrera.

Källa:Freja Salö, SVT

SVT:s utsända rapporterar från Syrien

Publicerad 2 februari 2012

Efter tio månaders väntan på visum fick äntligen SVT:s utsända korrespondent Samir Abu Eid och fotograf Anna Stålberg komma in i Syrien för att rapportera om oroligheterna där.

-Vi kom i morse och fick vår utrustning beslagtagen på flygplatsen direkt, berättar Samir Abu Eid. Nu har vi fått ytterligare ett tillstånd från informationsministeriet, så vi hoppas få ut utrustningen snart.

Hur styrda kommer ni att vara av regimen?

-Mycket styrda, vi har en så kallad överrock med oss, berättar Samir. Vi vill ju resa runt i landet och prata med de människor som demonstrerar och vill ha förändring. Vi har heller fått ta med direktsändningsutrustng.

Får ni åka vart ni vill?

-Nej, regimen låter oss inte resa till områden där oppositionen har kontroll. Där pågår fortfarande strider hela tiden där bland annat prickskyttar angriper demonstranterna.

Har ni märkt av oroligheterna något i Damaskus där ni är nu?

- Nej, inte mer än att det är en hel del soldater här och säkerheten verkar vara förhöjd på en del platser.

Och Arabförbundets observatörer?

-Det är ett hundratal kvar som avvaktar nya beslut från Arabförbundet. Gulfländernas obaservatörer har däremot drait sig ur eftersom regimen fortsätter sina angrepp på demonstranterna inte tillåter dem att arbeta som de vill. Dagligen dödas fortfarande civila, säger Samir Abu Eid.

Källa:Nils Edman, SVT

FN: Vissa framsteg i Syrienfrågan

Publicerad 2 februari 2012

En försiktig optimism kan skönjas i FN:s säkerhetsråds försök att övertyga Ryssland om att stödja en resolutions som fördömer våldet i Syrien.

-Vi har gjort vissa framsteg. Det finns en önskan att komma fram till en text som kan godkännas de närmaste dagarna, men vi är inte där ännu, sade det brittiska sändebudet Mark Lyall Grant efter ett tretimmarsmöte i rådet på onsdagen.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Tjurkin sade att ryssarna nu mycket bättre förstod vad som behöver göras för att en överenskommelse ska kunna nås.

-Jag tycker att det var ett ganska bra möte, sade Tjurkin.

Ett nytt resolutionsförslag väntades efter onsdagens möte i säkerhetsrådet för att överlämnas till rådsmedlemmarna på torsdagen för nya diskussioner, uppgav diplomater.

Källa:TT

 

Krisen i Syrien pressar FN

Publicerad 31 januari 2012

Krismötet i FN:s säkerhetsråd om Syrien splittrar de tyngsta aktörerna.

Trots att kraven på Syrien urvattnats i resolutionsförslaget, så varnade Ryssland för att förslaget kan leda till "inbördeskrig".

Intensivt diplomatiskt spel
Inför tisdagens möte på eftermiddagen i FN-högkvarteret i New York pågick ett intensivt diplomatiskt spel. Arabvärldens och västländernas blickar var riktade mot Ryssland, som kategoriskt sagt nej till att tillåta en resolution som hotade med militära insatser och krävde att Syriens president Bashar al-Assad skulle överlämna makten till vicepresidenten.

Tryck från ministrar
Förslaget från Arabförbundet har anammats av Storbritannien, Frankrike och USA. USA:s utrikesminister Hillary Clinton, franske kollegan Alain Juppé och britten William Hague reste till New York för att sätta tyngd bakom orden i förhandlingarna.

Men i ett utkast som cirkulerade i FN inför mötet hade alla hänvisningar till militära insatser mot regimen i Damaskus strukits.
In i det sista kom dock iskalla svar från Moskva.
Vice utrikesminister Gennadij Gatilov varnade för att resolutionsförslaget om Syrien innebär "en väg mot inbördeskrig".
-Resolutionsförslaget om Syrien som skrivits av västländer leder inte mot en kompromiss, sade han.

Rysk vapenexport
Ryssland har omfattande handelsuppgörelser med Syrien och exporterar dessutom vapen till landets armé - även om Ryssland urskuldande sade att vapnen inte används mot regimkritiker.
Ett ryskt veto stoppar effektivt resolutionen - vilket man har gjort vid en tidigare Syrienresolution. Även Kina har varit emot en kraftfull resolution.

Medan förhandlingar pågick i säkerhetsrådet, fortsatte konflikten i Syrien att skörda dödsoffer. Människorättsorganisationer hävdade att minst 100 personer dödats i de senaste tre dagarna av strider, när regeringstrogna trupper återerövrat förorter till Damaskus.

Källa:TT

 

EU kräver att FN pressar Syrien

Publicerad 31 januari 2012

I dag mötes FN:s säkerhetsråd för att diskutera en resolution mot Syrien. EU vill nu att FN ökar pressen på Syrien för att få slut på förtrycket och våldet i landet.

Bara i måndags ska 100 personer, varav 55 civila, ha dödats, enligt exilorganisationen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Resolutionen väntas bland annat syfta till att få president Bashar al-Assad att lämna över makten till vicepresidenten, men alla sådana krav har hittills blockerats av Kina och Ryssland.

-Jag tror att det blir en ganska svag resolution i och med att både Kina och Ryssland har varit emot en FN-resolution. Men det är ändå ett steg framåt, säger Alexander Atarodi, mellanösternexpert på FOI, till SVT.

EU kräver hårdare tag
Nu kräver EU att FN agerar mot Syriens regim.
-Vi är upprörda över grymheterna som begås av den syriska regimen och manar säkerhetsrådet att ta de, sedan lång tid, nödvändiga stegen för att få stopp på förtrycket, sade EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy på en presskonferens efter måndagens toppmöte i Bryssel.

Också USA:s utrikesminister Hillary Clinton krävde att FN agerar mot Syrien.

Damaskus tillbakavisar USA:s och EU:s krav.
"De aggressiva uttalandena från USA och Väst mot Syrien trappas upp på ett skandalöst sätt", sade utrikesdepartementet i en kommentar distribuerad av den officiella nyhetsbyrån Sana.

Källa:SVT/TT

Utvecklingen i Syrien forts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.