Årets bästa fonder hittills

Fondåret har börjat bra, i genomsnitt har alla fonder stigit med drygt 6,5 procent hittills i år. De bästa har gått upp med 25 procent. Här är fondtoppen hittills i år.

Den senaste tiden har Stockholmsbörsen inte rosat marknaden. Upp- och nedgångarna har avlöst varandra och investerarna kastas mellan hopp och förtvivlan. Men ser vi i ett lite längre perspektiv har året börjat bra, åtminstone för fondspararna.

Av de cirka 3 675 fonderna som finns på den svenska marknaden har drygt 3 200 stigit i värde, vilket motsvarar 88 procent. Vi har ännu inte fått någon riktigt härdsmälta hos fonderna. De sämsta har under årets första tre månader tappat knappt 10 procent i värde. I genomsnitt har fonderna stigit med drygt 6,5 procent.

Det finns också gott om riktiga raketfonder, 42 stycken har stigit med mer än 20 procent. Men det är en norsk småbolagsfond som har börjat året allra starkast, DNB SMB. Den har stigit med drygt 26,5 procent.

Annars är det framför allt Turkietfonder och Rysslandsfonder som har gått starkast. Av de 42 fonderna som ligger på plus 20 procent eller mer är åtta Turkietfonder och sju Rysslandsfonder, följt av fyra Östeuropafonder och lika många europeiska småbolagsfonder.

Bland Turkietfonderna ligger Magna Turkey bäst till med en avkastning på knappt 25,5 procent. Men BNPP L1 Equity Turkey ligger hack i häl på drygt 25 procent. På tredje plats bland Turkietfonderna ligger UBAM Turkish Equity A EUR på 24,5 procent.

I gruppen Rysslandsfonder toppar Evli Greater Russia A listan med en avkastning på cirka 26,5 procent. Den näst bästa Rysslandsfonden kommer en bit ned. Northern Star Russia A har stigit med 23,5 procent. Det nystartade fondbolaget, Tundra Fonder, ligger med sin Rysslandsfond, Tundra Rysslandsfond på tredje plats med en uppgång på drygt 23 procent.

Bland Östeuropafonderna ligger Swedbank Robur bäst till med sin Swedbank Robur Balkanfond som har stigit med drygt 25,5 procent. Den har en stor andel investerat i Turkiet. Det har de även de andra Östeuropafonderna som ligger på topplistan.

Renaissance Ottoman ligger på andra plats i kategorin med en avkastning på drygt 23 procent, följd av Trigon Balkan A som steg med 22,5 procent under årets första tre månader.

Den ekonomiska situationen i Europa må vara dålig, men det finns fonder som har lyckats placera kundernas pengar riktigt bra hittills i år. Allra bäst har året startat för småbolagsfonden, ODIN Europa SMB, som ligger på plus 24 procent.

Men även Invesco Continental European Small Companies har gått lika bra och stigit med 24 procent. Ett par procentenheter bakom ligger MS INVF European Small Cap Value med en avkastning på drygt 22 procent.

Bland raketfonderna finner vi också tre Sverigefonder. Småbolagsfonden, Tangent, ligger bäst till och har stigit med drygt 21 procent. Men att det går att skapa god avkastning i de större bolagen visar Danske Invest Sverige Fokus som har stigit med nästan lika mycket. Den tredje Sverigefonden på listan är PSG Small Cap, även den på 21 procents avkastning.

Raketfonderna Avk%
2012 Q1
   
DNB SMB 26,6
Evli Greater Russia A 26,5
Swedbank Robur Balkanfond 25,7
Magna Turkey A 25,5
BNPP L1 Equity Turkey I 25,2
HSBC GIF Indian Equity A Acc 24,8
Fondita Equity Spice A 24,5
UBAM Turkish Equity A EUR 24,5
ODIN Europa SMB 24,1
Invesco Cont European Sm Co Eq A 24,0
Select Brasilien 23,6
Northern Star Russia A 23,6
HSBC GIF Turkey Equity A Inc 23,3
Danske Invest Mustameri K 23,3
Renaissance Ottoman 23,1
Tundra Rysslandsfond 23,0
GS India Equity A 22,8
Stockpicker Norden Aktiv 22,7
Handelsbanken Brazil A 22,7
Trigon Balkan A 22,5
FIM Nordic 22,3
MS INVF European Sm Cap Val A 22,3
LM Capital Mgmt Opp A Inc (A) $ 22,1
Handelsbanken Norge 21,9
Standard Life SICAV Indian Eqs A 21,7
Kotak Indian Mid-Cap C 21,7
Henderson Horizon Pan Eurp Smlr Coms A2 21,5
Tanglin Tangent 21,3
WestLB Me Co Fd Eastern Europe Div A 21,3
Danske Invest Sverige Fokus 21,1
PSG Small Cap 21,0
East Capital Russia 20,9
East Capital Turkish 20,9
East Capital LUX Russian A EUR 20,8
Fondita Nordic Small Cap A 20,8
BNPP Plan International Derivatives I 20,8
HSBC GIF Singapore Equity A Acc 20,6
Russian Prosperity Euro A 20,5
Tundra Pakistanfond 20,4
GustaviaDavegårdh Greater Russia S/M Cap 20,4
Turkisfund Equities I 20,3

2 kommentarer:

 1. Hej ! Vet inte om du känner till oss men vi driver sajten www.shareville.se - som handlar om att koppla ihop sparare med varandra.

  I sommar kommer vi att anordna en aktietävling med ett första pris på 15.000 kr. Skulle du vara intresserad av att vara med?

  Här kommer lite mer info:

  ’’Köp till sillen och sälj till kräftorna’’ Sommartävling 2012

  1. Var med i sommartävlingen
  Visa upp dig själv med bild/logga, beskrivning, länk

  2. Om du vill kan du skriva/länka till oss med text eller banner.
  Du får 20 kr per registrerad gratismedlem

  3. Just nu har vi en EM-kampanj som drar mycket intresse
  ’Bli medlem eller bjud in vänner så kan du vinna EM-Paket för två.’ Använd gärna den kampanjen för att driva trafik

  Hör gärna av dig om det är intressant! Hälsar Fabian fabian@shareville.se

  SvaraRadera
 2. Riktigt bra analys. Det tackar jag för. Fonder är väl ändå en ganska safe investering och det visar sig vara sant hittills. Blir intressant om samma lyckokampanj fortsätter eller om det snart stannar av.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.